Na ambroziju je alergično 10 posto naših ljudi; što savjetuju stručnjaci?

Sredina kolovoza je u znaku cvatnje ambrozije. Loša je to vijest za sve alergične na ovu biljnu vrstu čija jedna biljka godišnje proizvodi i do 8 milijuna peludnih zrnaca.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.08.2020


Prema statistikama 7 do 10 posto naše populacije pati od peludnih alergija, a ambrozija je jedna od najagresivnijih korovskih vrsta s najjačim reakcijama. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Službe za zdravstvenu ekologiju, koji broj peludnih zrnaca prate redovito ističu, u ovom trenutku njihov broj u zraku je 37/m3 dok se puno veće koncentracije očekuju u narednim danima.

Koncentracije od 20 do 30 kubnih metara peludnih zrnaca u zraku već izaziva imunološku reakciju kod alergičnih osoba, dok se u punom jeku cvatnje koja se očekuje sredinom kolovoza ta brojka zna iznositi i do 1000 peludnih zrnaca po kubnom metru. Najčešći simptomi alergije javljaju se u obliku alergijskog rinitisa. Tako alergičari osjećaju svrabež nosa, očiju i kihanje. Za sve osobe koje u ovom razdoblju imaju ovakve simptome, a ne znaju za alergiju, preporuka je da se testiraju te svakako obrate svome liječniku obiteljske medicine.  

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Peta uzastopna pobjeda nogometaša Marsonije

Pet novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

FOTO GALERIJA

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Svečano otvoren novi vrtić u Sibinju

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije