Mons. Đuro Hranić imenovan nadbiskupom

Dogodilo se na današnji dan 18. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 18.04.2020
Mons. Đuro Hranić imenovan nadbiskupom
 1506. položen kamen temeljac bazilike sv.  Petra u Vatikanu, najveće crkve na svijetu, te središta kršćanske crkve i vatikanske države.

Izgradnji crkve pridonijeli su i brojni svjetski umjetnici i graditelji: Rafael, Michelangelo, Bramante, kao i naš Ruđer Bošković. Gradnja je zatim trajala više od stotinu godina.

1775. počeo je Američki rat za nezavisnost.

1827. Osnovan društveni orkestar Hrvatskoga glazbenog zavoda. U sklopu HGZ-a danas djeluju dva amaterska ansambla: Društveni orkestar i Društveni jazz orkestar (Big Band HGZ-a). 

1874. U Ogulinu rođena Hrvatska književnica, Ivana Brlić Mažuranić, jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Iz Ogulina je  prvo preselila u Krlovac, a potom u Jastrebarsko. Kada se 1889. godine udala za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, Ivana seli u Brod na Savi, gdje je živjela većinu života. Ivana Brlić-Mažuranić počela je pisati poeziju, eseje i dnevnike vrlo rano, ali su joj prvi radovi objavljeni tek početkom dvadesetog stoljeća. Često nazivana hrvatskim Andersenom i hrvatskim Tolkienom. 

1909. u Novoj Gradiški rođena je Zlata Laura Mizner. Zvanje majstora fotografije dodijeljeno joj je 1958. Sudjelovala je na više od 100 skupnih izložbi. Preminula je u Rijeci 24. siječnja 2004. godine.

1912. brod Carpathia dovezao preživjelih 705 putnika s potonulog Titanica u New York. Carpathia je bila prvi brod koji je uspio doći do mjesta Titanicovog potonuća. Naime, radio-operater na Carpathiji primio je poruku u pomoć s Titanica oko pola sata nakon njegovog udara u ledenjak.

1941. u Rimu su ustaški poglavnik Ante Pavelić i fašistički vođa Benito Musolini potpisali Rimski ugovor kojim je kvislinška Nezavisna Država  Hrvatska (NDH) predala fašističkoj Italiji dijelove  Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, najrazvijeniji dio Dalmacije s otocima te Boku Kotorsku. Područja koja NDH predala Talijanima 1941. godine odlukama  Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) i Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske  vraćena su matici, odluka ZAVNOH-a  ugrađena je i u Ustav današnje Republike Hrvatske.

1946. Prvo zasjedanje Međunarodnog suda u Haagu dogodilo se na današnji dan. 

1951. U Parizu su Belgija, Zapadna Njemačka, Italija, Luxemburg, Francuska i Nizozemska osnovale Europsku zajednicu za ugljen i čelik koja je  postala preteča Europske Unije. 

1956.  Raspušten je Informbiro, savjetodavno tijelo devet europskih komunističkih  i radničkih partija kojim su dominirali sovjetski komunisti.

1956. godine obavljeno je jedno od najspektakularnijih vjenčanja u povijesti. Naime, filmska diva Grace Kelly udala se za Rainiera Grimaldija, vladajućeg princa nezavisne države Monako.

1968. Otvorena je prva velika samostalna izložba slika Vasilja Antipova, na koju bolesni i ostarjeli brodski slikar nije mogao doći. Umro je u staračkom domu u Ljeskovici četiri mjeseca kasnije.

1980. puštena je u rad Tvornica vapa i kamenog brašna u Podcrkavlju.

1993. U Vrpolju održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća. Općinu, uz Vrpolje, kao sjedište, čine Čajkovci i Stari Perkovci. Za predsjednika vijeća izabran je Mirko Funarić, privatni poduzetnik iz Vrpolja  načelnika poglavarstva Marko Ančić (HSS), učitelj iz Vrpolja a njegova zamjenika Andrija Zmaić (HSS), poljodjelac iz Starih Perkovaca. 

1993. Općinsko vijeća Garčina za predsjednika  izabralo Marka Martića (HDZ) iz Klokočevika, a dopredsjednika Marka Gabrića iz Šušnjevaca. Za općinskog načelnika  općine Garčin izabran je dipl. inž. geodezije Josip Oljenik, član HDZ-a iz Garčina, a zamjenika Marija Benaković iz Trnjana, također član HDZ-a.

1993. Za predsjednika općinskog vijeća općine Davor izabran je Ivica Marjanović (HDZ), a za načelnika Alojz Jakirčević (HDZ) i zamjenik Željko Burazović (HDZ).

2011. Nakon duge bolesti u 72. godini  preminuo Ivica Vidović, hrvatski glumac,  jedan od onih koje nismo pamtili po skandalima nego po predanom glumačkom angažmanu. Igrao je nebrojene uloge, ali najviše ćemo ga pamtiti kao legendarnog Serevantesa iz „Našeg malog mista“.

2013. Rijeka Sava ne treba razdvajati nego spajati, rečeno prilikom posjete izaslanstva Brodsko-posavske županije u Bosanskom Brodu u sklopu projekta prekogranične suradnje. Najavljeno je da će se sastanci operativaca s obje strane Save održavati redovito kako bi suradnja krenula što prije.

2013.  Papa Franjo, nakon umirovljenja dotadašnjeg nadbiskupa Đakovačko –  osječke nadbiskupije Mons. Marina Srakića, imenovao je novog nadbiskupa Mons. Đuru Hranića, dotadašnjeg generalnog vikara. 

Rođeni na današnji dan su: hrvatska književnica Ivana Brlić Mažuranić (1874),  Sven Lasta, hrvatski glumac (1925.), hrvatski nogometni trener, Stanko Poklepović (1938.), Đurđa Adlešić, hrvatska političarka (1960.), hrvatska glumica, Ksenija Marinković (1956.), Ksenija Marinović, hrvatska glumica(1966),  Filip Jurčić, hrvatski glumac (1981.),  Bojan Bogdanović, hrvatski košarkaš (1989).

Umrli na današnji dan su:  Srećko Albini, hrvatski skladatelj (1933), Albert Einstain, njemačko-švicarski fizičar (1955), Albe Vidaković, hrvatski svećenik, veliki skladatelj i muzikolog (1964.), Ivica Vidović, hrvatski glumac (2011).

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"