Moralno financijska zaduženost na balkanski način

Da smo financijski zaduženi kao građani i kao država to znaju već i ptice na grani ali...

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 10.07.2014
 Kako definirati moralnu zaduženost, kako je nazvati? Što je to na kraju krajeva moralna zaduženost!?

Ustaljena je to praksa u nas Hrvata ili rekao bih u svih država bivše Jugoslavije pa čak i šire regije brdovitog Balkana.

Vjerujem da će se mnogi prepoznati u ovome tekstu pa im neće biti drago, možda se i sam prepoznajem, tko zna, svakome na dušu.

Pa krenimo redom. Nije problem što političke uzdanice u jeku kampanje obećavaju brda i doline. Problem je što svekoliko pučanstvo mahom povjeruje u to pod pritiskom silnih problema, tražeći nadu i spas u tim obećanjima.

Predstavljaju se projekti, obećavaju se tvornice, dogovorena strana ulaganja, obećavaju radna mjesta a time i svjetliju budućnost i egzistenciju.

Sve je to lijepo krasno i bajno! Nitko ne kaže da to govornici i ne žele omogućiti. Žele da, ali realnost je sasvim drugačija i surovija, a nadasve trnovita.

U konačnici ispliva onakva vlast kakvu smo i birali, a s time i njihovo breme obećanja, kako ih i na koji način ispuniti i ispasti od svih zala najmanje zlo.

Ima i rezultata u tim obećanjima, ruka ruku mije to svi znamo, svaka vlast pogoduje svojim poduzetničkim uzdanicama pa tako i ona aktualna izabrana, otvori se i pokoje radno mjesto, skrasi se u tome svemu i pokoja obitelj na svu sreću bolje pokoja nego nikoja.

Ali postojimo tu i „mi“malo drugačiji od jednakih kojima nije zdravo neispuniti dana obećanja barem u jednom dijelu za mir u kući za zalog budućeg rada i budućih birača.

Pa eto tih malo drugačijih na raznim mjestima u državnim ustanovama i institucijama. Nije narode čak problem ni podobnost, problem je da u tome svemu budući namještenici budu i sposobni za određena radna mjesta, jedan nezaposleni je manje nego nijedan u svakom slučaju.

Ali tu dolazi do određenih problema i određenog nazovimo robovlasništva.

Bio si malo drugačiji, razmišljao svojom glavom i imao svoje čvrste stavove prema nečemu ili nekomu. Time i zaslužio određenu naklonost  već spomenutih političkih perjanica.

Dobivanjem obećanoga i zadržavanje obećanog stavljaš u službu cijelog sebe, a s time i svoja razmišljanja daleko i usko ograničio na razmišljanja rukovodećih.

Bio si naklonit nekome, sada si silom prilika još i više, razmišljao si kojim putem krenuti, sada više skretnica nema, jednosmjerna je to ulica, radio si u interesu odabrane skupine sada ćeš još i više, kimao si glavom sada će te i vrat zaboljeti od iste radnje. Zadužen si dobivanjem obećanoga!

Nije sve tako ni crno kako piše, spomenuh „podobnost“ dakako da  ne,sposobnost  definitivno da pa na tome tragu možemo se i nadati boljem, kvalitetnijem i sigurnijem „sutra“. Kako?

Spomenuh također dragi moj čitaoče da je bitno izabrati od svih zala najmanje jer sve dok je tako nade i prosperiteta bez obzira na sve ima, tako je na sreću kod nas u najdužoj nam županiji u Hrvata, a nažalost u zadnjih nekoliko godina u većini baš i nije tako. Sporo sve ide, istina ide možda nezamjetno, ali puno je stvari pokrenuto i puno stvari će doći završetkom na vidjelo na sreću svih nas.

U tome kontekstu dajem Vama na razmišljanje. Je li pametno moralno se zaduživati pod pretpostavkom sposobnosti pa napraviti nešto ili se ne zadužiti nikako pa s time i ne napraviti ništa.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pobjeda ŽOK Kolonija u gradskom derbija

HRejting o unutarstrančkim izborima u HDZ-u, velika većina i dalje potporu daje Plenkoviću

Unatoč odličnim nastupima, Bernarda nije pobijedila u The Voice Hrvatska

VIJESTI

Istraživanje HRT-a

HRejting o unutarstrančkim izborima u HDZ-u, velika većina i dalje potporu daje Plenkoviću

FOTO GALERIJA

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu

Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Održan Valentino kup 2020.