Najkrvaviji ratni dan Slavonskog Broda u Domovinskom ratu

Dogodilo se na današnji dan 3. svibnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.05.2019
Najkrvaviji ratni dan Slavonskog Broda u Domovinskom ratu
 1932. Gradsko poglavarstvo Broda na Savi odobrilo je braći Benčević gradnju hotela u najužem središtu grada. Graditelji su morali položiti kauciju, koja propada ukoliko u određenom vremenu ne počnu zidati. Benčevići su na vrijeme počeli gradnju, ali nikada je nisu završili. Nakon 2. svjetskog rata zgrada je nacionalizirana, a od 22 lipnja 1961. godine u njoj je otvoren Hotel „Park“.

1920. Nakon 1. svjetskog rata „Riječko pitanje“ postaje veliki međunarodni problem koji se rješava uspostavom Slobodne Države Rijeke – Stato Libero di Fiume. Godine 1924. Rimskim ugovorom Kraljevina SHS pristaje na priključenje Rijeke Italiji. Nakon 2. svjetskog rata, mirovnim ugovorom u Parizu 1947. Rijeka i Istra službeno su pripale Hrvatskoj i Jugoslaviji. 3. svibanj tako se slavi kao Dan oslobođenja Rijeke od nacifašističke vlasti.

1960. Pronađen dnevnik Anne Frank (1929. - 1945), Židovke u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Na današnji dan 1960. godine u Amsterdamu je otvorena kuća Anne Frank kao podsjetnik na patnje i stradanja Židova tijekom 2. svjetskog rata. 

1991. Msgr. Ćiril Kos biskup đakovački blagoslovio je kamen-temeljac nove župne crkve Sv. Josipa Radnika u Slavonskom Brodu.

1992. U napadima na Slavonski Brod i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne i od bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzlijetali sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od čega šestero djece, ranjeno 60 osoba, od toga 30 teško. Samo u 1992. u Slavonskom Brodu poginulo je dvadeset i sedmero djece.

1995. U Okučanima otvorena Policijska postaja, kako bi se uspostavio mir, red i život mogao normalno teći, naglasio je tom prilikom ministar Ivan Jarnjak. Za prvog zapovjednika postaje postavljen je Ivan Keser. 

2000. Šef ureda Europske komisije u BiH Hans Jorg Kretschmer i šef ureda Europske komisije u Republici Hrvatskoj Per Vinter presijecanjem vrpce pustili su u promet obnovljeni most preko rijeke Save na međunarodnom graničnom prijelazu između Stare i Bosanske Gradiške. Obnovu mosta financirala je Europska zajednica sa 1,3 milijuna eura a radove su obavili radnici Inženjeringa Đure Đakovića iz Slavonskog Broda.

2005. U Lužanima dograđena i obnovljena školska zgrada OŠ Ljudevita Gaja. S novosagrađenim prostorom učenici i nastavnici su dobili još 250 metara kvadratnih školskog prostora a vrijednost izvedenih radova je milijun kuna koje osigurala Općina Oriovac i Brodsko-posavska županija.

2008. Nakon snažnog ciklona u Myanmaru poginulo preko 22.000 ljudi.

Rođeni: Niccolo Machiavelli, talijanski književnik i političar (1469.), izraelska političarka, Golda Meir (1898.), Kiro Gligorov, makedonski političar i državnik (1917.), Olivera Marković, glumica (1925.), James Brown, američki glazbenik i glumac (1933.), suvremeni hrvatski povjesničar, Neven Budak (1957.), Branko Meničanin, hrvatski glumac (1963.), Maksim Mrvica hrvatski pijanist (1975.).

Umrli: Willliam Shakespeare, engleski književnik (1616.), Gojko Šušak, hrvatski političar (1998.), Branko Vukelić, hrvatski političar (2013.), Nenad Šarić, hrvatski glazbenik (2012.), Jadranka Stojaković, pjevačica i kantautorica (2016.).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja