Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Malo je onih koji s ponosom mogu reći da su bili prvi hrvatski redarstvenici. Doprinos ove, prve oružane postrojbe u Domovinskom ratu, teško se može sažeti u samo nekoliko rečenica.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.07.2020


 "Od prvih hrvatskih redarstvenika nastala je prva gardijska brigada Tigrovi, Rakitje, Lučko, Tuškanac, jednostavno mora se znati da je od naših prvih hrvatskih redarstvenika nastala sva hrvatska vojska i policija, mi smo počeci stvaranja i Hrvatske vojske i policije i svega ostalog. Da ne pričamo o Plitvicama, prvih poginuli je prvih hrvatski redarstvenik Josip Jović", objašnjava Ivan Živković iz Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik".

Prvi hrvatski redarstvenici počeli su kao postrojba, a onda su, navodi Živković podijeljeni po svim policijskim upravama sa zadatkom da osnuju specijalne jedinice. 

"Mi smo putem Hrvatske demokratske zajednice 90-ih godina okupljeni u postrojbu, znalo se što će se dogoditi, da će izbiti rat, mnogi su znali, mi smo znali i zato smo okupljeni. Devedesete godine je prvo svečano postrojavanje prvih hrvatskih redarstvenika ili bolje rečeno prvih oružane postrojbe je odrađeno u policijskoj akademiji jer u to vrijeme zakonski nije bilo moguće drugačije", ističe Živković. 

Godinama su bili posebna jedinica, a onda su prošloga mjeseca dobili dobre vijesti. Na zahtjev udruge, postali su i službeno postrojba. 

"Tražili smo da nas se posebno prizna kao postrojbu, a ne kao samo djelatnike ministarstva unutarnjih poslova. Napokon smo dobili to rješenje, država nam je priznala da jesmo djelovali kao postrojba i to ćemo proslaviti nakon 30 godina", govori Živković.

Velika stvar za sve pripadnike, kojih je, nažalost, sve manje. 

"Ostalo nas je još malo živih, od 1780 pripadnika nas oko 1000 ima živih, od toga 985 ranjenih, 150 je nestalih", zaključuje Živković.

Bez obzira na to, veliki 30. rođendan u planu imaju proslaviti svečanim postrojavanjem u Policijskoj akademiji.  

Zadnje vijesti

Nogometaši 'Omladinca' jedni su od kandidata za naslov

U protekla 24 sata još pet oboljelih od COVID19, do sada ukupno 200

Radno vrijeme noćnih klubova i caffe barova do 24 sata, narednih 10 dana

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina