Misa zahvalnica i oproštaj od župnika Ivana Lenića

Misom zahvalnicom u nedjelju, 22. kolovoza od svojih se župljana, nakon 16 godina služeći im kao župnik, oprostio vlč. Ivan Lenić, župnik Župe i upravitelj svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 23.08.2021
Misa zahvalnica i oproštaj od župnika Ivana Lenića


Župnik Lenić naglasio je kako je ova župna zajednica i on osobno kao svećenik, koji u njoj završava svoje i poslanje i nastavlja ga na drugom mjestu, pozvani jasno i iskreno prijanjati uz Gospodina. Istaknuo je pri tom da kao svećeniku nikada ljude ni svoje župljane nije želio vezati uz sebe, ‘ne osvajati’ sobom, nego sve zajedno usmjeravati Kristu Učitelju i njegovu putu i služiti im poput pastira.

Zahvalio je Gospodinu što je kroz 16 godina svoje službe u toj župi  svećeničko služenje dijelilo sa 16 župnih vikara i đakona, brojnim ispovjednicima u redovitom životu župe – napose „osmoga“ kao hodočasničkog dana, potom zajedništvo s ocima franjevcima, suradnju s drugim župama dekanata te grkokatoličkim župama u gradu, uršulinkama i ostalim redovnicama, brojim župnim suradnicima, institucijama u gradu…

Prisjetio se svih pohoda župi i svetištu obaju hrvatskih kardinala, triju apostolskih nuncija, brojnih biskupa i svećenika. U 16 godina njegove služne u toj župi slavljeno je 192 „osma“ te drugi hodočasnički dani pojedinih župa, molitvenih skupina, redovničkih zajednica… U tom je razdoblju kršteno 1667 djece, kršćanskim obredom u vječnost ispraćeno 2445 župljana, sakrament ženidbe sklopilo je 735 bračnih parova, prvopričesnika je bilo 1958, krizmanika 1980, druge sakramente kršćanske inicijacije primilo je 114 odraslih osoba. Osobno je slavio 8533 mise.

 

 
Na svoju novu službu vlč. Lenić odlazi za katedralnog župnika u Župu Svih svetih u Đakovo. Uime župnik vikara i đakona zahvalni govor održao je dosadašnji župnik vikar Božidar Nađ. Zahvalio je župniku Leniću što je svojim primjerom pokazao što znači biti marljiv i predan svećenik, koji se brine za povjereni mu narod, što im je pokazao kako se unatoč zahtjevnosti i specifičnosti ove župe, svih briga i problema, može ostati malen i skroman, autentičan svećenik. Zahvalio mu je na vrsnoj organizaciji, na tome što je uvijek gledao interese Boga, svojih župljana i hodočasnika. Zaželio mu je da ga Gospa Brze Pomoći, koju je toliko častio i ljubio, prati i dalje svojim zagovorom.
 
Uime redovnica grada pozdravnu riječ uputila je s. Jasna Lučič, kućna poglavarica uršulinki zahvalivši mu pri tom na svakoj duhovnoj i materijalnoj pomoći. Uz prigodne darove – cvijeće i ikonu sv. Ivana od Boga – nebeskog zaštitnika župnika Ivana, uime župljana pozdravnu riječ i zahvalu za toliko darovanog župljanima i gradu svom je župniku uputio Ivan Zekušić, član župnog vijeća, a uime ženske pjevačke skupine Ad astra voditeljica Jasna Stajić.
 
Slavlje je pjevanjem uveličao veliki župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić, uršulinkom i pjevačka skupina Ad astra. Prinosne darove na oltar su donijeli članovi FAB-a u narodnim nošnjama. Među brojnim vjernicima, koji su u hladovini Gospina dvorišta sudjelovali na misi, bili su izaslanica župana brodsko-posavskog Mirjana Zvirotić, načelnik PU Brodsko-posavske Antun Valić, koordinator Bračno-obiteljskih savjetovališta u Slavonskom Brodu vlč. dr. Josip Bošnjaković s djelatnicama istoga, ravnatelji osnovnih škola i vrtića na području župe, članovi vatrogasnoga društva te predstavnice udruge civilnih stradalnika Domovinskoga rata i drugi… 
 
 
izvor: djos.hr (B. Lukačević)

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta "Žuta točka"

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška