Mons. Luka Strgar: Uljepšajmo si život služeći starijima i nemoćnima

Mons. Luka Strgar, ravnatelj je Doma za stare, nemoćne i bolesne svećenike u Đakovu. Tamo su nedavno povodom Međunarodnog dana starijih i nemoćnih osoba, 1. listopada, boravili korisnici Doma za starije i nemoćne Slavonski Brod, koje je mons. Strgar ugostio u čuvenoj đakovačkoj katedrali, čiji je kustos već dugi niz godina.

Autor: Mario Jurković | Datum objave: 02.10.2016
Mons. Luka Strgar: Uljepšajmo si život služeći starijima i nemoćnima


 Mnogi ga se sjećaju kao kapelana u brodskoj Župi Gospe od Brze pomoći, koju i  danas nosi na posebnom mjestu u srcu.

"Drago mi je da su nas posjetili moji Brođani, jer prva ljubav se ne zaboravlja, a ja sam tri godine života proveo u Brodu i rado odlazim tamo kad god mogu. Bio sam kapelan od 1971. do 1974. godine i tog se vremena prisjećam s velikom ljubavlju", kaže mons. Strgar.

Kakav je osjećaj raditi u Katedrali, svaki dan biti na ovom posvećenom mjestu? 

Katedrala je objekt koji inspirira, nadahnjuje i u kojem se uvijek nešto novo može naći. Osobito kad se malo istražuje, doista se može dobiti duhovne hrane svaki dan. 

Međunarodni dan starijih osoba bar na kratko usmjerava pažnju javnosti na naše starije sugrađane. Što im vi poručujete?

Što se tiče naše treće generacije, gdje već pomalo i ja pripadam, moram reći da sam već osam godina ravnatelj Doma za stare, nemoćne i bolesne svećenike u Đakovu, tako da se svakodnevno susrećem sa starijima i nemoćnima, kojima treba pomoć i utjeha, pa pozivam sve da se sjete starijih 365 dana u godini, a ne samo na ovaj dan. Nekada nije lako, to sam i sam osjetio na svojoj koži, kad treba bolesnika obići, odvesti ga u bolnicu, ali uvijek sam se poslije toga osjećao sretniji i radosniji i mirnije završavao dan. Moja preporuka svima je da ne zaboravimo starije i da se sjetimo četvrte Božje u zapovijedi – Poštuj oca i majku, i dobro će ti biti na Zemlji! Uljepšajmo si boravak na Zemlji služeći starijima, nemoćnima i bolesnima.

Kako umirovljeni svećenici provode dane u Domu?

Ja mislim da je to individualna stvar. Mi moramo kroz svoj život razmišljati da će starost, uz Božju pomoć i dobro zdravlje svakako doći. A ono što se ne može promijeniti, u to se mora ići, moramo to prihvatiti ne srcem, nego glavom. Tako je i kod svećenika. Svi smo mi ljudi. Čovjek dok je aktivan u župi, dok je okružen ljudima, ne misli da će ti dani doći. Dolaskom u dom, reakcije su različite, no većina to prihvaća, iako ima i onih koji to doživljavaju kao čekaonicu za smrt. A gdje nije u toj dobi čekaonica za smrt? Ali ja se onda volim našaliti, kažem da ima čekaonica različitih razreda.  Svećenički dom je ipak smještaj sa nekoliko zvjezdica. Svaki ima svoj stančić, zdravstvenu skrb, njegu, hranu, jedan bezbrižan život. Koji mogu idu na ispomoć župnicima, koji mogu bave se knjigom, ako ne mogu, uzmu krunicu i mole se.

Europa je sve starija, mnogi sociolozi tvrde da je u našim starijim sugrađanima još puno životnog potencijala i mogućnosti. Popravila se i kvaliteta života, zdravstvene usluge. No i dalje je mnogima starost teško prihvatiti?

Čovjek je čovjek dok diše. Pristup čovjeku bez obzira na godine i položaj u društvu mora prije svega biti ljudski. To znači osigurati mu ono što je potrebno za pristojan život. Svaka država, pa i naša može učiniti našim umirovljenicima život ugodnijim. Negdje treba zavrnuti ventil koji nije tako važan i ulagati u tu generaciju.

Zadnje vijesti

Putnički vlak usmrtio 26-godišnjaka

Umro Mladen Delić, poznati novinar

Kvalitetna iskorištenost sredstava dovest će do ravnomjernog razvoja svih regija

SPORT

Veliki sportski događaj za osnovnoškolce

Osnovna škola „Đuro Pilar“ ugostila Linu višebojca

NAJČITANIJE DANAS

Najgledanija hit komedija u Hrvatskoj s rekordom gledanošću

Kazališna komedija "Crnogorac u krevetu" u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Najbolji županijski sportaši Tot, Novaković, KKK Olimpik i ŽOK Nova Gradiška

Jandroković: ovo je najjača HDZ-ova organizacija i vrijeme je da HDZ ponovno ima i gradonačelnika Slavonskog Broda!

HKUU “Trenk“ Nova Gradiška - kvalitetnim aktivnostima kroz 2018. godinu

Novi uspjesi natjecatelja Športskog plesnog kluba Top dance

Učenici iz Gundinaca i Sikirevaca družili se uz knjige (nelektirne!)