Nakon četvrt stoljeća sudskih procesa zaključen spor oko gradske imovine na Korčuli

Općinski sud u Slavonskom Brodu donio je presudu kojom ugovore o zasnivanju založnog prava na nekretnini u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, na otoku Korčuli, proglašava ništetnim. Time je zaključena 25- godišnja pravna bitka Grada Slavonskog Broda u očuvanju svoje vrijedne imovine.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.02.2021
Nakon četvrt stoljeća sudskih procesa zaključen spor oko gradske imovine na Korčuli


 Nekretnina na otoku Korčuli, u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, dugi niz godina opterećena je potraživanjima oko kojih su vođeni višegodišnji sudski sporovi. Pravo korištenja nekretnine do 1991. imao je Ferijalni savez Jugoslavije - Izvršni odbor Slavonski Brod, no tijekom kratkotrajnog, nepravomoćnog vlasništva F-toursa, trgovačkog društva koje se predstavljalo kao pravni sljednik Ferijalnog saveza Jugoslavije-Izvršni odbor Slavonski Brod te na osnovu krivotvorene dokumentacije ishodilo upis u sudski registar, u razdoblju od 1. kolovoza do 15. listopada 1992. godine, više subjekata upisalo je založno pravo na nekretnini. Republika Hrvatska se na temelju zakona uknjižila kao vlasnik nekretnine u lipnju 1994. godine te je kasnije nekretninu darovala Gradu Slavonskom Brodu, odnosno vratila je pravom vlasniku.

U nastojanju da očuva svoju imovinu, Grad Slavonski Brod je u lipnju 1996. podnio tužbu protiv tvrtki Atlas Commerce, Management Club, JP Slavonijatrans, Croatia banka, Finaca te Mirka Katinića, kako bi pravni poslovi koji su poslužili za upis hipoteke, kao i sporni ugovori s navedenim tuženicima, bili utvrđeni kao ništetni.

Postupak za utvrđivanje ništetnosti spornih ugovora trajao je čak četvrt stoljeća, tijekom kojih je predmet prošao nekoliko sudova, od prvostupanjskog pa sve do Vrhovnog, no do danas niti jedan sud nije utvrdio da su  ugovori o zasnivanju spornih založnih prava ništetni temeljem Uredbe o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske, koja je stupila na snagu 24. srpnja 1991. godine, iako je sud po službenoj dužnosti dužan paziti na ništetnost. Naime, predmetnom Uredbom propisana je zabrana raspolaganja i opterećenja nekretnina na teritoriju Republike Hrvatske koje su bile u vlasništvu, posjedu, na korištenju ili upravljanju organa i institucija tadašnje Jugoslavije. Uredba, koja je donesena prije sklapanja spornih ugovora o zasnivanju založnih prava, propisuje da je pravni posao sklopljen u suprotnosti s odredbama Uredbe ništetan te da sudovi u Republici Hrvatskoj neće priznati pravne učinke sklopljenih pravnih poslova koji su u suprotnosti s odredbama Uredbe. Temeljem ove Uredbe zemljišnoknjižni odjel nadležnog općinskog suda trebao je po službenoj dužnosti izvršiti zabilježbu navedene zabrane u zemljišnim knjigama, što je Općinski sud u Korčuli propustio učiniti.

Osim temeljem Uredbe, sporni ugovori ništetni su i na osnovi Zakona o zabrani prijenosa prava raspolaganja i korištenja određenih nekretnina u društvenom vlasništvu na druge korisnike odnosno u vlasništvo fizičkih i pravnih osoba, a kojim je propisana zabrana prenošenja prava vlasništva onih nekretnina koje su postale društveno vlasništvo na temelju nacionalizacije, što je slučaj s nekretninom na Korčuli.

„Konačno je završena dugogodišnja pravna bitka u kojoj smo uspjeli obraniti vrijednu gradsku imovinu. Cijelo ovo vrijeme upozoravali smo na nedostatke u postupcima, no i unatoč zakonodavnom okviru koji je od samog početka išao nama u prilog, trebale su proći godine da dočekamo pravdu. Sad kad je potvrđeno da smo sve ovo vrijeme bili u pravu, za što smo u konačnici platili visoku cijenu, ustrajat ćemo na vraćanju utrošenih sredstava u gradsku blagajnu“, izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Podsjećamo, postupak se od lipnja 1996. vodio pri Općinskom sudu koji je sporne ugovore proglasio ništetnima, da bi nakon žalbe tuženika slučaj završio na Županijskom sudu koji je potvrdio presudu Općinskog suda kojom stavke ugovora vezane za uknjižbu založnog prava proglašava ništetnim te ukinuo odluku prvostupanjskog suda u dijelu u kojem su sporni ugovori proglašeni ništetnim. „Slučaj Korčula“ potom je završio na Vrhovnom sudu koji nije prihvatio zaključak nižestupanjskih sudova da su odredbe ugovora ništetne samo zbog činjenice što F-Tours nije bio vlasnik nekretnine, budući da ugovor o zalogu predstavlja samostalni pravni posao pa ne može biti riječ o nevaljalosti dijela ugovora, odnosno pojedinih stavki ugovora. Nakon ukidanja drugostupanjske presude od strane Vrhovnog suda, predmet je u ožujku 2019. godine vraćen na Županijski, a potom i Općinski sud u Slavonskom Brodu. Grad je, u skladu s uputom Vrhovnog suda, dopunio tužbeni zahtjev kojim je zatražio da se ništetnim utvrde ugovori o zasnivanju založnog prava na nekretnini na Korčuli i pritom se pozvao na zakone koji su tada bili na snazi i koji su svima trebali biti poznati, a naročito sudovima koji su dužni poznavati pravo.

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa