Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

Dogodilo se na današnji dan 5. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.04.2020
Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren
 1896. Prve Olimpijske igre modernog doba otvorene su 5. travnja u Ateni. Sudjelovalo je 285 sportaša iz 13 država, a među natjecateljima su bili isključivo muškarci. Održana su natjecanja u 9 sportova. Igre su trajale do 14. travnja, a sljedeće su održane 1900. u Francuskoj.

1748. Na današnji dan trgovac Leopold Duhn (Dun) otvorio  je u Zagrebu prvu kavanu koja je postala središta društvenog života. Osim kave u njoj se mogao piti i čaj i čokolada. Te kolonijalne proizvode Hrvatska je u to doba uvozila iz Nizozemske.

1908. otvorena je u Brodu i treća, najljepša i najprostranija, ljekarna Slavka Kolara na Trgu sv. Stjepana (danas Trg Josipa Godlara). Zvala se K anđelu.  Do Drugog svjetskog rata ljekarne postoje i na selima. U Oriovcu od 1891. godine, Babinoj Gredi od 1899., Donjim Andrijevcima od 1908., u Vrpolju od 1933. godine. Prvi zapis o postojanju ljekarne u Brodu datira iz 1820. godine. 

1919.  Tiskan u Novoj Gradiški  prvi broj tjednika „GRANIČAR“. Iako je u zaglavlju stajalo da je  „Graničar“ izvanstranački tjednik, svojim je raznovrsnim sadržajima vodio otvorenu borbu za nacionalnu opstojnost Hrvata. Zbog toga je nakon „Obznane“ zabranjen, a već naredne godine u siječnju tiskan je „novi list“ „Slobodni graničar“.

1955. britanski premijer Winston  Churchill dao je ostavku. 

1990. Na slavonskobrodskom korzu održan predizborni skup Koalicije narodnog sporazuma. Okupljenima  (oko 15.000 ljudi) govorili su Petar Katalinić, predsjednik ogranka HDS-a za Slavonski Brod, dr. Zvonimir Lerotić i dr. Savka Dabčević- Kučar – „Hrvatska ruža“.

1992. Rat u Bosni i Hercegovini: počela je opsada Sarajeva od strane Vojske Republike Srpske.

1998. Za promet otvoren Most  Akashi- Kaikyo, najduži viseći most. Most je dug 3.911, visok 282 i širok 35,5 metara i povezuje grad Kobe na otoku Honsu sa otokom Awaji.

2000. nakon 13-mjesečnih radova koje je financirala američka vlada, most koji je srušila hrvatska vojska nakon pada Bosanskog Broda 7. listopada 1992. godine, obnovljen je donacijom američke vlade i Europske unije. Ukupna vrijednost investicije je devet milijuna i 500 tisuća njemačkih maraka. Most je dugačak 550 metara i u njega je ugrađeno 480 tona čelika. Osposobljen za cestovni promet s dvije pješačke staze. Na današnji dan na sredini Save upriličena svečanost otvaranja mosta  između Slavonskog i Bosanskog Broda. Jednu vrpcu presjekli su Jadranko Prlić, ministar vanjskih poslova BiH,  i Božo Kovačević, ministar zaštite okoliša RH a drugu Veleposlanici SDA-a u Hrvatskoj i BiH  Miller i  Montgomery.  Most je popravljen sredstvima američke Vlade u iznosu 6, 6 milijuna dolara.

2006. Nizozemsko javno odvjetništvo priopćilo je da  je istraga utvrdila da je Slobodan Milošević optuženik za ratni zločin  u pritvoru u Scheveningenu  umro prirodnom smrću.

2008. Umro je američki glumac Charlton Heston   dobitnik Oskara 1959. za ulogu u filmu „Ben Hur“. Slavu je stekao igrajući Mojsija u Filmu „Deset zapovijedi“. Tumačio je niz herojskih i povijesnih likova tokom 50-ih i 60-ih, a bio je poznat i kao borac za ljudska prava.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski istraživač, Mirko Seljan (1871.), Spencer Tracy, američki filmski glumac (1900.),  Bette Davis, američka glumica (1908),  Herbwert von Karajan austrijski dirigent (1908),  američka glumica Bette Davis (1908.), Gregory Peck, američki glumac (1916.), Predrag Miki Manojlović, glumac (1950), .

Umrli na današnji dan su: Čang Kaj-šek, kineski vojskovođa i političar, (1975.), Howard Hughes industrijalac i pionir američkog zrakoplovstva,  (1976.), Ivan Hetrich, hrvatski redatelj (1999),  Saul Bellow, američki književnik, nobelovac (2005.),   Jim Marshall, engleski graditelj glazbala (2012.).

Zadnje vijesti

Planković u Slavonskom Brodu prisustvovao sjednici ŽO HDz-a, dogovorena dinamika rada za izbore

Drugi dan Hrvatskog Premier Tenisa obilježio spektakularan meč Majoli, Ivaniševića i mladih snaga

Nogometna akademija NOPO – Legen krenula s radom

VIJESTI

Parlamentarni izbori 2020.

Planković u Slavonskom Brodu prisustvovao sjednici ŽO HDz-a, dogovorena dinamika rada za izbore

FOTO GALERIJA

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu