Nakon 19 godina obilježavanje Dana državnosti ponovno 30. svibnja, povijesnog dana prisjetio se i županijski HDZ

Krajem prošle godine, Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnima danima, čime je obilježavanje Dana državnosti ponovno vraćeno na 30. svibnja. Ovog datuma i njegove važnosti prisjetili su se danas i članovi Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice.

Autor: Brodportal | Datum objave: 29.05.2020
 Nakon punih devetnaest godina, građani Hrvatske Dan državnosti ponovno će proslaviti u svibnju. I prisjetiti se jednog od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

"30. svibnja 1990. godine konstituiran je prvi demokratsko konstituiran Hrvatski sabor, prestala komunistička vladavina, uspostavljena demokracija, formirana je najznačajnija institucija Hrvatski sabor koji će izglasati sve druge važne odluke za konačno formiranje samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske", rekao je Pero Ćosić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Brodsko-posavske županije.

Na značaj ovoga datuma, i povijesnog događaja od kojeg je prošlo punih 30. godina, podsjetili su i članovi Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice. 

"Nakon konstituiranja i zasjedanja Sabora u kojem su zastupnici HDZ-a bili u značajnoj većini, 58 posto tadašnjeg saziva Sabora bilo je iz redova Hrvatske demokratske zajednice. Povijesnu važnost ovog dana proslavili su naši građani diljem naše zemlje, a posebno je bilo svečano na središnjoj proslavi na glavnom zagrebačkom trgu", dodao je Ćosić.

Na svečanoj proslavi, na kojoj su građani pozdravili novoizabrano državno vodstvo, ali i prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franju Tuđmana, prisustvovali su brojni građani. Pojedinci su imali čast i osobno svjedočiti događaju. 

"Na tom trgu među mnoštvom svijeta dr. Tuđman je u zipku, koljevku položio kruh, pero i zlatni dukat kao simbole života i blagostanja, znanja i kulturnog napretka te bogatstva, a tu zipku je blagoslovio kardinal Kuharić jer smo mi Hrvati tada stekli pravo da budemo svoji na svome", rekao je Tomislav Teskera, predsjednik županijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman".

Dan državnosti 30. svibnja obilježavao se sve do 2001.godine. Odlukom Hrvatskog sabora, prošle je godine usvojena izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnima danima, čime je obilježavanje Dana državnosti ponovno, s 25. lipnja, vraćeno na ovaj datum. Takvu odluku pozdravili su i u županijskoj organizaciji HDZ-a. 

"U studenom prošle godine vraćen je povijesno ispravan i srcima našeg naroda prirastao kalendar blagdana i spomendana. Upravo je ovaj kalendar svjedočio hrvatskom zajedništvu jer se poštuje ono što se zaista dogodilo, opisuje se slijed povijesnih događaja i uči se nove generacije našoj povijesti”, istaknuo je Ćosić.

Upravo novim generacijama, obratila se i predsjednica Mladeži HDZ-a Sanda Livia Maduna, i naglasila povijesnu važnost obilježavanja Dana državnosti. 

"Budući da smo generacija koja se tada nije rodila vrlo je važno da znamo koji su to datumi u srcu hrvatskog naroda, naših roditelja jer oni su doživjeli to vrijeme, ali i zbog nas samih jer jednoga dana ćemo upravo mi biti ti koji ćemo pričati o nasljeđu Hrvata nekim budućim generacijama", rekla je Sanda Livia Maduna, predsjednica Mladeži HDZ-a Brodsko-posavske županije.

Svim građanima Republike Hrvatske, članovi županijske organizacije uputili su i čestitke. 

"U ime Županijske organizacije i moje osobno po prvi puta nakon devetnaest godina svim građankama i građanima Brodsko- posavske županije čestitam 30. svibanj Dan državnosti. Sutra proslavimo dan kada smo realizirali stoljećima snivan san o hrvatskoj demokraciji, državi i našoj slobodi. Taj dan je ostao zapisan u srcima i sjećanju hrvatskog naroda, proslavimo ga veselo, objesimo hrvatske zastave na svoje domove i budimo ponosni jer imamo samostalnu, suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku. I kao što je prvi Predsjednik dr. Franjo Tuđman volio reći: "Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska.", zaključio je Ćosić.

"Sutra ponovo ponosno slavimo 30 godina od naše pobjese, stoga ću iskoristiti priliku da uime Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Brodsko-posavske županije, naravno i u svoje ime, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti", poručila je Maduna.

Događaji koji su se dogodili 30. svibnja 1990. godine, otvorili su vrata za sve druge značajne poteze – od odluke o suverenosti i samostalnosti, do proglašenja potpune neovisnosti Republike Hrvatske. 

Zadnje vijesti

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

U javnosti se svađali, tukli i opijali

Policajci isključili iz prometa vozača s 3,18 promila

VIJESTI

Novi autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika