Ministarstvo PRopagande: Novinari na lancu političkih stranaka

Svatko od nas ima ideologiju. Bilo da je riječ o znanosti, religiji, politici... I jasno je da je na ovaj ili onaj način propagira ili agitira. No, problem nastaje kada je predstavljena ideologija drugačija od stvarne - i kada se na istoj zarađuje novac.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 14.03.2016


Političari su apsolutni kraljevi falš ideologije - nekoć komunisti, danas 'veliki' Hrvati i vjernici. Nekoć detuđmanizacija, danas tuđmanizacija. Novinari su takav pristup započeli još u vremenima prve Jugoslavije.

PR i cenzura - Na snazi još od 1918.

Nije li komično vidjeti nekadašnje cenzore i vođe komunističkih instanci kako danas kukaju zbog 'slobode govora'? Nije li isto tako simpatično gledati dijagnostičare koji u 'nevjerici' pripovijedaju o stranačkom kadroviranju na nacionalnoj (stranačkoj) televiziji? Danas su najglasniji prosvjednici uvijek oni koji bi u drugačijoj relaciji ili pobjedom druge partije iskorištavali iste beneficije podobnog novinarstva. Ostali novinari koji razumiju situaciju s podsmijehom promatraju svoje kolege koje su jednom ranije dodvornički i na koljenima slušali svoje gazde - bilo da su hrvatski ili pak Soroš putem svojih 'udruga'.

Namjerno uspoređujem novinare s političarima, upravo zato jer ih veže ista komponenta - PR. Mijenjaju stran(k)e, otvoreno navijaju, kopaju po životima ministara (iako su gotovo svi ministri iz svih vlasti imali svoje 'kosture iz ormara', čisto zato jer su ljudi), izmjenjuju se svakom promjenom vlasti, žive iznad svojih mogućnosti... I ono što je slično praktički svim javnim osobama - nemaju apsolutno nikakve ambicije za međunarodnu karijeru. A i zašto bi, bez pravih pitanja i otvaranja pravih tema ovdje sasvim fino žive i koriste nemoć građana, kao i inertnost prema velikim javnim prosvjedima protiv medijskog agitpropa - čisto jer svi imaju svoje medije.

'Bolje grob nego rob' (osim ako nije u eurima)

Teza kako mediji moraju biti ljevičarski je poput teze da znanstvenici moraju biti ateisti - u praksi posve deplasirana i služi isključivo u manipulativne svrhe. Nema ništa loše protiv zdravog domoljublja, posebice u ključnim temama poput DORH-a ili HNB-a. No, o tim temama priča samo oporba i to zbog privlačenja nezadovoljnih birača - svima je jasno da bi i oni završili na tamnim i hladnim mjestima iza rešetaka. A novinari su najzahvalniji za držanje u 'statusu quo'. Relativno su jeftini, pristupačni za korupciju, lako ih se može ucijeniti i nije ih problem niti prebiti nasred ulice ako se stvari doista oduzmu kontroli.

I onda sudovi presude u korist političara unatoč stotinama stranica dokaza i 'pojede vuk magare'. Ako ne možeš protiv njih, pridruži im se - najperfidnija je poslovica još od davnih vremena. Mi imamo jednu daleko humaniju - 'Bolje grob nego rob'. Ponovimo, svatko od nas ima svoju ideologiju. Ali je netko širi besplatno i ona posjeduje efekt možebitne koristi za većinu, a netko je širi za velike novce i ona služi destabilizaciji većine i koristi manjine. Možda je nacionalne televizije pretenciozno prozvati 'ministarstvom propagande' pošto i tamo ima veliki broj nezavisnih novinara, no da su novinari sve češće psi na lancu političkih mediokriteta pomoću novca poreznih obveznika... Da!

Zadnje vijesti

Briga i pažnja policijskih službenika iznimno pridonosi sigurnosti učenika

U studenom se održava 25. Katarinski sajam, otvorene prijave za izlagače

Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška