Muškarci u Brodsko-posavskoj županiji najviše obolijevaju od raka

Biltern Zavoda za javno zdravstvo pokazao crnu statistiku: muškarci u Brodsko-posavskoj županiiji najviše oboljevaju od raka

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 25.04.2018
Muškarci u Brodsko-posavskoj županiji najviše obolijevaju od raka


 Nakon bolesti srca i krvnih žila, rak je drugi po redu uzrok smrti u Hrvatskoj. Unatoč sve kvalitetnijim preventivnim programima broj oboljelih i dalje raste. Prema najnovijem biltenu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavska županije za 2015. godinu ponovno je na vrhu neslavne ljestvice. Naime prema broju muškaraca novoooboljelih od zloćudnih tumora, županija je na prvom mjestu.

Činjenica je da je 2015. godine novooboljelih bilo čak 22 i pol tisuće. Od toga 53 posto čine muškarci. Uzmemo li u obzir geografsku rasprostranjenost, Brodsko-posavska županija opet vodi po broju novooboljelih muškaraca. Muškarcima u Brodsko-posavskoj županiji u 18 posto slučajeva dijagnosticirani tumor je rak pluća, a na drugom redu nalazi se prostata i debelo crijevo.

Što se žena tiče u 2015. najčešća dijagnoza bila je rak dojke i to u 26 posto slučajeva. Na drugom mjestu je rak debelog crijeva, a slijede pluća.

Kako je suočiti se s najčešćim rakom kod žena na svojoj je koži osjetila Brođanka Anđelka Jerković. No pravovremeni pregledi i otkrivanje na vrijeme, kaže, spasili su joj život.

Rak se ne događa nekom drugom i to građani često zaboravljaju. Anđelka zato iz svog iskustva poručuje da odu na redovite preglede.

Isto poručuju i stručnjaci. Primjerice rak vrata maternice gotovo je u potpunosti izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Iz Doma zdravlja stoga poručuju, pogotovo pacijenticama koje nisu bile dugo godina, da učine važan korak, naruče se i dođu na preventivni pregled. Godišnje taj zloćudni tumor odnese vše od stotinu života.

Zloćudne bolesti jedan su od najvećih javnozdravstvenih izazova. Nacionalne strategije za borbu protiv raka tako omogućuju što bržu i kvalitetniju dijagnostiku. No iako na adrese, primjerice žene, dobivaju poziv za mamografski pregled, veliki dio nikada se ne odazove. A još je gora situacija s odazivom na testiranje za rak debelog crijeva. Situacija je takva jer većina još nije prepoznava važnost ranog otkrivanja raka. Jer u najvećem broju slučajeva, tada terapija i sva moderna medicina može pomoći.

No problem je kada dijagnoza zloćudnog tumora dođe prije reda. Prevencija je dobra, besplatna i spašava život – to kaže teorija. No praksa iz dana u dan pokazuje suprotno. Od raka je prošle godine umrlo 14 012 osoba, u prijevodu grad veličine Slatine. Poruka je jasna: odazovite se na preventivni pregled. Spašava život.

rak

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Jedrilicom sletio na stablo, pilot prošao bez ozlijeda

Prošli tjedan 343 prometna prekršaja, i dalje najbrojnije četiri “ubojice u prometu”

Pristojan poraz košarkašica Broda na Savi

FOTO GALERIJA

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja

3. Dječja smotra folklora okupila 200-ak malih folkloraša

Obilježena 26. obljetnica pada Bosanskog Broda