Mogu li Brođani biti gay?!

Odmah na početku priznati ću da  je ovo druga kolumna koju pišem na istu temu, jer mi je prvu, ovo smeće od laptopa iz 2001., obrisalo, a bila je pristojnija i umjerenija.

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 28.04.2013


Za sve koji još ne znaju, za tjedan dana će Ulicom Petra Krešimira marširati osobe obojane u dugine boje i oni koji se zalažu za ravnopravnost istospolnih zajednica. Gay pride, gay parada ili povorka homoseksualnih jedinki nešto je što će Brođani imati prilike vidjeti prvi put uživo. Isto tako po prvi puta će svi oni koju jesu ili se osjećaju gay, moći ponosno istupiti iz mase i deklarirati se. Dobro, da jasno mi je da ovo ipak nije San Francisco i da možda previše slobode očekujem od naših gay sugrađana, ali svima onima kojima se živo hebe što će drugi reći, a s druge strane im je dosta umjetnoga života, možda i pristupe povorci. Samo nije baš za nepovjerovati da ćete nakon što „Iskorak“ krene nazad za Zagreb, vjerojatno ostati na stupu srama kao oni koje privlače muške guzice.

Opet razmatram i to pitanje ravnopravnosti koje je stavljeno u prvi plan. Dakle, ako dobro shvaćam, povorkom ponosa oni koji su u njoj poručuju, između ostaloga, „I mi smo tu, i mi smo normalni participanti društvenoga života, sa malo drugačijim sklonostima u spavaćoj sobi“, ali sam hod, dok vas ostali pojedinci gledaju sa strane mi nekako izgleda izolacijskim procesom. Čini mi se kao izdvajanje iz te iste mase kojoj poručuje da je sastavni dio iste. Paradoksalno, ali ne isključujem pogrešku u svom ograničenom razmišljanju.

Nadalje, što je sa osjećajem sigurnosti koji će vjerojatno biti serviran pozamašnim brojem policijskih službenika, kojima će se morati platiti put do Broda jer sumnjam da ih naš grad ima dovoljno za zaštitu participanata. Dakle svi porezni obveznici dali su koju kunu za ovakve 'evente', što nije nikakva velika stvar, obzirom da se iz istoga budžeta plaćaju i pravaški i ljevičarski, pa i antizeleni prosvjedi, jer to je demokracija. Samo isto tako je demokratično obznaniti svima koji doprinose državnom proračunu i što sve plaćaju, kome iza koga.

Na kraju, naravno da održavanje gay pridea u Brodu pokazuje ili da netko ima utopističku sliku grada, ili da nam se vlastiti grad pod nosom liberalizirao do krajnjih granica. Pokazuje društveni napredak jedne 'podređene zajednice' , koja je u moderno vrijeme došla na upražnjeno mjesto koje su do sredine prošloga stoljeća zauzimali Afro-amerikanci. Aktivnosti su mi ograničene unutar stereotipiziranih okvira, a seksualna diskriminacija zamijenila je rasnu diskriminaciju, što puno više govori o ljudskoj potrebi za veličanjem uobičajenoga, a omalovažavanjem drugačijega, nego što dokazuje da su gay organizacije postigle taj željeni „iskorak“ prema naprijed.

Sve u svemu dragi Brođani, bit' će zanimljivo vidjeti kako ćemo se snaći u novom okruženju. Hoće li Brođani ignoriranjem zamijeniti životinjsku agresivnost i hoće li i brodski gayevi za koje smo ustvrdili već da postoje, poduprijeti svoje isto orijentirane kolege na uštrb omiljenih brodskih trač partija?!

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

77 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, 1 osoba preminula

Sastanak u županiji s Hrvatskim vodama o obrani od poplava, navodnjavanju, aglomeraciji i budućim projektima

Osigurana dodatna sredstva za sufinanciranje europskih projekata

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja