Moguće izdvajanje iz sustava, uz suglasnost svih korisnika brojila

Ponukani velikom medijskom prašinom oko potpisivanja Ugovora o opskrbi toplinskom energijom tarifnog kupca kojeg trebaju potpisati Brod - plin te korisnici toplinske energije, potražili smo pojašnjenje u Brod–plinu.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 20.02.2013


Tamo napominju da se u sklapanje tipskih ugovora krenulo  po preuzimanju (ukupno 21) kotlovnica od bivšeg distributera, odnosno 2008/2009. godine. Ukupno imamo 17.500 korisnika od toga 13.800 000 korisnika na plinu i 3770 korisnika toplinske energije, na koje se samo i odnose ti ugovori, sukladnom Općim uvjetima za opskrbu toplinskom energijom, tako da ta priča nije novina. Budući da nam se jako mali broj ugovora vratio kada smo ih počeli dostavljati, uputili smo dopise predstavnicima stanara o mogućem potpisu ugovora u ime svih stanara, kako je to uglavnom riješeno u Zagrebu i Osijeku, jer zajedničko brojilo (kalorimetar) predstavlja jedno mjerno mjesto i dovoljno je da u ime stanara predstavnik potpiše ugovor, - kaže jedan od direktora Brod - plina Dalibor Bukvić.

Od 176 mjernih mjesta, koliko ima Brod - plin,  za dvije zgrade su predstavnici potpisali ugovor, za 30 mjernih mjesta je stigao odgovor da svaki korisnik pojedinačno potpisuje ugovor, 80 predstavnika je telefonski zatražilo da se ide u potpisivanje tipskih ugovora pojedinačno dok se ostali (66) nisu uopće izjasnili. Stoga smo 2011. počeli s podjelom ugovora u naselju Andrija Hebrang, no vijeće mjesnog odbora je izrazilo potrebu za održavanjem sastanka vezanog oko ugovora, koje se otegnulo do početka ove ogrjevne sezone 2012/13.

"Nastavili smo kontinuiranu podjelu ugovora i ostalim korisnicima. Prema općim uvjetima ugovore treba potpisati, a međusobni odnosi Brod - plina i korisnika koji ne budu potpisali ugovor o opskrbi toplinskom energijom, regulirat će se sukladno važećim zakonskim propisima", pojašnjava Bukvić. Direktor Pero Vidaković dodaje da se u ugovoru ne spominju samo obveze tarifnog kupca, već naprotiv, prije svega i obveze opskrbljivača.

U Brod – plinu kažu da će u slučaju nepotpisivanja ugovora međusobni odnosi biti regulirani sukladno važećim zakonskim propisima te odlukama vlasnika i koncesionara Grada Slavonskog Broda. "Ministarstvo gospodarstva provodi postupak izmjene sadašnje zakonske regulative, kojom će vjerojatno biti definiran način isključenja iz sustava onih vlasnika stanova koji ne žele toplinsku energiju iz zajedničkog izvora", napominje Vidaković.  Nadalje dodaje da su na sudske odluke iz sudskih sporova  u kojima je presuda donesena u korist korisnika, primjenjivani propisi važeći kada su oni započeti, a kada su proizvodnja, distribucija i opskrba toplinskom energijom bile komunalne djelatnosti, dok su od 2005. to energetske djelatnosti.

"Moguć je postupak preraspodjele količine isporučene toplinske energije temeljem odluke suvlasnika zgrade za pojedinog kupca ako je stan prazan, nedovoljna temperatura uslijed greške na unutrašnjim instalacijama, proširenja ili renoviranja stambenog prostora i slično. U tom slučaju tarifni kupac za kojeg je preraspodjela zatražena ima obvezu plaćati samo fiksni trošak obračun – snage. Ukoliko se za izdvajanje iz sustava izjasne svi stanari na jednom mjernom mjestu, problema nema i mogu se izdvojiti. Međutim, ako se iz sustava želi izdvojiti dio korisnika ili samo jedan, moguće je i to uz suglasnost svih tarifnih kupaca na zajedničkom mjerilu, nas kao distributera, što nije upitno te uz odgovarajuće tehničke uvjete", pojašnjava Bukvić. Dodaje da  kupac koji se izdvoji iz sustava ostaje u obavezi  plaćanja fiksnog troška.

Da odgovori na ovu problematiku nisu jednoznačni govori i činjenica da je za rješavanje problema karlovačkog toplinarstva, ali i tarifnih kupaca u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Osijeku i Rijeci oformljena stručna radna skupina pri nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača, sastavljena od predstavnika udruga za zaštitu potrošača, državnih tijela za energetiku za nadzor i zaštitu, koja treba pripremiti prijedlog odnosno odrediti kriterije i uvjete o eventualnoj mogućnosti da se dio potrošača ne koristi uslugama gradske tvrtke za centralno grijanje , te definirati ostale odnose pružatelja i davatelja usluga.   

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata