Na putu biciklom od Umaga do Rumunjske Vlatko i Danijel stali i u Slavonskom Brodu

Na neobičan kulturno-sportski podvig odlučili su se članovi Folklornog društva Umag, Danijel Lamoš i Vlatko Možar, inče rođeni Brođanin.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.09.2021


 Krenuli su prošle nedjelje s umaškog Trga prvog svibnja biciklima do Rumunjske, točnije do mjesta Klokotič (rum. Clocotici), naselje u općini Lupaku u Karaš-severinskoj županiji, u Rumunjskoj, naseljeno Hrvatima. Kao nacionalna manjina u tim krajevima Hrvati žive više od 600 godina, ali su nastavili njegovati hrvatski jezik i običaje iz drevne postojbine u svom folklornom društvu.

Na ispraćaju Možara i Lamoša okupio se poveći broj sugrađana i njihovih folkloraša koji su ih došli osnažiti pred polazak na put dug više od 1.000 kilometara. Na tom će putu (i povratnom) folkloraši na biciklu ostvariti suradnju s gotovo 40-ak folklornih društava iz pet država (Hrvatska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rumunjska, Slovenija). Noćenje planiraju u devet gradova kod domaćina, također članova mjesnih folklornih društava, a na odredište bi trebali stići za 12 dana. Jedan od gradova domaćina i Slavonski Brod, Vlatkov rodni grad. Na brodskom Korzu dočekali su ga članovi Folklornog ansambla Broda i s njim zaplesali.

Možar, inače strastveni voditelj i predsjednik umaškog folklornog društva, u mjestima gdje budu noćili obući istarsku narodnu nošnju te će s plesačicom iz domaćinskog folklornog društva otplesati po jedan korak najpoznatijeg istarskog plesa balun, što će biti snimljeno kamerom te će se na kraju sve povezati i montirati u veliku video koreografiju.

- Međunarodni projekt „Balun“ je prije svega zamišljen da sportom i folklorom, kao u kakvom kolu, povežemo što više folkloraša i običaja od Umaga do Rumunjske te pošaljemo poruku da sport i kultura povezuju različite narode i jačaju zdrav duh u čovjeku. Tako smo u startu povezali 20-ak zainteresiranih društava. No, koncept se, na naše iznenađenje, dopao i drugim društvima, pa smo otišli korak dalje, kazao je Možar.

Zadnje vijesti

U Brodu za 10 godina, deset gradonačelnika

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška