Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

"Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet" - naziv je izložbe otvorene jučer u Muzeju Brodskog Posavlja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.10.2019
 Riječ je o pokrentoj multimedijskoj izložbi najvećih svjetski poznatih Teslinih izuma i patenata koji su promjenili i pokrenuli svijet, a i danas čine osnovu najnovijim tehnologijama. To je već drugo predstavljanje postava Tehničkog muzeja Nikole Tesle u Slavonskom Brodu, nakon prošlogodišnje izložbe Fausta Vrančića.

Njegovi su izumi pokrneuli i promjenili svijet. Pa i ovaj današnji, kakvog poznajemo, bio bi nezamisliv bez prijenosnika električne energije kakve je stvorio upravo Nikola Tesla – genijalni izumitelj koji je rasvijetlio svijet.  Teslin transformator, Kolumbovo jaje i okrentno magnetsko polje, kao najznačajnijih izumi Nikole Tesle u fokusu su multimedijske izložbe koja je prvi put stigla i u Slavonski Brod. Autorstvo izložbe potpisuju Matea Brstilo Rešetar iz Hrvatskog povijesnog muzeja i Renato Filipin viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, koji je i predstavio eksponate. 

Na deset dizajniranih panoa, video prikazom na tri televizora i uz pokuse interaktivnim napravama Teslinih izuma, izložba prezentira životni put Nikole Tesle od rodnoga Smiljana do Amerike  i sva njegova istraživanja na polju prijenosa energije, elektromagnetskih zračenja i elektrovodića...

Dolazak izložbe u Slavonski Brod rezultat je uspješne suradnje Muzeja Brodskog Posvalja i zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koji je prošle godine u brodskom muzeju organizirao i izložbu Fausta Vrančića.

Izložba o genijalnom izumitelju rođenom u Hrvatskoj, u Muzeju brodskog Posvalja bit će za razgledanje otvorena do 17. studenog. Svojevrsna je tpo pozivnica i za posjet stalnome muzejskom postavu Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu kao i demonstracijskom odjelu Tehničkog muzeja koji nosi njegovo ime u Zagrebu. 

Zadnje vijesti

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

U posljednja 24 sata 5 novooboljelih u županiji

Brodsko-posavski HSS-ovci obilježili 92. godišnjicu smrti Stjepana Radića

VIJESTI

HODOČASNIČKI DAN GOSPI BRZE POMOĆI

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu