Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko

Šetači pored Save koji su zahvaljujući toplom vremenu izašli iz svojih domova pomalo zabrinuto vrte glavom pogledavajući na Savin vodostaj koji raste.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 12.03.2018
Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko


 Sava raste, doznajemo, i uzvodno i nizvodno. Jutros u 7 sati kod Slavonskog Broda izmjereno je +678 vm, 10 cm više nego 24 sata ranije, kod Slavonskog Kobaša +713, uzvodnije kod Davora +809, kod Mačkovca +823 cm, a nizvodnije od Broda, kod Slavonskog Šamca, +554 cm.

Topljenje snijega i kiše čine svoje, izravna su posljedica za ovakav porast Save i njezinih pritoka.

-Sava i dalje ima lagani trend daljnjeg porasta, ako doista, kako najavljuju, nove kiše i novi snijeg, rast Savinog vodostaja bi se mogao nastaviti, ali sve je pod kontrolom, mjesta za zabrinutost nema. Sve četiri crpne stanice uzvodno od Broda rade 24 danonoćno, ako Sava nastavi rasti ovim tempom uvođenje redovnih mjera nije daleko ali one se uvode kod vodostaja od +750 cm. Kod Slavonskog Kobaša vodostaj je nešto "jači" i tamo su moguće i izvanredne mjere, ali to ne znači da je stanje dramatično. Probleme za sada stvaraju zaobalne vode, na pr., na području Ruščice i Gornje Vrbe, pa ćemo ih budući prirodnim putem ne mogu u Savu zbog njezina viša vodostaja na poseban način zaobilazno "izvući" i prebaciti u Savu da obiteljska imanja na tim područjima nebi došla u opasnost od plavljenja. Pojačane mjere bile su i na području Jelas polja i Biđ polja. Budno pratimo sve što se događa i sve potrebne mjere poduzimamo pravodobno-kazao je jutros za Brodportal Đuro Štefančić, zamjenik voditelja VGI-ispostave Mali sliv-Brodska Posavina.

Porast vodostaja Savom sve više plove debla, veće nakupine granja, smeća i drugog otpada pa brodari moraju biti oprezniji. Snimajući jutros postojeće stanje Save zatekli smo i poneki idilični prizor, poput duge iznad Bos.Broda i ptice koja na plutajućoj nakupini vješto pronalazi hranu u "moru" granja i pvc ambalaže.

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“