Monografija „Đuro Đaković“- 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 5. prosinca

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.12.2018
Monografija „Đuro Đaković“- 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu


 1791. W.A. Mozart u 35. godini umro je bijedi, pišući svoje zadnje djelo, a za grob mu se još uvijek pouzdano ne zna.

1903. otvorena je Zagrebačka zvjezdarnica.

1918. U Zagrebu je na današnji dan izbio veliki prosvjed protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koji su u krvi ugušile srpske postrojbe (policija-mornari i srpski „sokolovi“) pod vodstvom komesara zagrebačke policije Grge Anđelinovića. To je istodobno označavalo kraj tada 50-godišnjeg djelovanja Hrvatskog domobranstva i početak progona svih protivnika novo stvorene kraljevine. 

1918. U Donjoj Bebrini u okviru ogranka Seljačke sloge, osnovani je folklorno društvo „Kolo koje i danas nakon 89 godina uspješno djeluje i okuplja više od stotinu članova.“

1932. Albert Einstein dobio je američku vizu.

1933. kraj prohibicije u SAD-u.

1940. u Oriovcu je rođen Nikola Jurić, dugogodišnji djelatnik „Brodskog lista i radio Broda“ (kasnije Posavske Hrvatske), jedan od utemeljitelja suvremenog medijskog oglašavanja u i Hrvatskoj. Bio je među pokretačima Hrvatske udruge lokalnih sredstava informiranja, pokretač brojnih kulturnih i zabavnih priredbi. Preminuo je u Slavonskom Brodu 22. kolovoza 2011. godine. 

1943. Saveznici su bombardirali Split i Kaštel-Sućurac. U Kaštel-Sućurcu u crkvi je tim bombardiranjem ubijeno više od sto ljudi.

1972. osnovan je tamburaški orkestar Radničkog kulturni-umjetničkog društva „Đuro Salaj“ koji je uspješno djelovao 20 godina, a kroz kojega je u tom razdoblju prošlo 366 članova. Osnivač orkestra i njegov dugogodišnji dirigent bio je maestro Mihael Ferić kojemu je pomagala Mirela Jagodić. 

1991. Stjepan Mesić dao je ostavku na mjesto predsjednika Predsjedništva SFRJ, koji je tim povodom rekao: “Mislim da sam obavio zadatak –Jugoslavije više nema“.

1995. Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

1996. Predsjednik SAD-a Bill Clinton imenovao je Madeleine Albright državnom tajnicom, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj povijesti. 

2012. Potpisan ugovor za gradnju Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije kojeg će u okviru programa IPA 3C-poslovna infrastruktura uz županiju, sufinancirati i Europska unija. Vrijednost radova koje će izvesti Gradnja iz Osijeka je 5,3 milijuna kuna, za gradnju tri objekta ukupnih površina cca 1700 metara kvadratnih.

2012. „Posavska Hrvatska i „Đuro Đaković“ predstavili monumentalnu monografiju „Đuro Đaković“ : 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu. Sedam je godina trebalo da skupina umirovljenih stručnjaka i rukovoditelja giganta „Đuro Đaković“, odlučilo da sveobuhvatnom knjigom treba opisati i time od zaborava sačuvati devedeset povijesnih godina „Đure Đakovića“. Na Monografiji je radilo preko 90 suradnika (među kojima su neki u međuvremenu i umrli), no najveći dio posla na sebe preuzelo je uredništvo koje su činili Mirko Čavar, Danijel Brajdić, Ratko Galonja, Stjepan Tekić, Antun Topčić, Zlatica Topčić i Branko Penić (direktor Posavske Hrvatske). Ova velebna knjiga ima 668 stranica s gotovo 2000 fotografija, tablica i skica, teška 3130 grama. 

2013. U Novoj Gradiški potpisan predugovor o izgradnji nove tvornice za proizvodnju opreme za ventilaciju koja će zapošljavati 50 radnika. Vrijednost investicije iznosi 37 milijuna kuna. Ugovor su potpisali gradonačelnik Nove Gradiške i direktor Klimaopreme iz Samobora.

2017. U Slavonskom Brodu započela gradnja sjevernog traka Svačićeve ulice. Izgradnjom će grad dobiti pravu malu aveniju koju će presijecati nekoliko kružnih tokova. Vrijednost radova je 16,4 milijuna kuna, a radove izvodi PZC Brod, i Felix Regulacija.

Rođeni na današnji dan su: Bogomir Palković, hrvatski pisac iz Gradišća (1714.), Ambroz Haračić, hrvatski florist (1855.), Walt Disney, američki animator, redatelj i producent (1901.), Little Richard, američki pjevač (1932-), Jose Carreras, španjolski tenor (1946.),  Marija Omaljev-Grbić, hrvatska glumica (1982.), Roko Leni Ukić, hrvatski košarkaš (1984.), Frankie Muniz, američki glumac i vozač utrka (1985.). 

Umrli na današnji dan su: Alexandre Dumas, francuski književnik (1870.), Claude Monet francuski slikar (1926.), Robert Aldrich, američki redatelj (1983.), Zdravka Krstulović, hrvatska glumica (2003.), Nelson Mandela, južnoafrički političar (2013.). 

Zadnje vijesti

Vinari Brodsko-posavske županije uspješno se predstavili u Splitu

Hrvatska u članstvu Ujedinjenih naroda

Zbog norijade sutra će biti zatvoren promet u pojedinim gradskim ulicama

FOTO GALERIJA

Otvorena izložba fotografija zaštićenih područja Brodsko-posavske županije

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada