Muris Varajić u Alfi

U četvrtak, 21. ožujka, u caffe baru Alfa brodskoj publici predstavit će se bosanskohercegovački skladatelj, producent i virtouz na gitari Muris Varajić. Zadnjih nekoliko godina Muris kao solista nastupa po brojnim europskim i regijskim klubovima. Njegovi glazbeni uzori su Marko Knopfler, David Gilmour, Joe Satriani, Vlatko Stefanovski i Steve Vaia, a svi oni su upravo odlika njegovog raznolikog glazbenog stila.

Autor: Daniela Kuzmić | Datum objave: 18.03.2013
Muris Varajić rođen je 24. rujna 1979. godine u Foči, Bosna i Hercegovina. Gitaru počinje svirati s trinaest godina u opsjednutom Sarajevu. U početku skida stvari sastava Dire Straitsa i Pink Floyda te nešto žešće Metallice, Iron Maidena i Whitesnaka. Nakon nekog vremena kada upozna rad vrhunskih svjetskih gitarista kao što su Steve Vai, Joe Satriani, Yngwie J. Malmsteen i Eric Johnson, počinje vježbati 6-7 sati dnevno. Ubrzo sa sastavom Maelstrom počinje svirati po Sarajevskim rock klubovima, a imaju i nekoliko nastupa u raznim TV emisijama. Istovremeno svira s drugim istaknutim glazbenicima i počinje raditi kao studijski glazbenik.

Kao jedan od najboljih u generaciji, 1998. godine, u Sarajevu završava Srednju glazbenu školu. Iste godine, također u Sarajevu, upisuje Glazbenu akademiju koju zbog zastarjelog plana i programa ubrzo napušta.

Godine 2000. osniva progresivni rock sastav Puls u kojemu zajedno s njim sviraju još i Mirza Saračević (vokal), Nail Jusić (klavijature), Borjan Milošević (bas gitara) i Amir Krivić (bubnjevi). Odlično prihvaćeni od publike, u Zenici na Heineken Music Festivalu, osvajaju dvije nagrade. Sastav se razilazi kada Muris odlazi svirati s Tifa bandom s kojim ostvaruje brojne nastupe u regiji i Europi. Sa istom ekipom, bez Tife, osniva Tonight Show Band. Rade kao prateći sastav za brojne bosanskohercegovačke glazbenike te kao klupski cover band. Neka imena koja valja spomenuti su; Mostar Sevdah Reunion, Indexi, Halid Bešlić, Dino Merlin, Toše Proeski, Massimo Savić, Hari Mata Hari, Hanka Paldum, Grand Illusion, Demon Kogure, Tim Pierce, Steve Lukather, Gregg Bissonette i drugi.

Solo karijeru ostvaruje 2007. godine kada za strano tržište objavljuje instrumentalni album Let It Out. Album bilježi odlične kritike, a časopis Guitar Player u srpnju iste godine piše članak o njemu. Počinje raditi kao učitelj gitare, piše kolumne za ChopsFromHell.com i radi video predavanja za GuitarMasterClass.net. Pobjednik je gitarističkog natjecanja Steve Vai Competition u Londonu 2008. godine. Skladba "Mojo Oro" proglašena je najboljim etno instrumentalom na Just Plain Folks radijskom festivalu u Sjedinjenim Državama. Dvije godine za redom 2008. i 2009. bio je finalist svjetskog natjecanja Guitar Idol koje se održavalo u Londonu.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

U posljednja 24 sata 5 novooboljelih u županiji

Brodsko-posavski HSS-ovci obilježili 92. godišnjicu smrti Stjepana Radića

VIJESTI

HODOČASNIČKI DAN GOSPI BRZE POMOĆI

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu