Na današnji datum 1998. osnovan GOOGLE

Na današnji datum, 4. rujna godine 1998. Larry Page i Sergey Brin osnovali su Google. Njihova zamisao od početka bila je da organiziraju svjetske informacije i naprave ih univerzalno dostupnim i koristivim, a njihov neslužbeni slogan je bio – ne budi zao.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 04.09.2019
Na današnji datum 1998. osnovan GOOGLE


1715. princ Eugen Savojski potpisao je i odobrio generalni plan utvrđivanja Broda, tj. radove za gradnju nove tvrđave. 

1790. hrvatski ban grof Ivan Nepomuk Erdödy izrekao jednu od najslavnijih rečenica iz hrvatske povijesti, ustavši u obranu političkih prava Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Na današnji dan taj je ban izrekao rečenicu na latinskom: „Regnum regno non praescribit leges“, što znači „Kraljevstvo kraljevstvu ne propisuje zakone.“ Time se suprotstavio pokušaju Mađara za uvođenje njihovog jezika u hrvatsku upravu. Obrana je uspjela, pa je službeni jezik. 
 
1888. George Eastman patentirao je fotoaparat KODAK broj 1 s ugrađenim mehanizmom za navijanje filma.
 
1901. rođen je William Lyons - začetnik poznate automobilske marke Jaguar.
1927. na Vijušu je otvorena motoristička i biciklistička pista i održano natjecanje na kojem su sudjelovali vinkovački i zagrebački natjecatelji. 
1929. u Novom Selu kraj Bosanskog Broda rođen je povjesničar Luka Đaković. Uglavnom se bavio povješću Bosne i Hercegovine od austro-ugarske okupacije do Prvog svjetskog rata. Umro je u Sarajevu 17. ožujka 1986. godine. 
1946. u Slavonskom Brodu u okviru Gradsko-kotarske zdravstvene stanice djelovale su dvije ambulante, i to ambulanta opće medicine i zubna ambulanta.
1954. u Brodu je svečano ponovno otvoren Gradski muzej. 
1956. IBM je predstavio prvo komercijalno računalo RAMAC 305 koje je koristilo magnetni tvrdi disk za pohranu podataka (HDD).
 
1957. u SAD-u se dogodio jedan od najsramotnijih rasističkih incidenata u novijoj povijesti. Naime, u glavnom gradu savezne države Arkanzas, Little Rocku, protivnici crnačkih prava pokušali su spriječiti mlade crne učenike da se upišu u lokalnu školu „Central High School“.
1964. Hrvatska sibireja, endemična biljka u Hrvatskoj strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.
1979. Margaret Thatcher postala je prva premijerka Velike Britanije. Zbog svoje „tvrde retorike“ poznata je i kao „čelična dama.
1991. SJP Ris MUP-a RH u akciji deblokade autoputa Gređani – Čovac. 
 
1998. Larry Page i Sergey Brin osnovali Google. Njihova zamisao od početka bila je da organiziraju svjetske informacije i naprave ih univerzalno dostupnim i koristivim, a njihov neslužbeni slogan je bio – ne budi zao.
 
2007. umro je nekadašnji najveći zemljoposjednik u Velikoj Britaniji – bogati vojvoda od Buccleucha.
 
Rođeni: Anton Bruckner, austrijski orguljaš i skladatelj (1824.), hrvatski glumac i redatelj, Andrija Fijan (1851.), Antun Augustinčić, hrvatski kipar (1900.), Edo Murtić, akademski slikar (1921.), Dado Topić, hrvatski glazbenik (1949.), Aleksandar Berček, glumac (1950.), Nikla Špirić, bosanskohercegovački političar (1956.), hrvatska glumica, Kristina Krepela (1979.), Beyonce Knowles, američka glumica i pjevačica (1981.), Doris Pinčić, glumica (1988.). 
 
Umrli: Hugo Badalić, profesor i pisac (1900.), Edvard Grieg, norveški skladatelj (1907.), Albert Schweitzer, alzaško-njemački liječnik, protestantski teolog, filozof i glazbenik (1965.), don Dinko Vranković, hrvatski svećenik, povjesničar (1970.), Branko Belan, hrvatski filmski redatelj (1986.), Giacinto Facchetti, talijanski nogometaš (2006.), Marijan Beneš, boksač (2018.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Slavlje zlatne mise mons. Pere Aračića po Kristu, s Kristom i u Kristu

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije Savjeta mladih

U Galeriji umjetnina otvorena izložba akvarela

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu