Ministar Marić poručio: Povećanje neoporezivih primitaka odnosi se i na obrtnike

Izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, 1. prosinca stupile su na snagu i poslodavcima omogućile da svojim zaposlenicima već u ovoj godini isplate veće božićnice.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.12.2018


Neoporezivi iznos za nagrade – u koje se ubrajaju primjerice božićnice i regresi, povećan je s 2 500 na 7 500 kuna. Međutim, u javnosti su se pojavila različita tumačenja novih zakonskih odredbi, među kojima i informacija da se povećanje neoporezivih primitaka ne odnosi na obrtnike.

"Najava o povećanju prigodne nagrade s 2.500 na 7.500 HRK, od 1. prosinca ove godine nije se ostvarila, već su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, što je protivno Ustavu RH kojim se jamči pravo jednakog tretmana svih gospodarskih subjekata na tržištu. Izmjenom Pravilnika Vlada Republike Hrvatske stavila je u neravnopravan položaj obrtnika/poslodavaca budući da samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi", priopćenje je HGK-a.

Više od 82 tisuće članova obrtničkih komora, ipak neće ostati zakinuto. Iz Hrvatske obrtničke komore, tražili su izmjenu Pravilnika o porezu na dohodak, ali ona, kaže ministar Zdravko Marić, neće biti potrebna. Da će i obrtnici moći nagraditi, ne samo svoje zaposlenike, već i sebe, ministar je i javno potvrdio u Slavonskom Brodu.  

Zadnje vijesti

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NK Graničar iz Slavonskog Šamca novi županijski prvoligaš

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića

Više od 250 sudionika svih generacija pedaliralo od Garčina do Grabovca