Na kazališnim daskama na kojim je plesala i Mia Čorak ponovo će se izvoditi predstave i koncerti

Završetkom radova krajem 2015., godinama zapušteni Hrvatski dom u Slavonskom Brodu dobio je novo pročelje, a najavljena je obnova unutrašnjosti i stavljanje u funkciju.

Autor: bportal | Datum objave: 20.01.2016


 Kao što smo pisali na 90. godišnjicu svečanog otvorenja, Hrvatski dom bio bi idealan prostor za manja događanja poput Festivala amaterskog kazališta, programe Svijeta bajki Ivane Brlić-Mažuranić, Dana plesa i brojnih drugih za koje je velika dvorana KKD-a prevelika. Koristi bi bilo i od brojnih znanstvenih i poslovnih konferencija koje bi se u domu mogle organizirati. Ubrzo nakon našeg pisanja objavljeno je da su osigurana sredstva za obnovu pročelja u iznostu od gotovo pola milijuna kuna a po završetku radova je najavljena i obnova unutrašnjosti te eventualano stavljanje objekta u funkciju za što je u ovoj godini u proračunu Grada Slavonskog Broda predviđen iznos od dva milijuna kuna.

"Dvorana Hrvatskog doma dragulj je dugo vremena prekriven prašinom. Vidim ga u budućnosti kao prostor za komorne predstave, za satiričare, naše mlade glumce, za plesne izvedbe... U toj je dvorani dva puta nastupala najveća primabalerina, prije sto godina rođena u Brodu na Savi, Mia Čorak Slavenska. Kada se uredi interijer, to ponovo može postati biser", rekao je je ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane, Hrvoje Špicer za Glas Slavonije

Prizemlje, odnosno polupodrumski kat planira se, kako je najavio špicer, staviti u funkciju Centra mladih i urediti ga kao igraonicu brodskih mališana.

Kroz povijet često mijenjao ime, ali i funkciju

U ovoj 90 godina staroj građevini, sagrađenoj 1925. u povodu tisuću godina krunidbe kralja Tomislava, najprije su se izvodile koncertne i kazališne priredbe. Filmovi su se počeli prikazivati već davne 1927. godine, a prvi je bio "Pat i Patašon kao mlinari". Godine 1930. u kinu je održana premijera prvog ton-filma, pod nazivom "Tango ljubavi", koji je, prema zapisima, oduševio Brođane. Kino Hrvatski dom radilo je za građanstvo do 23. studenoga 1942., a nakon što je nekoliko mjeseci služilo za nastavu gimnazijalcima, Hrvatski je dom postao Soldatenheim, u kojemu su se, prema sjećanju starih Brođana, i dalje prikazivale kazališne predstave i filmovi te održavale zabave, ali samo za njemačku vojsku. Godine 1952. kino mijenja naziv u Jadran, a njime je upravljalo Gradsko kinematografsko poduzeće. Devedesete godine kino Jadran ponovno mijenja ime u Hrvatski dom. Zbog rata, kao i pojave novih medija (videa), znatno opada broj posjetitelja. Posljednja novinska najava za filmove u kinu je iz kolovoza 2007. godine.

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu