Mons. Luka Strgar: Uljepšajmo si život služeći starijima i nemoćnima

Mons. Luka Strgar, ravnatelj je Doma za stare, nemoćne i bolesne svećenike u Đakovu. Tamo su nedavno povodom Međunarodnog dana starijih i nemoćnih osoba, 1. listopada, boravili korisnici Doma za starije i nemoćne Slavonski Brod, koje je mons. Strgar ugostio u čuvenoj đakovačkoj katedrali, čiji je kustos već dugi niz godina.

Objava: Mario Jurković | Datum objave: 02.10.2016
Mons. Luka Strgar: Uljepšajmo si život služeći starijima i nemoćnima


 Mnogi ga se sjećaju kao kapelana u brodskoj Župi Gospe od Brze pomoći, koju i  danas nosi na posebnom mjestu u srcu.

"Drago mi je da su nas posjetili moji Brođani, jer prva ljubav se ne zaboravlja, a ja sam tri godine života proveo u Brodu i rado odlazim tamo kad god mogu. Bio sam kapelan od 1971. do 1974. godine i tog se vremena prisjećam s velikom ljubavlju", kaže mons. Strgar.

Kakav je osjećaj raditi u Katedrali, svaki dan biti na ovom posvećenom mjestu? 

Katedrala je objekt koji inspirira, nadahnjuje i u kojem se uvijek nešto novo može naći. Osobito kad se malo istražuje, doista se može dobiti duhovne hrane svaki dan. 

Međunarodni dan starijih osoba bar na kratko usmjerava pažnju javnosti na naše starije sugrađane. Što im vi poručujete?

Što se tiče naše treće generacije, gdje već pomalo i ja pripadam, moram reći da sam već osam godina ravnatelj Doma za stare, nemoćne i bolesne svećenike u Đakovu, tako da se svakodnevno susrećem sa starijima i nemoćnima, kojima treba pomoć i utjeha, pa pozivam sve da se sjete starijih 365 dana u godini, a ne samo na ovaj dan. Nekada nije lako, to sam i sam osjetio na svojoj koži, kad treba bolesnika obići, odvesti ga u bolnicu, ali uvijek sam se poslije toga osjećao sretniji i radosniji i mirnije završavao dan. Moja preporuka svima je da ne zaboravimo starije i da se sjetimo četvrte Božje u zapovijedi – Poštuj oca i majku, i dobro će ti biti na Zemlji! Uljepšajmo si boravak na Zemlji služeći starijima, nemoćnima i bolesnima.

Kako umirovljeni svećenici provode dane u Domu?

Ja mislim da je to individualna stvar. Mi moramo kroz svoj život razmišljati da će starost, uz Božju pomoć i dobro zdravlje svakako doći. A ono što se ne može promijeniti, u to se mora ići, moramo to prihvatiti ne srcem, nego glavom. Tako je i kod svećenika. Svi smo mi ljudi. Čovjek dok je aktivan u župi, dok je okružen ljudima, ne misli da će ti dani doći. Dolaskom u dom, reakcije su različite, no većina to prihvaća, iako ima i onih koji to doživljavaju kao čekaonicu za smrt. A gdje nije u toj dobi čekaonica za smrt? Ali ja se onda volim našaliti, kažem da ima čekaonica različitih razreda.  Svećenički dom je ipak smještaj sa nekoliko zvjezdica. Svaki ima svoj stančić, zdravstvenu skrb, njegu, hranu, jedan bezbrižan život. Koji mogu idu na ispomoć župnicima, koji mogu bave se knjigom, ako ne mogu, uzmu krunicu i mole se.

Europa je sve starija, mnogi sociolozi tvrde da je u našim starijim sugrađanima još puno životnog potencijala i mogućnosti. Popravila se i kvaliteta života, zdravstvene usluge. No i dalje je mnogima starost teško prihvatiti?

Čovjek je čovjek dok diše. Pristup čovjeku bez obzira na godine i položaj u društvu mora prije svega biti ljudski. To znači osigurati mu ono što je potrebno za pristojan život. Svaka država, pa i naša može učiniti našim umirovljenicima život ugodnijim. Negdje treba zavrnuti ventil koji nije tako važan i ulagati u tu generaciju.

Zadnje vijesti

Tri zlata, srebra i bronce za Taekwondo klub Škorpion Gornja Vrba

U prva tri mjeseca 2017. prihodi Đure Đakovića 159 milijuna kuna, rashodi 152 milijuna

Program za podsjećanje na najteže dane Broda u Domovinskom ratu

SPORT

3. Lekenik open 2017.

Tri zlata, srebra i bronce za Taekwondo klub Škorpion Gornja Vrba

FOTO GALERIJA

Kako isklesati tijelo do ljeta – zar je to moguće?

Radio Slavonija i Brođani za obitelj Fogadić prikupili 8 tisuća kuna

Izložba Ive Šebalja ‘Slikarstvo traži vrijeme’ nakon Opatije dolazi u Brod

Stotinu djece preuzelo obnovljeno igralište u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija ima privilegij da su u njoj sačuvane čak dvije prašume