Najbolji slavonski čobanac skuhao Josip Orešković

U organizaciji NK Podcrkavlje i uz potporu Općine Podcrkavlje, u tom je selu podno Dilja u subotu naveer odrana 1. Čobanijada - natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca. Najukusniji je prema odluci stručnog žirija skuhao je Josip Orešković iz ekipe "Šteta" iz Podcrkavlja i Grabarja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 25.06.2017


 To tradicionalno slavonsko jelo izvornoga imena čobanac (a ne čorbanac!) nastalo po imenici čoban - pastir. Da, to se jelo poslužuje s kruhom jer čoban odnosno pastir nije imao kuhinju, pa da je mogao pripremati priloge poput tjestenine.  

No, što je tajna najbojeg slavonskog čonanca? Neki će reći, tajne nema, ili je tajna u iskustvu kuhanja. No, profesonalni kuhar Mario Krpan iz Grabarja tvrdi kako je bit čobanca dobar temeljac.   "Temeljac od povrća -  luk, mrkva, celer i peršin, to je prvo što treba napraviti -  samljeti i izdinstati u kotiću na otvorenoj, ali laganoj vatri.. Potom dodati više vrsta mesa: junetina, svinjetina, teletina, srnetina, divlja svinja. Dobro začini solju, paprom, vegetom, crvenom paprikom i dodati sos paradajza. Ako hoćete pravo domaće, ne dodavajte nikakve fantove. Kuhati tri i pol sata. Tijekom kuhanja dolijevai vode koliko se izreducira. Bitno je da se kuha polak. Ponavljam, bez zaprške, bez fantova. Neki stave fant da  poprave okus, ali okus se dobije od dobrog temeljca od što vipe povrća i više vrsta mesa. Čobanac ne mora biti nužno i izrazito ljut, nije stvar da bude ljut dok ga jedete nego kad ga pojedete da osjetite kasnije blagu ljutinu. Uz čobanac ide najbolje bijelo vino, a i ono se može malo dodati u čobanac dok se kuha", kaže Mario Krpan.  

Prva čobanijada okupila je desetak ekipa (iz sela općine Podcrkavlje, ali i iz Slobodnice, Šumeća, Podvinja...), koji su skuhali ponajbolje čobance, među njima i načelnik općine Podcrkavlje Tomislav Trtanj, a poslije uz degustaciju istih, nastavili druženje uz svirku tamburaškog sastava Grozd. 
 

Zadnje vijesti

Obavijest roditeljima i učenicima o štrajku u osnovnim školama

„Živite svoj poziv, onako ponosno i časno kako ga je Šimo živio“

Milošević odbio sve prijedloge za mirno rješenje jugoslavenske krize

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Više od 1000 učenika i nastavnika zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u posjetu Slavonskom Brodu

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...