Na brodskom korzu postavljene brončane ploče zaslužnim sportašima

Dogodilo se na današnji dan 19. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.03.2020
Na brodskom korzu postavljene brončane ploče zaslužnim sportašima
 1750. za gvardijana samostana Presvetog Trojstva u Brodu određen je pater Mihael Benčević. On je 1751. godine dao iskopati dva bunara u dvorištu i bivšem vrtu samostana.

1776. na tornju franjevačkog samostana izvode se radovi. Skida se već trošno zvono nabavljeno još 1736. godine i gradi kupola za novo. Četiri dana kasnije, novo zvono je prvi put zazvonilo pozivom na molitvu Zdravo Marijo. 

1818. U selu Grabrovnica, u đurđevačkoj krajiškoj pukovniji, 19. ožujka rodio se Petar Preradović, najplodniji i najomiljeniji pjesnik ilirskoga, preporodnog doba. Najpoznatiji su mu stihovi posvećeni hrvatskomu jeziku: Ljub si, rode, jezik iznad svega, u njem živi, umiraj za njega! Po njemu si sve što jesi. Petar Preradović umro je kao general 18. kolovoza 1872. godine u Austriji i bio pokopan u Beču, ali su mu već 1879. posmrtni ostaci preneseni u mirogojske arkade u Zagrebu.

1894. u prvom brodskom lokalnom listu Posavska Hrvatska objavljena je fotografija Josipa Jurja Strossmayera u povodu njegovog 80. rođendana. To je prva objavljena fotografija u povijesti brodskog novinstva. 

1931. vodostaj Save bio je 802 cm i voda se popela do samog ruba savskog nasipa. Kako bi spasili ribnjake na Vijušu i nogometni stadion od poplave Brođani su, vrećama s pijeskom i daskama, utvrđivali cijeli dan obalu. Međutim dio grada uz bosansku prugu i Brodski Varoš bili su potpuno poplavljeni. U Bosanskom Brodu virili su samo krovovi kuća u istočnom dijelu grada. 

1931. u novogradiškom kotaru rijeka Sava počela se lagano povlačiti. No, štete su bile goleme, jer je u novogradiškom kotaru bilo poplavljeno oko 30.000 jutara zemljišta. 

1945. Brod su žestoko bombardirali saveznički zrakoplovi. Stotinu bombardera u 58 navrata ispustilo je  više od 1.000 bombi teških od sto do petsto kilograma. Srušen je most, razorena  željeznička stanica, a procjenjuje se da je razrušeno ili oštećeno još približno 80 posto objekata  u gradu. U dostupnoj dokumentaciji za oba Broda evidentirano je 897 poginulih civila i 244 vojnika, te daljnjih 708 ranjenih civila i 28 vojnika.

1956. rođen je u Brodskim Zdencima slikar Josip Šimić. Slikarstvom se bavi od 1973. godine Član je HDLU-a Zagreb i grupe „Lenija“.

1992. vlakovi između Slavonskog Broda i Vinkovaca ne prometuju zbog anonimne dojave o miniranju pruge. Vojni zrakoplovi u niskom letu nadlijeću bosansku obalu Save.

2003. američki predsjednik George W. Bush naredio početak rata protiv Iraka.

2007. Na današnji dan je umro Krešimir Blažević. Rođen je u Slavonskom Brodu 1958. a poznat je i kao „hrvatski Elvis Costello“. Od 1982. intenzivno se bavi glazbom kada je osnovao vlastitu grupu Animatori te u njoj bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist. Autor je prve domaće rock autobiografije „Ostat ću mlad“.

2008. Hrvatska  vlada  na zatvorenoj sjednici priznala je neovisnu Republiku Kosovo. Vlada je ovu odluku donijela u dogovoru s vladama Republike Mađarske i Republike Bugarske. Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine.

2019.U Slavonskom Brodu na trgu Ivane Brlić Mažuranić postavljene su trajne brončane ploče i Imenima Ivice Olića, Marija Mandžukića i Ivana Rakitića. Ploče su postavljene u znak zahvale što su ostvarenjem jednog od najvećih sportskih rezultata u njihovim karijerama kao članovi Hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u srpnju 2018. godine ostvarili povijesni trenutak, a ujedno promicali ime ne samo Hrvatske već i grada Slavonskog Broda.

Rođeni na današnji dan su: David Livingstone, škotski misionar i istraživač (1813.), hrvatski književnik Petar Preradović (1818.), hrvatski katolički svećenik iz BiH fra Jozo Zovko (1941.), Bruce Willis, američki glumac (1955.), hrvatski pjevač i skladatelj Petar Grašo (1976.), Ivan Ljubičić, hrvatski tenisač (1979.). 

Umrli na današnji dan su: Ivo Tijardović, hrvatski kompozitor i slikar (1976.), Dragan Stojnić, pjevač šansona (2003), Krešimir Blažević, hrvatski skladatelj (2007), Sir Arthur C. Clarke, engleski književnik (2008.).

Zadnje vijesti

Sutra u 13 sati kreće prodaja ulaznica za utakmicu Marsonije i Junaka

COVID-19 ambulante započinju s radom 09.07.2020.

Vozio pod utjecajem alkohola pa zadržan u policiji do otriježnjenja

SPORT

Kvalifikacija za 2. HNL

Sutra u 13 sati kreće prodaja ulaznica za utakmicu Marsonije i Junaka

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja