Načelnik Josip Pavić: 2019. će biti godina realizacije velikih projekata!

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i odavanjem počasti Sibinjskim žrtvama kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Općina Sibinj danas je obilježila svoj Dan, ujedno obiježavajući i 84. obljetnicu pogibije osmorice seljaka iz odvoračkih sela koje su 19. veljače 1935. mučki ubili pripadnici tadašnjeg komunističkog režima. Prigodni program priredili su i učenici i nastavnici Osnove škole koja nosi ime Sibinjskih žrtava i koja je također danas proslavila svoj dan.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 19.02.2019


U spomen Sibinjskim žrtvama ali i svim poginulim hrvatskim braniteljima,   polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenicima u Sibinju počast su odala brojna izaslanstva: izaslanik Predsjednice RH Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, izaslanik Predsjednika Vlade i Predsjednika Hrvatskog sabora,, zastupnik Pero Ćosić, predstavnici Brodsko-posavske županije, gradova Slavonskog Broda i Vukovara, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vojske i Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata te poliitčkih stranaka HDZ-a, SDP-a, HSS-a, HKS-a...

Memorijalnom dijelu programa prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća u prigodi Dana općine Sibinj. Bila je to prigoda i općinskom načelniku Josipu Paviću za istaknuti brojne razvojne projekte kojima ova općina ubrzano korača prema europskoj budućnosti.

 
"Općini Sibinj je  odobreno 6,1 milijun kuna za projekt Izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u Sibinju. Ugovor s izvođačem radova je potpisan, a radovi koji bi trebali trajati godinu dana će krenuti tijekom mjeseca ožujka. S ponosom možemo reći da će naša općina uskoro dobiti potpuni novi, suvremeno opremljen i moderan vrtić koji će moći polaziti tri skupine djece. 

Od iznimnog je značaja i projekt vodovodne mreže u naseljima Brčino i Ravan, koji još nemaju vodovod, ali koji ga mogu očekivati već ove godine. Naime, izz ESI fondova odobreno nam je 400 tisuća kuna za projektiranje vodovodne mreže Grgurevići-Ravan-Brčino.
 
Za prošlu godinu možemo istaknuti da je bila uspješna po pitanju povlačenja sredstava Europske unije te smo tako u fazi provođenja za nas vrlo važnog EU projekta „Zajedno za općinu“ putem kojeg smo zaposlili 16 dugotrajno nezaposlenih osoba koje svakodnevno pružaju usluge starijim i nemoćnim osobama na području naše općine. Projekt se u potpunosti financira iz Operativnog programa EU Učinkoviti ljudski potencijali, trajat će 30 mjeseci,a vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna. 
 
Realizacija 9 milijuna kuna vrijednog projekta rekonstrukcije i uređenja središta naselja Sibinj kojim će se unaprijediti svi sigurnosni aspekti na dionici državne ceste D525 koji prolazi općinskim središtem trebala bi krenuti početkom ožujka. Naime, građevinska dozvola je izdana, potpisani su ugovori sa nadzorom i izvođačem, a sami radovi bi trebali trajati četiri mjeseca. 
 
 Za izradu Strateškog plana razvoja turizma, općini Sibinj je odobren iznos od 87.500,00 kn a izrada same Strategije turizma je u tijeku.  S ponosom možemo istaknuti kako je općina Sibinj od Instituta za javne financije dobila priznanje za transparentnost općinskog proračuna. To dokazuje da smo u vrhu transparentnosti općina u Hrvatskoj te potvrda da se rad, transparentnost i komunikacija sa svojim mještanima itekako isplati.
 
Najveća smo općina u našoj županiji koja je uspješno provela Inicijativu pod nazivom „Nedjeljom ne radimo, nedjeljom i blagdanima mislimo na svoje radnike“. Tako od 1. siječnja ove godine nedjeljom i blagdanima više ne rade trgovine, pekarnice, mesnice, kiosci te pokretne trgovine na području općine Sibinj. Ova inicijativa zajednički je uspjeh naših poduzetnika i lokalne uprave kao primjer drugima da svaki pa i najmanji doprinos bilo koga od nas učinjen s ciljem da se sačuva naš identitet i obitelj kao temelj nešega društva pozitivan je korak ka smanjenju aktualnih demografskih trendova", istaknuo je u svom govoru načelnik Josip Pavić.

Zadovoljni su i učenici i nastavnici Osnovne škole Sibinjskih žrtava koja također danas proslavlja svoj dan. "Nastava koju pohađa više od 500 đaka odvija se u jednoj smjeni, a škola će uskoro osvanuti i u novome ruhu, jer u tijeku je gotovo  4 milijuna kuna vrijedna energetska obnova", rekao je ravnatelj Josip Šišmanović. Slaveći dan svoje škole, učenici i nastavnici  pripremili su i progodan glazbeno scenski program.


 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes