Most na rijeci Savi kod Svilaja

Dogodilo se na današnji dan 25. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 25.02.2020
Most na rijeci Savi kod Svilaja
 1836. Samuel Colt je patentirao svoj revolver, prvi pištolj s rotacijskim bubnjem.

1865. umro je Stjepan pl. Jarić von Broodberg. Plemstvo je dobio 1796. godine za zasluge u austrijsko-turskom ratu potpomažući carsku vojsku robom i novcem. U njegovom je svratištu Žuta kuća 1817. godine, odsjeo, sa svojom svitom, car i kralj Franjo I. Jarići su se bavili trgovinom i ugostiteljstvom, kao i držanjem skladišta ogrjeva za pogon savskih parobroda koji su i po dva puta tjedno plovili na liniji Sisak-Zemun. 

1920. u Brodu na Savi osnovan je Šah klub. Šah se, naravno igrao i davno prije toga u gotovo svim većim i boljim svratištima i gostionama, no tek na poticaj braće Franje i Dragutina Schwendemanna uz pomoć Židova Sterna, Spitzera i Mandla utemeljen je klub. 

1942. Na današnji dan policija NDH uhitila je Andriju Hebranga koji je tada bio sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske. Dogodilo se to u policijskoj akciji na području općine Stenjevec u Zagrebu. Na kraju je završio u logoru u Staroj Gradiški.

1953. Narodna fronta u FNRJ preimenovana je u Socijalistički savez.

1964. Cassius Clay postao boksački prvak.

1969. godine završen je prvi deseterokatni neboder na glavnom gradskom trgu u Slavonskom Brodu, no tehnički će prijem, zbog brojnih problema, početi tek 18. srpnja. 

1994.  Osnovan je 1. hrvatski gardijski zbor, počasna postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske.

2006. Otvoren granični prijelaz Kamensko, koji se nalazi na saobraćajnici koja od Livna i Tomislavgrada vodi prema Splitu i šesti je novosagrađeni prijelaz u BiH.

2014. u brodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić, nastavku 11 Dana plesa posvećenih najslavnijoj hrvatskoj balerini Miji Čorak Slavenskoj, izvedena je predstava Na putu prema gore u izvedbi Branka Bankovića te sat potom predstava Love Will Tear Us Apart u izvedbi Luke Švajde. 

2019.  Radnici  firme „Hering“ iz Širokog Brijega  spojili most na rijeci Savi kod Svilaja. Na taj način je BiH strana službeno spojena s Hrvatskom. Riječ je o projektu vrijednom 22 milijuna eura. Most je dug 660, a širok 29 metara.

Rođeni na današnji dan su: francuski slikar Pierre-Auguste Renoir (1841.), Karl May, njemački književnik (1842.), Vjačeslav Molotov, sovjetski političar (1890.), talijanski pjevač Enrico Caruso (1873.), Boris Papandopulo, hrvatski skladatelj (1906.), , George Harrison, član The Beatles (1943.), Adam Končić, hrvatski glumac (1977.), hrvatski nogometaš brazilskih korjena Eduardo Alves da Silva (1983.), Milan Badelj, hrvatski nogometaš (1989).

Umrli na današnji dan su: Paul Reuter, osnivač novinske agencije Reuters  (1899.), Gabrijel Jurkić, hrvatski i BiH slikar (1974) Tennessee  Williams, američki književnik (1983.), Luka Kaliterna,  legendarni hrvatski nogometaš i trener, jedan od osnivača Hajduka iz Splita (1984), Milan Velimirović, velemajstor problemskog šaha (2013.), Đuro Utješanović, hrvatski glumac (2013.), Pako de Lusija, španjolski gitarista (2014).

Zadnje vijesti

Hrvatska osvaja srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj