Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

"Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet" - naziv je izložbe otvorene jučer u Muzeju Brodskog Posavlja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 16.10.2019
 Riječ je o pokrentoj multimedijskoj izložbi najvećih svjetski poznatih Teslinih izuma i patenata koji su promjenili i pokrenuli svijet, a i danas čine osnovu najnovijim tehnologijama. To je već drugo predstavljanje postava Tehničkog muzeja Nikole Tesle u Slavonskom Brodu, nakon prošlogodišnje izložbe Fausta Vrančića.

Njegovi su izumi pokrneuli i promjenili svijet. Pa i ovaj današnji, kakvog poznajemo, bio bi nezamisliv bez prijenosnika električne energije kakve je stvorio upravo Nikola Tesla – genijalni izumitelj koji je rasvijetlio svijet.  Teslin transformator, Kolumbovo jaje i okrentno magnetsko polje, kao najznačajnijih izumi Nikole Tesle u fokusu su multimedijske izložbe koja je prvi put stigla i u Slavonski Brod. Autorstvo izložbe potpisuju Matea Brstilo Rešetar iz Hrvatskog povijesnog muzeja i Renato Filipin viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, koji je i predstavio eksponate. 

Na deset dizajniranih panoa, video prikazom na tri televizora i uz pokuse interaktivnim napravama Teslinih izuma, izložba prezentira životni put Nikole Tesle od rodnoga Smiljana do Amerike  i sva njegova istraživanja na polju prijenosa energije, elektromagnetskih zračenja i elektrovodića...

Dolazak izložbe u Slavonski Brod rezultat je uspješne suradnje Muzeja Brodskog Posvalja i zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koji je prošle godine u brodskom muzeju organizirao i izložbu Fausta Vrančića.

Izložba o genijalnom izumitelju rođenom u Hrvatskoj, u Muzeju brodskog Posvalja bit će za razgledanje otvorena do 17. studenog. Svojevrsna je tpo pozivnica i za posjet stalnome muzejskom postavu Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu kao i demonstracijskom odjelu Tehničkog muzeja koji nosi njegovo ime u Zagrebu. 

Zadnje vijesti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija bez novooboljelih osoba od Covid-19

U Budainka Koloniji zadovoljni sa sezonom u 1. ŽNL

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“