Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko

Šetači pored Save koji su zahvaljujući toplom vremenu izašli iz svojih domova pomalo zabrinuto vrte glavom pogledavajući na Savin vodostaj koji raste.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 12.03.2018
Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko


 Sava raste, doznajemo, i uzvodno i nizvodno. Jutros u 7 sati kod Slavonskog Broda izmjereno je +678 vm, 10 cm više nego 24 sata ranije, kod Slavonskog Kobaša +713, uzvodnije kod Davora +809, kod Mačkovca +823 cm, a nizvodnije od Broda, kod Slavonskog Šamca, +554 cm.

Topljenje snijega i kiše čine svoje, izravna su posljedica za ovakav porast Save i njezinih pritoka.

-Sava i dalje ima lagani trend daljnjeg porasta, ako doista, kako najavljuju, nove kiše i novi snijeg, rast Savinog vodostaja bi se mogao nastaviti, ali sve je pod kontrolom, mjesta za zabrinutost nema. Sve četiri crpne stanice uzvodno od Broda rade 24 danonoćno, ako Sava nastavi rasti ovim tempom uvođenje redovnih mjera nije daleko ali one se uvode kod vodostaja od +750 cm. Kod Slavonskog Kobaša vodostaj je nešto "jači" i tamo su moguće i izvanredne mjere, ali to ne znači da je stanje dramatično. Probleme za sada stvaraju zaobalne vode, na pr., na području Ruščice i Gornje Vrbe, pa ćemo ih budući prirodnim putem ne mogu u Savu zbog njezina viša vodostaja na poseban način zaobilazno "izvući" i prebaciti u Savu da obiteljska imanja na tim područjima nebi došla u opasnost od plavljenja. Pojačane mjere bile su i na području Jelas polja i Biđ polja. Budno pratimo sve što se događa i sve potrebne mjere poduzimamo pravodobno-kazao je jutros za Brodportal Đuro Štefančić, zamjenik voditelja VGI-ispostave Mali sliv-Brodska Posavina.

Porast vodostaja Savom sve više plove debla, veće nakupine granja, smeća i drugog otpada pa brodari moraju biti oprezniji. Snimajući jutros postojeće stanje Save zatekli smo i poneki idilični prizor, poput duge iznad Bos.Broda i ptice koja na plutajućoj nakupini vješto pronalazi hranu u "moru" granja i pvc ambalaže.

Zadnje vijesti

VIDEO Rijeka Sava ozbiljno ugrožava mještane Pivara

Brođanke na korak do plasmana na poluzavršnicu PH

Zbog visokog vodostaja zatvorena cesta uz Savu

SPORT

Važna pobjeda mlađih kadetkinja

Brođanke na korak do plasmana na poluzavršnicu PH

NAJČITANIJE DANAS

'Koju posluku porati?'

U suterenu Milovićke osvanuli maršal Tito i Jovanka

FOTO GALERIJA

Započelo ukrašavanje grada za blagdan Uskrsa

Astra uspješna na Kupu Hrvatske

Krešo Blažević ponovno okupio brodsku rock scenu

Bošnjaković: Stanje u vezi vodostaja Save je redovno, ali u svakom trenutku moramo biti spremni

Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko