Najteži bolesnici zaslužuju naše dobročinstvo, ljubav i poklanjanje sebe

U dvorani I.B.Mažuranić u Slavonskom Brodu u petak popodne otpočeo je radom dvodnevni, prvi, simpozij o palijativnoj skrbi s međunarodnim sudjelovanjem, pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH, Ministarstva zdravlja, Nadbiskupija đakovačko-osječke i Bosne Srebrne te Medicinskog fakulteta iz Osijeka.

Autor: Ivan Čalić / BrodPortal | Datum objave: 17.04.2015


 Simpozij je pozdravnim riječima za 50-ak predavača i drugih brojnih gostiju otvorio dr.Ivo Matić, predsjednik Organizacijskog odbora simpozija.

-Palijativna skrb i palijativni bolesnik je sve veći problem ne samo medicinske i zdravstvene struke nego i šire zajednice, to što se našem pozivu odazvalo 50-ak predavač i podnositelja stručnih izlaganja znak je da je tema ovog skupa pogođena. Palijativna skrb na ovim našim prostorima je nažalost u povojima, zato nam je jako bitno da nas koji o palijativi najtežih bolesnika skbimo i želimo sustavno brinuti društvena zajednica na svaki mogući način podrži. Bolesnik koji je pri kraju svog života postao "ničiji", a naš je cilj da mjerodavne institucije pomognu tom i takvom bolesniku, da u zadnjim danima svog ovozemaljskog života bude što bolje opskrbljen-rekao je, uz ostalo, dr.Ivo Matić.

Među uglednim gostima skupa bila je i Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu skrb, koja u svom obraćanju nije krila zadovoljstvo ne samo inicijativom za održavanjem ovakvog skupa nego i odlučnošću medicinskog i zdravstvenog kadra da palijativno na najbolji mogući način skrbe o najtežim bolesnicima.

-Nadam se da ćemo na ovaj način uspjeti vratiti životne vrijednosti, ljubav i poštivanje prema onima koji odlaze sa ovog života. Kada je čovjeku život pri kraju mi ga se nećemo odreći, on zaslužuje unatoč naše dobročinstvo, ljubav i poklanjanje sebe tom i takvom bolesniku i njegovoj obitelji-rekla je Vlasta Vučevac. 

Simpoziju o palijativnoj skrbi nazočili su i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. Rad simpozija o palijativnoj skrbi odvija se u više sekcija, primjerice kroz socijalni aspekt palijative, ekonomski aspekt, aspekt brige o obitelji koja ima takvog pacijenta, i dr. 

Zadnje vijesti

Vinari Brodsko-posavske županije uspješno se predstavili u Splitu

Hrvatska u članstvu Ujedinjenih naroda

Zbog norijade sutra će biti zatvoren promet u pojedinim gradskim ulicama

FOTO GALERIJA

Otvorena izložba fotografija zaštićenih područja Brodsko-posavske županije

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada