Na autocesti Beograd - Zagreb kod Slavonskog Broda pušten je u rad Motel

Dogodilo se na današnji dan 3. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 03.04.2020
Na autocesti Beograd - Zagreb kod Slavonskog Broda pušten je u rad Motel
 1860. pokrenut je prvi uspješni Pony Express.

1882. Na današnji dan u gradu St. Joseph u Missouriju ubijen je Jesse James. „Posljednjeg odmetnika zapada“ kako mu se „tepalo“ s leđa je ubio Robert Ford za nagradu od 5.000 dolara.

1895. U poplavi katastrofalnih razmjera vode Save izlile su se po gotovo cijeloj Posavini, a u Brodu se počele preljevati preko današnjeg Šetališta braće Radić. Kobaš je potpuno poplavljen, a narod i stoka izbjegli su u brda. 

1904. na malom Vijušu završena je gradnja penjačkog vatrogasnog tornja za vježbanje brodskih vatrogasaca. U ono vrijeme toranj su zvali „Gasilana“. 

1922. Josif Visarionović  Staljin naslijedio je bolesnog Vladimira Ilića Lenjina na čelu SSSR-a postavši generalni sekretar Komunističke partije.

1929. U Donjima Andrijevcima je rođen dr. Pedagogije Josip Markovac, profesor Filozofskog fakulteta u Zgarebu i autor poznatog udžbenika metodike nastave matematike. 

1943. Zbog napada na željezničku prugu 700 metara istočno od Garčina, po naredbi njemačkog opunomoćenog generala u Hrvatskoj, za odmazdu su streljani, iako nisu bili taoci i počinioci miniranja, sljedeći Brođani: Josip Hrelja, Ilija Križanović, Andrija Marukić, Marko Maslić, Marko Perković i Stanislav Piha.

1944 .U Brodu srušen je željeznički kolodvor i prostor oko njega u teškom bombardiranju savezničkih zrakoplova. Na tom prostoru dominirala je zgrada bivše mađarske škole. Uništena je i gradska plinara na istočnom dijelu današnjeg naselja Slavonija te Svratište „Jankomir“ i četvrt vila koji su bili ispred željezničke stanice. Teška razaranja pretrpjela je tvornica Slaveks d.d., Tvornica vagona, strojeva i mostova i mlin Zvijezda.

1953. Na autocesti Beograd - Zagreb kod Slavonskog Broda pušten je u rad Motel. Godinama je taj ugostiteljski objekt bio na vrhu popularnosti jer je, pokraj isto tako poznate Kolodvorske restauracije, radio cijelu noć. Pružao je brojne vrste usluga: garažiranje, auto servis (otvoren 27. 7. 1953.), restoran s glazbom, buffet, sobe za noćenje, prostitutke, suvernirnicu, benzinsku stanicu. 

1968. održao je Martin Luther King svoj posljednji govor pred publikom. Već sutradan ubijen je pucnjem iz snajperske puške.

1975. Bobby Fischer odbio je igrati protiv Anatolija Karapova, davši Karapovu šahovski naslov. 

1992. snažni velikosrpski napad na Osijek: 20 mrtvih, 100 ranjenih.

1992. Južnoafrička Republika priznala Hrvatsku.

1996. pao je 3 kilometra sjeverno od dubrovačkog aerodroma u Ćilipima američki zrakoplov koji je prevozio ministra trgovine Rona Browna i još 34 osobe. Avion je udario u brdo sv. Ivan, na visini od otprilike 700 metara. Svi putnici u zrakoplovu poginuli su uključujući i  dvoje hrvatskih državljana. 

1999. Avioni NATO bombardirali su centar Beograda. Pogođene su zgrade republičkog i saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen je drugi most  na Dunavu.

2007. Francuski TGV vlak postavio je na liniji EGV East high speed novi svjetski brzinski rekord. Maksimalna brzina od 574,8 km/h postignuta je na 191. kilometru pruge pokraj sela Le Chemin u sklopu testiranja koja su trajala tri mjeseca, a tijekom kojih je nekoliko puta srušen prijašnji rekord od 515,3 km/h postavljen 1990.

2014. Promovirana knjiga Tragom poznatih liječnika, autora  prof.dr. sc. Ivice Balena i prim. dr. sc  Stjepana Čeovića. Knjiga sadrži biografije dvadeset liječnika koji  dali značajan doprinos razvoju zdravstva na ovim prostorima, uglavnom kao dugogodišnji voditelji odjela brodske bolnice ili kao njeni ravnatelji. Knjiga je  ujedno i djelomična priča o brodskoj medicini dvadesetoga stoljeća. Nakladnik knjige bila je „Posavska Hrvatska“ d.o.o  iz Slavonskog Broda.

Rođeni: hrvatski slikar Menci Klement Crnčić (1865.), Radivoje Lola Đukić, filmski i TV režiser (1923),  američka glumica Doris Day (1924.), Marlon Brando, američki glumac (1924.), Helmut Kohl, njemački političar i državnik ( 1930), Ranko Munitić, filmski kritičar (1943),  hrvatski general i političar Pavao Miljavac (1953.), američki filmski glumac Eddie Murphy (1961.).

Umrli: su Jesse James, legendarni američki razbojnik, (1882.), Johannes  Brahms , njemački skladatelj,(1897.), Ivo Tartaglia,  hrvatski političar i publicist (1949),  Graham Greene, engleski  romanopisac i pripovjedač (1991), Hrvoje Ćustić, hrvatski nogometaš (2008.).

Zadnje vijesti

Planković u Slavonskom Brodu prisustvovao sjednici ŽO HDz-a, dogovorena dinamika rada za izbore

Drugi dan Hrvatskog Premier Tenisa obilježio spektakularan meč Majoli, Ivaniševića i mladih snaga

Nogometna akademija NOPO – Legen krenula s radom

VIJESTI

Parlamentarni izbori 2020.

Planković u Slavonskom Brodu prisustvovao sjednici ŽO HDz-a, dogovorena dinamika rada za izbore

FOTO GALERIJA

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu