Monografija „Đuro Đaković“- 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 5. prosinca

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.12.2018
Monografija „Đuro Đaković“- 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu


 1791. W.A. Mozart u 35. godini umro je bijedi, pišući svoje zadnje djelo, a za grob mu se još uvijek pouzdano ne zna.

1903. otvorena je Zagrebačka zvjezdarnica.

1918. U Zagrebu je na današnji dan izbio veliki prosvjed protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koji su u krvi ugušile srpske postrojbe (policija-mornari i srpski „sokolovi“) pod vodstvom komesara zagrebačke policije Grge Anđelinovića. To je istodobno označavalo kraj tada 50-godišnjeg djelovanja Hrvatskog domobranstva i početak progona svih protivnika novo stvorene kraljevine. 

1918. U Donjoj Bebrini u okviru ogranka Seljačke sloge, osnovani je folklorno društvo „Kolo koje i danas nakon 89 godina uspješno djeluje i okuplja više od stotinu članova.“

1932. Albert Einstein dobio je američku vizu.

1933. kraj prohibicije u SAD-u.

1940. u Oriovcu je rođen Nikola Jurić, dugogodišnji djelatnik „Brodskog lista i radio Broda“ (kasnije Posavske Hrvatske), jedan od utemeljitelja suvremenog medijskog oglašavanja u i Hrvatskoj. Bio je među pokretačima Hrvatske udruge lokalnih sredstava informiranja, pokretač brojnih kulturnih i zabavnih priredbi. Preminuo je u Slavonskom Brodu 22. kolovoza 2011. godine. 

1943. Saveznici su bombardirali Split i Kaštel-Sućurac. U Kaštel-Sućurcu u crkvi je tim bombardiranjem ubijeno više od sto ljudi.

1972. osnovan je tamburaški orkestar Radničkog kulturni-umjetničkog društva „Đuro Salaj“ koji je uspješno djelovao 20 godina, a kroz kojega je u tom razdoblju prošlo 366 članova. Osnivač orkestra i njegov dugogodišnji dirigent bio je maestro Mihael Ferić kojemu je pomagala Mirela Jagodić. 

1991. Stjepan Mesić dao je ostavku na mjesto predsjednika Predsjedništva SFRJ, koji je tim povodom rekao: “Mislim da sam obavio zadatak –Jugoslavije više nema“.

1995. Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom.

1996. Predsjednik SAD-a Bill Clinton imenovao je Madeleine Albright državnom tajnicom, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj povijesti. 

2012. Potpisan ugovor za gradnju Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije kojeg će u okviru programa IPA 3C-poslovna infrastruktura uz županiju, sufinancirati i Europska unija. Vrijednost radova koje će izvesti Gradnja iz Osijeka je 5,3 milijuna kuna, za gradnju tri objekta ukupnih površina cca 1700 metara kvadratnih.

2012. „Posavska Hrvatska i „Đuro Đaković“ predstavili monumentalnu monografiju „Đuro Đaković“ : 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu. Sedam je godina trebalo da skupina umirovljenih stručnjaka i rukovoditelja giganta „Đuro Đaković“, odlučilo da sveobuhvatnom knjigom treba opisati i time od zaborava sačuvati devedeset povijesnih godina „Đure Đakovića“. Na Monografiji je radilo preko 90 suradnika (među kojima su neki u međuvremenu i umrli), no najveći dio posla na sebe preuzelo je uredništvo koje su činili Mirko Čavar, Danijel Brajdić, Ratko Galonja, Stjepan Tekić, Antun Topčić, Zlatica Topčić i Branko Penić (direktor Posavske Hrvatske). Ova velebna knjiga ima 668 stranica s gotovo 2000 fotografija, tablica i skica, teška 3130 grama. 

2013. U Novoj Gradiški potpisan predugovor o izgradnji nove tvornice za proizvodnju opreme za ventilaciju koja će zapošljavati 50 radnika. Vrijednost investicije iznosi 37 milijuna kuna. Ugovor su potpisali gradonačelnik Nove Gradiške i direktor Klimaopreme iz Samobora.

2017. U Slavonskom Brodu započela gradnja sjevernog traka Svačićeve ulice. Izgradnjom će grad dobiti pravu malu aveniju koju će presijecati nekoliko kružnih tokova. Vrijednost radova je 16,4 milijuna kuna, a radove izvodi PZC Brod, i Felix Regulacija.

Rođeni na današnji dan su: Bogomir Palković, hrvatski pisac iz Gradišća (1714.), Ambroz Haračić, hrvatski florist (1855.), Walt Disney, američki animator, redatelj i producent (1901.), Little Richard, američki pjevač (1932-), Jose Carreras, španjolski tenor (1946.),  Marija Omaljev-Grbić, hrvatska glumica (1982.), Roko Leni Ukić, hrvatski košarkaš (1984.), Frankie Muniz, američki glumac i vozač utrka (1985.). 

Umrli na današnji dan su: Alexandre Dumas, francuski književnik (1870.), Claude Monet francuski slikar (1926.), Robert Aldrich, američki redatelj (1983.), Zdravka Krstulović, hrvatska glumica (2003.), Nelson Mandela, južnoafrički političar (2013.). 

Zadnje vijesti

Bez dozvole skupljao sekundarne sirovine

Revoltiran gubitkom oštetio automat za igre na sreću

Tradicionalni božićni koncerti brodskoga FAB-a

FOTO GALERIJA

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju

Prva izložba skulptura izrađenih od drveta vinove loze u svijetu

Sanda Livia Maduna nova je predsjednica županijske Mladeži HDZ-a