Na kazališnim daskama na kojim je plesala i Mia Čorak ponovo će se izvoditi predstave i koncerti

Završetkom radova krajem 2015., godinama zapušteni Hrvatski dom u Slavonskom Brodu dobio je novo pročelje, a najavljena je obnova unutrašnjosti i stavljanje u funkciju.

Autor: bportal | Datum objave: 20.01.2016


 Kao što smo pisali na 90. godišnjicu svečanog otvorenja, Hrvatski dom bio bi idealan prostor za manja događanja poput Festivala amaterskog kazališta, programe Svijeta bajki Ivane Brlić-Mažuranić, Dana plesa i brojnih drugih za koje je velika dvorana KKD-a prevelika. Koristi bi bilo i od brojnih znanstvenih i poslovnih konferencija koje bi se u domu mogle organizirati. Ubrzo nakon našeg pisanja objavljeno je da su osigurana sredstva za obnovu pročelja u iznostu od gotovo pola milijuna kuna a po završetku radova je najavljena i obnova unutrašnjosti te eventualano stavljanje objekta u funkciju za što je u ovoj godini u proračunu Grada Slavonskog Broda predviđen iznos od dva milijuna kuna.

"Dvorana Hrvatskog doma dragulj je dugo vremena prekriven prašinom. Vidim ga u budućnosti kao prostor za komorne predstave, za satiričare, naše mlade glumce, za plesne izvedbe... U toj je dvorani dva puta nastupala najveća primabalerina, prije sto godina rođena u Brodu na Savi, Mia Čorak Slavenska. Kada se uredi interijer, to ponovo može postati biser", rekao je je ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane, Hrvoje Špicer za Glas Slavonije

Prizemlje, odnosno polupodrumski kat planira se, kako je najavio špicer, staviti u funkciju Centra mladih i urediti ga kao igraonicu brodskih mališana.

Kroz povijet često mijenjao ime, ali i funkciju

U ovoj 90 godina staroj građevini, sagrađenoj 1925. u povodu tisuću godina krunidbe kralja Tomislava, najprije su se izvodile koncertne i kazališne priredbe. Filmovi su se počeli prikazivati već davne 1927. godine, a prvi je bio "Pat i Patašon kao mlinari". Godine 1930. u kinu je održana premijera prvog ton-filma, pod nazivom "Tango ljubavi", koji je, prema zapisima, oduševio Brođane. Kino Hrvatski dom radilo je za građanstvo do 23. studenoga 1942., a nakon što je nekoliko mjeseci služilo za nastavu gimnazijalcima, Hrvatski je dom postao Soldatenheim, u kojemu su se, prema sjećanju starih Brođana, i dalje prikazivale kazališne predstave i filmovi te održavale zabave, ali samo za njemačku vojsku. Godine 1952. kino mijenja naziv u Jadran, a njime je upravljalo Gradsko kinematografsko poduzeće. Devedesete godine kino Jadran ponovno mijenja ime u Hrvatski dom. Zbog rata, kao i pojave novih medija (videa), znatno opada broj posjetitelja. Posljednja novinska najava za filmove u kinu je iz kolovoza 2007. godine.

Zadnje vijesti

Uskrsna poruka i čestitka požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića

Uskrsna pastirska poruka i čestitka nadbiskupa mons. Đure Hranića

Leoni Pavlešin i Davidu Aračiću A norma, Marku Lipovcu B norma za ulazak u reprezentaciju Hrvatske

VIJESTI

"USTANI, UZMI NOSILJKU I POĐI KUĆI!" (Mt 9,6)

Uskrsna poruka i čestitka požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Za Robija se ujedinila rukometna Slavonija i Baranja

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa