Ministrica Tramišak otvorila "Tehnološki inkubator Nova Gradiška"

NOVA GRADIŠKA - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, otvorila je u petak, 21. kolovoza „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.08.2020


 Tehnološki inkubator Nova Gradiška međunarodno je priznat centar za razvoj inovativnog, na znanju i novim tehnologijama zasnovanog poduzetništva. Ponudom visokokvalitetne poslovne infrastrukture i visokokvalitetnih specijaliziranih usluga poslovne podrške stvaraju se uvjeti za intenzivni rast i razvoj i unapređenje konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora te pametnog i održivog razvoja Brodsko-posavske županije i šire regije.

„Ovakav projekt financiran sredstvima Europske unije jedan je od kvalitetnih primjera na koji i kakav način treba koristiti sredstva Europske unije“, istaknula je ministrica tijekom završne konferencije projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 29,812.218,00 milijuna kuna, od čega su 19,945.084,25 milijuna kuna bespovratna EU sredstva. Preostali iznos od 9,87 milijuna kuna financirali su vlastitim sredstvima Grad Nova Gradiška i Industrijski park Nova Gradiška. Nositelj projekta je tvrtka Industrijski park Nova Gradiška d.o.o., dok su partneri na provedbi projekta Grad Nova Gradiška i Centar za razvoj Brodsko – posavske županije.

"Ovaj projekt značajan ne samo za Novu Gradišku i Brodsko-posavsku županiju, već za cijeli ovaj dio naše domovine, našu Slavoniju. Upravo ono što nam treba u ovim vremenima raznih kriza, a to je poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Ovaj projekt će povezati i naše ustanove za obrazovanje, pogotovo strukovnih škola  – naglasio je brodsko posavski župan Danijel Marušić.


Otvaranjem Tehnološkog inkubatora Industrijski park Nova Gradiška postaje centar inovacija, novih tehnologija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u regiji – dodao je gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik Vinko Grgić. – Danas smo svjedoci otvorenju najvećeg poslovno-tehnološkog objekta na našem području koji na ukupnoj površini od 5.046m2 nudi 50 kompletno opremljenih uredskih i proizvodnih jedinica za najam poduzetnicima i obrtnicima, uz mogućnost korištenja konferencijske dvorane, coworking prostora ili informatičke učionice. Realizacijom ovoga projekta razvit će se nova, inovativna poduzetnička infrastruktura s ciljem poticanja poduzetništva i jačanja konkurentnosti poduzetnika na području Brodsko-posavske županije - istaknuo je Grgić.
 
 


Ministrica Tramišak je objasnila da, kada govorimo o prioritetnoj osi „Poslovna konkurentnost“ i svemu onome što je bilo moguće financirati kroz istu, govorimo o EU projektima koji su bili namijenjeni poduzetnicima, njihovim projektima razvoja izgradnje, opremanju njihove infrastrukture, a nastavak toga zasigurno i veliku snagu tim projektima dao  je i javni sektor, gradovi i županije, i svi koji su prepoznali priliku graditi ovakve zgrade, poduzetničke centre, tehnološke inkubatore, poduzetničke inkubatore, akceleratore ali dakako i poduzetničke i poslovne zone.

„Važno je istaknuti viziju i veliku suradnju regionalne i lokalne samouprave, gradova i županija, ali isto tako i regionalnog koordinatora koji je podržao sa svojim uslugama provedbu ovog projekta“, kazala je Tramišak te izrazila uvjerenje  kako će gotovo 30 milijuna kuna visoko tehnološki opremljen projekt koji se prostire na 5 000 kvadrata, zasigurno privući nove poduzetnike, pomoći razvoju postojećih poduzetnika ali i dalje razvijati nove projekte.
 
„Sve ovo govori da imate viziju razvoja gospodarstva, ne samo na lokalnoj razini već i na široj regionalnoj razini. Svi ovi projekti koji su komplementarni, dakle i poduzetnička zona i inkubator, ali i centar kompetentnosti koji ste potpisali, doprinijeti će daljnjem razvoju i širenju jedne poduzetničke poslovne klime koja je vrlo pozitivna“, rekla je ministrica.
 
“Kada govorimo o kontektstu povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, danas smo na više od 99% ugovorenih sredstava“, istaknula je i podsjetila kako je 10,6 milijardi eura ugovoreno iz fondova Europske unije. Kada govorimo o povučenosti sredstava tj. o onome što je već isplaćeno krajnjim korisnicima, tu smo na nešto više od 39%. Svim ovim projektima koji su sada u tijeku i u sljedeće dvije godine, mi ćemo zasigurno taj postotak povećati i doći ćemo vrlo brzo i do konačnog cilja, a to je 100% povučenost sredstava“, kazala je Tramišak. 
 
Upravo ovakvi projekti nam to garantiraju, istaknula je ministrica te je nadodala kako je vrlo bitno za spomenuti to da se radi na izmjeni karta regionalnih potpora.
 
 
„Već sada smo u suradnji s Europskom komisijom kako bismo već 2021. godine omogućili da karta regionalnih potpora za poduzetnike i svi oni natječaji koji će biti raspisivani tijekom ove i sljedećih godina omoguće da sa bespovratne potpore od 35% ili 45% koje ste koristili u ovom programskom razdoblju, dođete na 55% i čak 70% . Ovo znači da ćete za svaki projekt koji imate u planu razvijati, a govorimo o izgradnji novih kapaciteta ili kupovanju nove moderne, kvalitetnije opreme za razvoj poslovanja, moći doći do 70% bespovratne potpore. To je dakako jedan značajan impuls kada govorimo u kontekstu povlačenja sredstava na području svih slavonskih županija gdje imamo nekoliko tisuća ugovorenih projekata. Kada govorimo o samom poduzetništvu, govorimo o 4-5 milijardi kuna vrijednih projekata“, nadodala je ministrica.
 
Ministrica je ovom prilikom pohvalila Brodsko-posavsku županiju koja je u okviru projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“ do sada ugovorila 1.84 milijardi kuna vrijednih projekata.
 
„Čestitam Vam na projektima na kojima ste započeli provedbu ili ste ih proveli i želim Vam da pripremate i nastavite pripremati tako kvalitetne projekte za novo programsko razdoblje, za program oporavka i da ih realizirate u sljedećem razdoblju“, završila je ministrica.

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata