Na lokalne izbore u Brodsko – posavskoj županiji može izići ukupno 132 066 birača

Stanovnici Republike Hrvatske danas izlaze na lokalne izbore. U Brodsko – posavskoj županiji ukupno 132 066 birača.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.05.2021
Na lokalne izbore u Brodsko – posavskoj županiji može izići ukupno 132 066 birača


 U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori. Svojim glasom punoljetni građani birat će načelnike, gradonačelnike i župane, odnosno predstavnike u općinskim i gradskim vijećima, kao i županijskim skupštinama.

U Registru birača u Brodsko – posavskoj županiji ukupno je 132 066 građana. Oni će u nedjelju na lokalnim izborima svoju građansku dužnost moći obaviti na čak 270 biračkih mjesta diljem županije. Glasovanje nije moguće izvan mjesta prebivališta. Kada dođu na biračko mjesto, birači će dobiti četiri listića.

Pritom nema preferencijalnih glasova, već se zaokružuje samo redni broj liste. Na području dviju općina – Dragalić i Okučani, glasači ako žele mogu tražiti i dodatni, peti listić kojim se bira zamjenik načelnika iz reda srpske nacionalne manjine.

Kako se ovi lokalni izbori održavaju u jeku pandemije koronavirusa, članovi biračkih odbora osigurat će biračka mjesta kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere. Bit će ograničen i broj osoba koje ulaze na biračka mjesta. Ako u nedjelju netko bude u samoizolaciji, to ga ne bi trebalo spriječiti u tome da svoju građansku dužnost obavi na vrijeme. 

Ukoliko se na licu mjesta ispostavi da netko nije na popisu birača, može na dan izbora ishoditi potvrdu u nadležnom matičnom uredu. Biračka mjesta otvaraju se ujutro u 7 sati, a građani mogu odlučiti kome će dati svoj glas sve do 19, kada počinje njihovo prebrojavanje.

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta