Na Maksimiru utakmica koja je promijenila svijet

Dogodilo se na današnji dan 13. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.05.2019
Na Maksimiru utakmica koja je promijenila svijet
 1909. U Milanu je startao prvi Giro d'Italia.

1917. U portugalskoj Fatimi mladim pastirima ukazala se Gospa.

1923. Danas slavna četvrt Hollywood nastalo je kao novo stambeno naselje financirano od poduzetnika H.J. Whitleya (otac Holivuda). Na današnji dan postavljen je prepoznatljivi natpis HOLLYWOOD na obroncima brda Holywood Hills iznad Los Angelesa.

1939. u Tvornici vagona, strojeva i mostova u Brodu štrajk traje ravno 6 tjedana. Organizirana je štrajkačka kuhinja, koja opskrbljuje štrajkaše i njihove obitelji svakodnevno ručkom. Abonenata je 2100. Seljaštvo obilno pomaže ovu radničku kuhinju u prilozima u hrani. 

1940. Engleski premijer Winston Churchill u parlamentu izjavio da naciji u sukobu s nacističkom Njemačkom ne može obećati „ništa osim krvi, muke, suza i znoja“. 

1942. U sobi Arhiva i knjižnice „Brlić“ održan je inicijativni sastanak uglednih Brođana, na kojem je predloženo osnivanje hrvatskog kulturnog društva „Berislavić“. HKD „Berislavić“ bi skrbio o tome da mladi naraštaji imaju prilike upoznavati i poštivati važne događaje iz brodske povijesti, a brinuli bi i o postojećim brodskim spomenicima i izdavalo svoj časopis „Prilozi za poznavanje Broda“. 

1944. Osnovana je OZNA (kratica za „Odjeljenje za zaštitu naroda“). Vodeću ulogu u toj službi imao je Aleksandar Ranković, po moći drugi čovjek u Partiji nakon Tita. Godine 1946. OZNA je preustrojena u UDBU (kratica za Ured državne bezbednosti) i KOS (kratica za „Kontraobavještajna služba“). Sve tri navedene službe (OZNA, UDBA i KOS) ostale su zloglasne po svojim represivnim metodama.

1950. u engleskom Silverstoneu je održano prvo kolo Svjetskog prvenstva u utrkama Formule 1.

1990. Izgredi na utakmici Dinamo - Crvena zvezda, na kojoj su se sukobile navijačke skupine Bad Blue Boys (Dinama) te Delija (navijača Crvene zvezde). Taj je događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, a zauzeo je četvrto mjesto.

2005. Akademik Miroslav Šutej, ugledni hrvatski slikar i grafičar te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu umro je u 69. godini u specijalnoj bolnici za kardiovaskularnu kirurgiji i kardiologiju „Magdaleni“ u Krapinskim Toplicama. 

2015. Na ulazu u Industrijski park u Novoj Gradiški završena izgradnja kružnog toka. Kružni tok u Zvonimirovoj ulici na ulazu u Industrijsku zonu, zajedno s kružnim tokom kod naplatnih kučica čini dio, 20 milijuna kuna vrijedne, južne gradske obilaznice.

Rođeni: Marija Terezija, austrijska nadvojvotkinja, ugarsko-hrvatska i češka kraljica (1717.), Laza Lazarević pisac (1851.), francuski slikar, Georges Braque (1882.), Miroslav Bulešić, hrvatski svećenik i mučenik (1920.), hrvatski filozof i politolog, Davor Rodin (1936.), Ritchie Valens, američki pjevač (1941.), Harison Ford, američki glumac (1942.), američko-njemačka pop pjevačica Melanie Thornton (1967.), Tomislav Karamarko, hrvatski političar (1959.), Davor Svedružić, hrvatski glumac (1968.), hrvatski glumac, Siniša Ružić (1969.), Živko Anočić, hrvatski glumac (1981.).

Umrli: Eugen Kumičić, književni i političar (1904.), Milan Begović, književnik (1948.), Gary Cooper, američki glumac-snimio 84 filma (1961.), Miljenko Stančić, hrvatski slikar (1977.), Josip Restek, hrvatski slikar (1977.), Vlado Antolić, hrvatski arhitekt (1981.),  Miroslav Šutej, akademik, slikar-grafičar (2005.).

Zadnje vijesti

Na svetkovinu Pedesetnice svečano u župama u Slavonskom Brodu i u Šumeću

Biskup Ćurić: 'Bez Duha Svetoga, Bog je daleko; samo s Duhom, Krist je živ i djelotvoran među nama!

Mlada Brođanka Ena Chiara Teglović upisuje studij kretivnog pisanja i filma u Engleskoj

FOTO GALERIJA

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić