Mogu li se voćari zaštititi od mraza?

Snijeg i mrazovi početkom travnja, voćarima na našem području donijeli su samo štete.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.04.2021


 Hladna fronta koja je tada pogodila istok Hrvatske ali i voćare u Istri i sjeverozapadu Hrvatske, iza sebe je ostavila smrznute voćke. Štete tek treba utvrditi. Iz Ministarstva ističu, prve informacije s terena govore da ukupna oštećenja ne bi trebale biti katastrofalna kao prošle godine, kada su neki voćari imali i stopostotne štete.

Razlog napominju iz Ministarstva, krije se u sve većim klimatskim promjenama. Kako bi se voćarima pomoglo, Ministarstvo priprema i novi natječaj za mjeru kojoj je cilj modernizacija, opremanje i povećanje zaštite u nasadima. Mjera je trenutno na e-savjetovanju, a raspisavanje i podnošenje projekta od strane voćara može se očekivati početkom svibnja.

Iz Ministarstva napominju da se prilikom podizanja nasada treba voditi računa i o lokaciji voćnjaka, kako bi se što više smanjio rizik od mrazova ali treba i ulagati u njegovu agrotehnološku modernizaciju. Potiče se i osiguravanja. Mjera 17, osiguravanje usjeva i nasada, a gdje sufinanciraju 70% police, pokazuje dobre rezultate. Iako se mjere osiguravanja potiču, proizvođači upozoravaju, uvjeti osiguravajućih društava, često nam ne idu na ruku.

Iz Ministarstva pozivaju i na udruživanje proizvođača, a sve kako bi zajednički mogli izaći i isposlovati bolje uvijete kod osiguravajućih kuća.

Zadnje vijesti

Održani 24. po redu Rešetarački susreti pjesnika

Marsonia slavila na gostovanju u Pleternici unatoč igraču manje i ranom vodstvu domaćih

30. obljetnica osnutka 121. brigade HV Nova Gradiška

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni