Na blagdan Gospe Karmelske 60 vjernika odjenulo karmelski škapular

SLAVONSKI BROD - U zajedništvu s brojnim vjernicima Slavonskog Broda, blagdan Gospe Karmelske proslavile su u četvrtak, 16. srpnja u svom samostanu karmelićanke Božanskog Srca Isusova, koje već 51 godinu djeluju u brodskoj Župi Duha Svetoga. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić, a suslavili su slavonskobrodski dekan Ivan Lenić, domaći župni vikar Zlatko Hnatešin, te brodski župnici Robert Farkaš i Ivan Lovrić.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.07.2020
Na blagdan Gospe Karmelske 60 vjernika odjenulo karmelski škapular


 Biskup je među ostalim istaknuo kako karmelska duhovnost snažno poziva da u temelje svoje duhovne izgradnje i kršćanskoga rasta u vjeri ugrađujemo onu dvostruku perspektivu – dva puta, istodobno karmelska i duboko kršćanska. „Jedan nas poziva da se ‘uspnemo na goru’ i uzdignemo do Božjega boravišta, onako kako su to mnogi kršćani i hodočasnici kroz stoljeća htjeli činiti upravo na gori Karmel. Drugo, nikad ne zaboravimo kako je Bog onaj koji se spušta do čovjeka… 

Pojasnio je kako se osnivanjem Karmela Božanskog Srca Isusova krajem 19. i početkom 20. stoljeća snažno osjetila upravo ta druga dimenzija kršćanskog poziva, kad utemeljiteljica bl. Majka Terezija od sv. Josipa, nadahnuta primjerom sv. Terezije Avilske, uočava mnogostruke potrebe Crkve i snažno osjeća vapaj ljudi svoga vremena. ‘Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti’, ustvrdio je na kraju mons. Ćurić.
 
Nakon što je blagoslovio medaljice i Gospine škapulare, biskup ih je podijelio novim članovima Škapularske bratovštine, kojih je ove godine bilo šezdesetak. Među njima bile su i cijele obitelji, a sve ih je tijekom godine pripremala s. Stanislava Vidačković. Karmelićankama i članovima Škapularske bratovštine biskup je na kraju zahvalio što u ovom svijetu nastoje biti vidljiv i poticajan znak zajedništva s Kristom.
 
Pozdravnu riječ biskupu uputili su župni vikar Zlatko Hnatešin i s. Monika Havlićek, samostanska poglavarica. Uz vjernike i domaće karmelićanke, na misnom slavlju sudjelovale su i karmelićanke iz Hrvatskog Leskovca, zajedno s provincijalnom poglavaricom s. Kristinom Pišković. Pjevanje je animirao zbor domaće župe, predvođen prof. Alenkom Martinović. 
 
 
Foto: Brankica Lukačević

Zadnje vijesti

Bez golova u Starom Slatiniku između domaćina i gosta iz Nove Kapele

Zbog neprilagođene automobilom brzine sletio s kolnika

Munjevitom akcijom brodskih policajaca uhvaćeni počinitelji nekoliko kaznenih djela

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“