Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko

Šetači pored Save koji su zahvaljujući toplom vremenu izašli iz svojih domova pomalo zabrinuto vrte glavom pogledavajući na Savin vodostaj koji raste.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 12.03.2018
Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko


 Sava raste, doznajemo, i uzvodno i nizvodno. Jutros u 7 sati kod Slavonskog Broda izmjereno je +678 vm, 10 cm više nego 24 sata ranije, kod Slavonskog Kobaša +713, uzvodnije kod Davora +809, kod Mačkovca +823 cm, a nizvodnije od Broda, kod Slavonskog Šamca, +554 cm.

Topljenje snijega i kiše čine svoje, izravna su posljedica za ovakav porast Save i njezinih pritoka.

-Sava i dalje ima lagani trend daljnjeg porasta, ako doista, kako najavljuju, nove kiše i novi snijeg, rast Savinog vodostaja bi se mogao nastaviti, ali sve je pod kontrolom, mjesta za zabrinutost nema. Sve četiri crpne stanice uzvodno od Broda rade 24 danonoćno, ako Sava nastavi rasti ovim tempom uvođenje redovnih mjera nije daleko ali one se uvode kod vodostaja od +750 cm. Kod Slavonskog Kobaša vodostaj je nešto "jači" i tamo su moguće i izvanredne mjere, ali to ne znači da je stanje dramatično. Probleme za sada stvaraju zaobalne vode, na pr., na području Ruščice i Gornje Vrbe, pa ćemo ih budući prirodnim putem ne mogu u Savu zbog njezina viša vodostaja na poseban način zaobilazno "izvući" i prebaciti u Savu da obiteljska imanja na tim područjima nebi došla u opasnost od plavljenja. Pojačane mjere bile su i na području Jelas polja i Biđ polja. Budno pratimo sve što se događa i sve potrebne mjere poduzimamo pravodobno-kazao je jutros za Brodportal Đuro Štefančić, zamjenik voditelja VGI-ispostave Mali sliv-Brodska Posavina.

Porast vodostaja Savom sve više plove debla, veće nakupine granja, smeća i drugog otpada pa brodari moraju biti oprezniji. Snimajući jutros postojeće stanje Save zatekli smo i poneki idilični prizor, poput duge iznad Bos.Broda i ptice koja na plutajućoj nakupini vješto pronalazi hranu u "moru" granja i pvc ambalaže.

Zadnje vijesti

U PK Marsoniji rade s djecom s poteškoćama u razvoju

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

Jutra na, zimskih, 7 stupnjeva, moguć i snijeg, a sve u rujnu(!)

NAJČITANIJE DANAS

Besplatne projekcije

Filmski velikani u novom ciklusu Palube 7

FOTO GALERIJA

Sedam medalja atletičara Marsonije proteklog vikenda

Otvoren 8. Dječji sajam u brodskoj Tvrđavi

U glasovitim stupničkim vinogradima zaorila slavonska pjesma, počela je berba grožđa!

U tijeku završni radovi na novom prostoru za kajak-kanu klubove

Nova pedagoška godina u obnovljenoj "Trnoružici"