Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine

Do 16. rujna na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb naplaćeno je 2,2 milijarde kuna cestarine, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani, a do kraja godine očekuje se prihod od 2,8 milijardi kuna, doznaje se u utorak iz HAC-a.

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.09.2018
Most kod Svilaja bit će gotov iduće godine


 Na tim autocestama registriran je promet od 40,6 milijuna vozila, 4,6 posto više nego lani. U tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, zabilježen je promet 21,1 milijuna vozila i naplaćena cestarina od 1,15 milijardi kuna bez PDV-a. HAC će ove godine investirati 548,3 milijuna kuna, od čega su nove investicije 228,7 milijuna kuna, a 319,6 milijuna kuna otići će na održavanje, kažu u HAC-ovoj upravi. Od novih investicija tu je most preko Save kod Svilaja s rokom dovršetka u drugoj polovini iduće godine. Ta je investicija vrijedna 168 milijuna kuna, pri čemu Hrvatska sudjeluje s 85,3 milijuna kuna (osiguranih iz fondova EU-a), a ostatak plaća BiH, donosi Glas Slavonije.

Inače, sredinom srpnja tajnik Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Igor Pejić sudjelovao je na sastanku na gradilištu mosta Svilaj kojem su prisustvovali i član Uprave Hrvatskih autocesta Miodrag Furdin sa suradnicima, predstavnici Uprave HERING-a, oba nadzora, predstavnici proizvođača čelika MAEG, članovi bh. tima za provođenje gradnje mosta Svilaj, uključujući i predstavnika JP Autoceste FBiH, a na kojem je analiziran trenutni status izgradnje mosta, piše radiosarajevo.ba.

Nakon analize realizacije dinamičkog i financijskog plana izgradnje mosta, ustanovljeno je:

- od ukupno 184 betonska pilota, odnosno šipa, izgrađen je 181, odnosno više od 99%;

- u postupku izrade su stupišta S3 i S4, na kojima se završavaju čelične talpe ili su završene, što je slučaj sa stupištem S3;

- od ukupno 5.300 tona čelika, radionički su završene 3.723 tone, odnosno nešto više od 71%, a isporuka segmenata na gradilište se odvija u kontinuitetu;

- od ukupno 102 čelična segmenta, na mostu su postavljena 52, odnosno 51%;

- trenutni kumulativni plan finansijske realizacije jest 11.335.331,86 €, a realizirano je 12.258.870,16 €, te je kumulativna financijska realizacija oko 108%;

U konačnici, nakon analize dinamičkog i financijskog plana, odnosno potpuno okončanih radova, ukupna realizacija gradnje mosta u ovom trenutku je 55%.

Izvođač HERING, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i HAC Zagreb ulažu posebne napore za dostizanje svih zastoja nastalih kao posljedica enormno visokog vodostaja u periodu od studenog 2017. do svibnja 2018. godine, a izvođač HERING je još jednom sudionicima sastanka potvrdio da konačni rokovi neće biti dovedeni u pitanje.

 

Zadnje vijesti

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

Završen projekt Općine Podcrkavlje "Aktivirajmo se"

Sve veći broj žrtava i svjedoka traži pravnu pomoć

VIJESTI

DANI KRUHA

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

SPORT

Pred Marsom serija zahtjevnih utakmica

Sutra u Novoj Gradiški Sloga dočekuje Marsoniju

FOTO GALERIJA

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja

3. Dječja smotra folklora okupila 200-ak malih folkloraša

Obilježena 26. obljetnica pada Bosanskog Broda