Ministar Marić poručio: Povećanje neoporezivih primitaka odnosi se i na obrtnike

Izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, 1. prosinca stupile su na snagu i poslodavcima omogućile da svojim zaposlenicima već u ovoj godini isplate veće božićnice.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.12.2018


Neoporezivi iznos za nagrade – u koje se ubrajaju primjerice božićnice i regresi, povećan je s 2 500 na 7 500 kuna. Međutim, u javnosti su se pojavila različita tumačenja novih zakonskih odredbi, među kojima i informacija da se povećanje neoporezivih primitaka ne odnosi na obrtnike.

"Najava o povećanju prigodne nagrade s 2.500 na 7.500 HRK, od 1. prosinca ove godine nije se ostvarila, već su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, što je protivno Ustavu RH kojim se jamči pravo jednakog tretmana svih gospodarskih subjekata na tržištu. Izmjenom Pravilnika Vlada Republike Hrvatske stavila je u neravnopravan položaj obrtnika/poslodavaca budući da samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi", priopćenje je HGK-a.

Više od 82 tisuće članova obrtničkih komora, ipak neće ostati zakinuto. Iz Hrvatske obrtničke komore, tražili su izmjenu Pravilnika o porezu na dohodak, ali ona, kaže ministar Zdravko Marić, neće biti potrebna. Da će i obrtnici moći nagraditi, ne samo svoje zaposlenike, već i sebe, ministar je i javno potvrdio u Slavonskom Brodu.  

Zadnje vijesti

Gabrijela Domenika Marijanović novo pojačanje za Boksački klub Brod

Šahovski klub Posavac iz Ruščice se pojačao za sezonu 2019.

Djevojke 2004. pobijedile na međunarodnom turniru u Zenici

FOTO GALERIJA

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu

Božićna bajka u Sibinju - jedna od najljepših adventskih priča ove zime