Nadbiskup Hranić: "Bolest na kušnju stavlja našu vjeru, ali, nije bolest ni Božja kazna niti volja".

Blagdan Blažene Djeve Marije iz Lourdesa i Dan bolesnika svečano je proslavljen kod slavonskobrodskih franjevaca; zavjetno euharistijsko slavlje i posvetnu molitvu Gospi Lurdskoj predvodio je u baroknoj franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva (Velikoj crkvi) u Slavonskom Brodu đakovačko osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 12.02.2021
Nadbiskup Hranić: "Bolest na kušnju stavlja našu vjeru, ali, nije bolest ni Božja kazna niti volja".


U prigodnoj propovijedi nadbiskup Hranić podsjetio je na povijesne i vjerske istine o Gospinim ukazanjima mladoj djevojci Bernardici u francuskom gradiću Lorudesu 1858. godine, koja se po njoj svijetu objavila kao Bezgrješno Začeće. Od tada se po cijelom svijetu širi štovanje Gospi Lurdskoj, a najviše joj se u zagovor i molitvu za ozdravljenje duše i tijela utječu bolesnici, čiji dan obilježavamo već 25 godina upravo na današnji Gospin blagdan.

 "Bolest teško pogađa i na kušnju stavlja našu vjeru. Neki vjernici u bolesti prepoznaju Božju kaznu za grijehe. Drugi pak Božju volju. Takva slika o Bogu koji bi nam se kroz bolesti i patnje osvećivao za grijehe nije u skladu s biblijskom objavom Boga u Isusu Kristu koji nas uvijek čeka raširenih ruku i prima nas iznova kad god se njemu vraćamo raskajana srca.  Isusovi postupci prema bolesnicima i liječenja bolesnika najbolje očituje da bolest nije volja Božja", pojasnio je nadbiskup i dodao također da je sasvim pogrešno očekivati i čudesa koja padaju s nebesa kao instant rješenja svih naših problema i bolesti. 
 
"Tome nije bio sklon ni sam Isus kad je odbio svoju Majku na zamolbu neka učini nešto po pitanju nedostatka vina na svadbi u Kani Galilejskoj, govoreći: 'ženo, što ja imam s tim, nije još došao moj čas'. Shvativši to, Marija je poslužiteljima kazala: 'što god vam rekne, učinite...' (Iv, 2, 5). Upravo su te njezine riječi, posljednje zapisane u evanđeljima, svojevrsna oporuka naše Nebeske Majke svima nama - što god vam rekne, učinite...", kazao je mons. Hranić i pozvao okupljene vjernike na zaufanu molitvu Gospi Lurdskoj za ozdravljenje i prestanak pandemije koronavirusa...
 


 Koncelebrirali su gvardijan Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu fra Klaudio Milohanović, dekan Slavonskobrodskog dekanata preč. Tomislav Ćurić, tajnik Nadbiskupijskog ordinarijata u Đakovu vlč. Domagoj Lacković, gvardijan Franjevačkog samostana na Plehanu (Bosanska Posavina) fra Anto Tomas, župnik brodske župe Duha Svetoga vlč. Florijan Kvetek, župni vikar župe Gospe Brze Pomoći vlč. Božidar Nađ i fra Domagoj Šimunović, a posluživao je đakon vlč. Marko Obradović uz asistenciju franjevačkih bogoslova i sjemeništaraca. 

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske