Na zemlji im arheološko nalazište, smiju obrađivati, ali ne dublje od 30 centimetara

Svake godine kada oremo i obrađujemo tu zemlju moramo kupiti opeke i kamenje specifična oblika, priča Ivana Mijatović i pokazuje traktorsku prikolicu punu rimskog građevinskog materijala.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.05.2020
Na zemlji im arheološko nalazište, smiju obrađivati, ali ne dublje od 30 centimetara


 Ivana i Perica Mijatović iz Caga kod Okučana i njihovih četvero djece s puno ljubavi bave se poljoprivredom. Otkako su se oženili puno novca, truda, rada i volje uložili su u kupnju, krčenje i uređenje zapuštenog zemljišta oko obiteljske kuće i sada se na njemu uspješno bave ratarstvom, proizvode i povrće, a drže i stoku, piše agroklub.com.

Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini obiteljske kuće na njihovoj zemlji nalazi veće i i važno arheološko nalazište. Riječ je o ostacima rimske ladanjske vila koja je istraživana od 1981. do 1986. godine. Ti arheološki tragovi govore o intenzivnom životu na tom širem okučanskom području u rimskom razdoblju. Također su utvrđeni i ostatci rimske ceste koja je paralelna s današnjom cestom Okučani–Lipik–Daruvar.

Prikolica puna rimskog građevinskog materijala.

"Od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture dobili smo "papir“ da tu imamo arheološko nalazište, ali da možemo obrađivati zemlju do dubine od trideset centimetara, ne dublje da ne bismo oštetili nalazište. Šteta je da se to do sada nije malo više istražilo da se zna kakvo se povijesno bogatstvo krije ovdje kod nas.  

Svake godine kada oremo i obrađujemo tu zemlju moramo kupiti opeke i kamenje specifična oblika, priča nam Ivana i pokazuje traktorsku prikolicu punu rimskog građevinskog materijala.

Više od obitelji Mijatović i njihovom poljoprivrednom gospodarstvu možete pročitati na agroklub.hr.

Foto: Vjekoslav Hudolin / agroklub.com

Zadnje vijesti

Platio više tisuća kuna za korištenje automobila, koji mu nikada nije isporučen

Zbog neprilagođene brzine dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći

Vozači prilagodite vožnju stanju na cesti i uvjetima vidljivosti

FOTO GALERIJA

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade za 2020. godinu