Najbolji slavonski čobanac skuhao Josip Orešković

U organizaciji NK Podcrkavlje i uz potporu Općine Podcrkavlje, u tom je selu podno Dilja u subotu naveer odrana 1. Čobanijada - natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca. Najukusniji je prema odluci stručnog žirija skuhao je Josip Orešković iz ekipe "Šteta" iz Podcrkavlja i Grabarja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 25.06.2017
 To tradicionalno slavonsko jelo izvornoga imena čobanac (a ne čorbanac!) nastalo po imenici čoban - pastir. Da, to se jelo poslužuje s kruhom jer čoban odnosno pastir nije imao kuhinju, pa da je mogao pripremati priloge poput tjestenine.  

No, što je tajna najbojeg slavonskog čonanca? Neki će reći, tajne nema, ili je tajna u iskustvu kuhanja. No, profesonalni kuhar Mario Krpan iz Grabarja tvrdi kako je bit čobanca dobar temeljac.   "Temeljac od povrća -  luk, mrkva, celer i peršin, to je prvo što treba napraviti -  samljeti i izdinstati u kotiću na otvorenoj, ali laganoj vatri.. Potom dodati više vrsta mesa: junetina, svinjetina, teletina, srnetina, divlja svinja. Dobro začini solju, paprom, vegetom, crvenom paprikom i dodati sos paradajza. Ako hoćete pravo domaće, ne dodavajte nikakve fantove. Kuhati tri i pol sata. Tijekom kuhanja dolijevai vode koliko se izreducira. Bitno je da se kuha polak. Ponavljam, bez zaprške, bez fantova. Neki stave fant da  poprave okus, ali okus se dobije od dobrog temeljca od što vipe povrća i više vrsta mesa. Čobanac ne mora biti nužno i izrazito ljut, nije stvar da bude ljut dok ga jedete nego kad ga pojedete da osjetite kasnije blagu ljutinu. Uz čobanac ide najbolje bijelo vino, a i ono se može malo dodati u čobanac dok se kuha", kaže Mario Krpan.  

Prva čobanijada okupila je desetak ekipa (iz sela općine Podcrkavlje, ali i iz Slobodnice, Šumeća, Podvinja...), koji su skuhali ponajbolje čobance, među njima i načelnik općine Podcrkavlje Tomislav Trtanj, a poslije uz degustaciju istih, nastavili druženje uz svirku tamburaškog sastava Grozd. 
 

Zadnje vijesti

Brođanin Vjekoslav Škrinjar, bivši igrač zagrebačkog Dinama, prisjetio se bogate nogometne karijere

Počinje duhovno molitvena trodnevnica uoči velike kršćanske svetkovine Presvetog Trojstva!

Svi su mislili da je uginuo, ali Klepetan se ipak vratio Malenoj

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline