Monografija „Đuro Đaković“- 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu

Danas je 339 dan u godini. Do kraja godine je još 26 dana.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.12.2017
Monografija „Đuro Đaković“- 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu


 1906. u Brodu je u popularnoj sali Dombovićeve pivovare održan skup nazvan Javna pučka skupština. Govorilo se o teškim uvjetima života brodskog radništva i potrebi organiziranog nastupa prilikom rješavanja problema niskih plaća, dužine radnog vremena, noćnog rada i rada djece.

1918. u Zagrebu je na današnji dan izbio veliki prosvjed protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koji su srpske postrojbe (policija-mornari i srpski „sokolovi“) ugušile u krvi. Prosinačke žrtve 5. prosinca 1918. označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma pod vodstvom komesara zagrebačke policije Grge Anđelinovića nad nenaoružanim pripadnicima Hrvatskog domobranstva (25. i 53. domobranske pukovnije) koji su prosvjedovali na Trgu bana Jelačića protiv uvlačenja Hrvatske u južnoslavensku državu. To je istodobno označavalo kraj tada 50-godišnjeg djelovanja Hrvatskog domobranstva i početak progona svih protivnika novo stvorene kraljevine. 

1918. u Donjoj Bebrini u okviru ogranka Seljačke sloge, osnovano je folklorno društvo „Kolo koje i danas nakon 89 godina uspješno djeluje i okuplja više od stotinu članova.“

1940. nastavničko vijeće brodske gimnazije na čelu s direktorom dr. Josipom Gunčevićem donijelo je odluku da se učenici 7a, 8a i 8b razreda isključe iz škole kao i da im se zabrani upis u bilo koju srednju školu u Brodu. Razlog isključenja bio je štrajk koji su učenici organizirali i proveli sredinom studenoga. 

1940. u Oriovcu je rođen Nikola Jurić, dugogodišnji djelatnik „Brodskog lista i radio Broda“ (kasnije Posavske Hrvatske), jedan od utemeljitelja suvremenog medijskog oglašavanja u Slavonskom Brodu i Hrvatskoj. Bio je među pokretačima Hrvatske udruge lokalnih sredstava informiranja, pokretač brojnih kulturnih i zabavnih priredbi. Preminuo je u Slavonskom Brodu 22. kolovoza 2011. godine. 

1943. Saveznici su bombardirali Split i Kaštel-Sućurac. U Kaštel-Sućurcu u crkvi je tim bombardiranjem ubijeno više od sto ljudi.

1972. osnovan je tamburaški orkestar Radničkog kulturni-umjetničkog društva „Đuro Salaj“ koji je uspješno djelovao 20 godina, a kroz kojega je u tom razdoblju prošlo 366 članova. Osnivač orkestra i njegov dugogodišnji dirigent bio je maestro Mihael Ferić kojemu je pomagala Mirela Jagodić. 

1991. Stjepan Mesić dao je ostavku na mjesto predsjednika Predsjedništva SFRJ.

1996. Predsjednik SAD Bill Clinton imenovao je Madeleine Albright državnom tajnicom, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj povijesti. 

2012. „Posavska Hrvatska i „Đuro Đaković“ predstavili monumentalnu monografiju „Đuro Đaković“: 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu. Sedam je godina trebalo da skupina umirovljenih stručnjaka i rukovoditelja giganta „Đuro Đaković“, okupljenih u sekciji za društveni i gospodarski razvoj Matice umirovljenika Hrvatske u Slavonskom Brodu odlučili su da sveobuhvatnom knjigom treba opisati i time od zaborava sačuvati devedeset povijesnih godina „Đure Đakovića“. Na Monografiji je radilo preko 90 suradnika (među kojima su neki u međuvremenu i umrli), no najveći dio posla na sebe preuzelo je uredništvo koje su činili Mirko Čavar, Danijel Brajdić, Ratko Galonja, Stjepan Tekić, Antun Topčić, mr Zlatica Topčić i Branko Penić (direktor Posavske Hrvatske). Ova velebna knjiga ima 668 stranica u formatu A- 4 s gotovo 2000 fotografija, tablica i skica, teška 3130 grama. Promocija je održana u dvorani KKD „Ivana Brlić Mažuranić“, a bilo je prisutno oko 500 uzvanika najviše bivših i tadašnjih zaposlenika „Đure Đakovića“.

2013. Jelke za Božić ove se godine prodaju na gotovo 50 mjesta, od privatnih kuća, tržnice do velikih trgovačkih lanaca.

2013. u Novoj Gradiški potpisan predugovor o izgradnji nove tvornice za proizvodnju opreme za ventilaciju koja će zapošljavati 50 radnika. Vrijednost investicije iznosi 37 milijuna kuna. Ugovor su potpisali gradonačelnik Nove Gradiške i direktor Klimaopreme iz Samobora.

Ostali događaji:

  • 1484. Papa Inocent VIII. izdao je bulu Summis desiderantes affectibus kojom se odobrava proganjanje i osuđivanje „vještica“ na području Njemačke. 
  • 1791. godine umro pod misterioznim okolnostima Wolfgang Amadeus Mozart, u dobi od samo 35 godina.
  • 1839. godine rođen je poznati američki general George Armstrong Custer.
  • 1903. otvorena je Zagrebačka zvjezdarnica.
  • 1932. Albert Einstein dobio je američku vizu.
  • 1933. kraj prohibicije u SAD-u.
  • 1941. godine konačno su vojne snage Trećeg Reicha zaustavljene pred Moskvom.
  • 1945. godine misteriozno je nestala eskadrila od 5 zrakoplova na području zloglasnog „Bermudskog trokuta“. Radilo se o 5 bombardera naoružanih torpedima.
  • 1952. U Beogradu osnovan Muzej Nikole Tesle
  • 1952. Chaplin otišao u London, jer mu je ukinuta dozvola za povratak u SAD.
Rođeni na današnji dan su: Bogomir Palković, hrvatski pisac iz Gradišća (1714.), Ambroz Haračić, hrvatski florist (1855.), Walt Disney, američki animator, redatelj i producent (1901), Marija Omaljev-Grbić, hrvatska glumica (1982.), Frankie Muniz, američki glumac i vozač utrka (1985.). 
 
Umrli na današnji dan su: Alexandre Dumas, francuski književnik (1870.), Claude Monet francuski slikar (1926.), Zdravka Krstulović (2003.), Nelson Mandela, južnoafrički političar (2013.). 
Zadnje vijesti

Ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila u vrijednosti od 46 milijuna kuna

Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

VIDEO Posljednjih noći Brođani bez mirnog sna

SPORT

U nedjelju posljednja provjera

Još tjedan dana do početka sezone za nogometaše Zvonimira iz Donje Vrbe

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dograđena i obnovljena vjeronaučna dvorana u župi Podcrkavlje

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici