Nakon dr. Franje Tuđmana – predsjednik RH Stjepan Mesić

Dogodilo se na današnji dan 24. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.01.2021
Nakon dr. Franje Tuđmana – predsjednik RH Stjepan Mesić


 41. u zavjeri Senata, vojske i pretorijanaca ubijen rimski car Kaligula, omražen zbog rasipništva, megalomanije i despotizma.

1458. Matija Korvin izabran za hrvatsko-ugarskog kralja koji će u Hrvatskoj dobiti i naslov „dobri kralj Matijaš“. 

1906. Eduard Slavoljub Penkala patentirao je svoju prvu mehaničku olovku. Godine 1911. otvorio je u Zagrebu tvornicu. Imao je 800 zaposlenih radnika i izvozio u 70 zemalja svijeta. Njegova tvornica u to doba bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu. 

1938. svečano je otvorena nova zgrada Burze rada, koju je podigao grad za pola milijuna dinara. Danas je u toj zgradi na Trgu pobjede u Slavonskom Brodu služba zdravstvenog osiguranja. 

1953. osnovan je Nogometni podsavez Slavonski Brod čija nadležnost seže od Novske do Županje. 

1963.g bio je u Brodu jedan od najhladnijih dana od početka stoljeća. Živa se spustila u gradu na -27°C, a na otvorenom je izmjereno -33°C. Snijeg je bio viši od 60 cm. 

1984. službeno je pušteno u prodaju prvo Appleovo računalo iz serije Macintosh.

1992. BiH priznala je Republiku Hrvatsku.

1994. U povodu 150. obljetnice rođenja Brođanina dr. Josipa Stadlera, nadbiskupa vrhbosanskog, u organizaciji Matice Hrvatske i Muzeja brodskog Posavlja, biskup Đakovačko srijemske biskupije msgr Ćiril Kos otkrio je spomen – ploču na mjestu rodne kuće dr.Josipa Stadlera ( zgrada kod Hrvatskog doma). Za vrhbosanskog biskupa imenovan je 16. kolovoza 1881. godine. Njegovom zaslugom sagrađena je u Sarajevu katolička Stolna crkva. Umro je 1918. godine. 

2000. U Hrvatskoj su održani prvi predsjednički izbori poslije smrti dr. Franje Tuđmana u prosincu 1999. Pobjedom nad Draženom Budišom u drugom izbornom krugu predsjednik Hrvatske postao je Stjepan Mesić.

2003. započelo je s radom američko Ministarstvo domovinske sigurnosti.

2012. Nakon kraće bolesti u 76. godini preminuo dr. Aleksandar - Aco Jelen, specijalist neuropsihijatrije u OB „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Doktor Jelen bio je iznimna osoba koja je ostavila dubok trag u životima mnogih sugrađana.

2013. Na svojoj 73. sjednici Vlada republike Hrvatske donijela odluku o raspuštanju Gradskog vijeća Slavonskog Broda jer to tijelo nije usvojilo prijedlog proračuna niti je donijelo odluku o privremenom financiranju za 2013. godinu. Za povjerenika Vlade postavljen je Mario Vučinić, dipl. pravnik.

2017. Većinom glasova članova Izvršnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Brodsko-posavske županije za predsjednika ove Zajednice izabran je Tomislav Teskera, poznati brodski liječnik. Prije njega ovu dužnost obnašali su Šimo Đurđević i Mile Perković.

Rođeni na današnji dan su: Josip Stadler, hrvatski nadbiskup (1843), američki glumac Ernest Borgnine (1917.), Goran Milić, novinar (1946), Nastasija Kinski, glumica (1961), hrvatski katolički svećenik Zlatko Sudac (1971.), Frano Vićan, hrvatski vaterpolist (1976.). 

Umrli na današnji dan su: nadbiskup Josip Stadler (1843.), Winston Churchill, engleski političar i državnik ( 1965), Gianni Agnelli, vlasnik Fiata (2003.), Teodoros Angelopulos, grčki režiser (2012).

Zadnje vijesti

Oriolik se plasirao u četvrtfinale Kupa Hrvatske

28 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Klub mladih Udruge osoba s invaliditetom "Loco Moto" uživa u zajedničkom druženju

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“