Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

Općina Brodski Stupnik svečan je proslavila svoj Dan u petak, 13. rujna sjećanjem na poginule branitelje, svetom misom i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, tijekom koje se načelnik Goran Jelinić predstavio sve ono što se radi i gradi u ovoj maloj brodsko-posavskoj općini prepoznatljivoj po glasovitim stupničkim vinogradima i vrhunskim vinima...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.09.2019
Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"


Načelnik općine Brodski Stupnik Goran Jelinić u svom izvješću  je rekao kako vjeruje u tendenciju rasta izvornog proračuna, koji je u Općini Brodski Stupnik skroman u odnosu na susjedne općine i Hrvatsku. Optimizam temelji na dva potencijalna izvora promjena a to su pravedniji raspored nacionalnih sredstava i povećanje zaposlenosti na području Općine kao rezultat realizacije projekata koji su krenuli u ugovaranje i provedbu i prije 5-10 godina.

„Želimo biti u korak s vremenom,  želimo biti i korak ispred“ kazao je načelnik Jelinić istaknuvši kako je Općina  orijentirana  na projekte čijom realizacijom nadoknađuju  skromnost proračuna, a jedan od projekata je i obnova i rekonstrukcija zgrade iz vremena  Vojne krajine u kojoj je uređena i opremljena igraonica za djecu a u potkrovlju i turističko informativni centar. U planu je i otvaranje dječjeg vrtića koji je u Brodskom Stupnik postao potreba. 
 
„Zahvalan sam na razumijevanju, podršci, sinergiji i konstruktivnoj suradnji  svih općinskih vijećnika jer donosimo odluke, kao što je i sufinanciranje sredstvima izvornog proračuna, da bi odobreni projekti bili realizirani. Za zgradu u kojoj smo danas sufinanciranje iz Fonda regionalnog razvoja je 2.5 mil. kn, izvorna sredstva su dosegla milijun kuna što za naš proračun nije malo. Vrijedilo je“, rekao je načelnik. Pohvalio se s brojnim projektima koje Općina provodi od kojih je izdvojio rekonstrukciju Slavonske ulice u Brodskom Stupniku vrijednosti 1,5 milijun kuna, rekonstrukciju ulica Josipa Kozarca i uz pomoć Hrvatskih ceste rekonstruirana je u Starom Slatiniku ulica Ilije Martinovića, vrijednosti 7 milijuna kuna Potom, u tijeku je  energetska obnova  tri općinske zgrade uz pomoć europskih fondova. Planira se uređenje Križnog puta, edukativne staze i škole,  projekt je vrijedan gotovo 100 tisuća eura.  
 
„Nećemo stati na energetskoj obnovi ovojnica javnih zgrada idemo i u drugu fazu, uvođenje centralnog grijanja, izgradnju solara na krovovima i dovođenje objekata u stanje primjereno vremenu u kojem živimo, kako bismo ih stavili na raspolaganje našim građanima i udrugama i prije svega našoj djeci. Istina projekte ne provodimo samostalno i dalje računamo na nacionalne i europske izvore financiranja. Mislim da smo i sada općina koja prednjači po broju, ne vrijednosti, odobrenih projekata od strane Fonda za ruralni razvoj. Potpisali smo 5, očekujemo potpisivanje šestog ugovora, “, rekao je načelnik Jelinić.
 
 Pohvalio se izvrsnom popunjenošću Gospodarske zone Rižino polje u kojoj radi 9 gospodarskih subjekata koji su oslobođeni komunalnih davanja. „Zašto to činimo? Želimo otvarati radna mjesta. Subvencioniramo mlade za kupnju prve nekretnine s 20 tisuća kuna, ali to nije dovoljno, to neće zadržati obitelji, zadržati će ih radno mjesto. Cilj nam je da u općini žive zadovoljni ljudi, a to postižemo  pomaganjem rada svih udruga.“ kazao je Jelinić i otvoreno zatražio veću potporu Županije, onakvu kakvu imaju ostale općine.
 
Vrata obnovljene zgrade iz vremena Vojne krajine  je simbolično otključala  Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je istaknula da joj je cilj i zadatak gospodarska i demografska obnova hrvatskog ruralnog prostora u cijeloj Hrvatskoj. "Ova je zgrada stare općine u Brodskom Stupniku obnovljena velikom većinom novca iz Programa ruralnog razvoja. Obnova je ukupno vrijedna 2,8 milijuna kuna, a Agencija je sufinancirala s 2 milijuna kuna. To je samo jedan od objekata od mnogih koje obnavljamo u Brodsko posavskoj županiji, od toga je više od 10 dječjih vrtića, na desetke nerazvrstanih cesta...projekti ukupno vrijedni više do 145 milijuna kuna", kazala je Copić. “Bitno je osigurati i ceste i vodovode i dječje vrtiće i obnoviti domove da mladi ljudi imaju temeljnu infrastrukturu i da ostanu živjeti u ruralnom prostoru“ dodala je i najavila i nove objave poziva za financiranje općinskih i poljoprivrednih projekata.
 
Na Svečanoj sjednici općinskog vijeća dodijeljena su priznanja najzaslužnijim građanima općine.
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Petero ozlijeđenih, jedan teško, u prometnoj nesreći kod Slobodnice

Još pet novih slučajeva zaraze virusom COVID19

Karlo Kokanović novo pojačanje u brodskoj 'Marsi'!

FOTO GALERIJA

Zadnji dan manifestacije Dani Slavonca u Brodskom Stupniku za sve ljubitelje nogometa

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina