Mimohod gradskim ulicama i izbor najljepše zaprege

Po svemu jedinstvena manifestacija starih običaja naše Slavonije bez premca jest i prikaz ljepote konja i ponosa konjogojaca.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.06.2021
Mimohod gradskim ulicama i izbor najljepše zaprege


 Slijedom toga u Slavonskom Brodu prethodnih puno godina održavana je manifestacija "Bijelo biserje Slavonije", u nedjelju 27.lipnja Brođani će i ne samo oni opet će imati jedinstvenu priliku nazočiti prikazu na kojem će konjogojci i ljubitelji konja široj brodskoj publici i zaljubljenicima u konje pokazati svoja grla znalački odabrana i s puno ljubavi, strpljenja i htijenja uzgojenih u stajama diljem Slavonije.

Uloga konja i u Slavoniji doživjela je s vremenom promjenu, konji su od radnih životinja o kojima je nekad ovisilo preživljavanje i proizvodnja hrane "dovedeni" su u poziciju životinja za sport, rekreaciju i dakako očuvanje tradicije, koja je za sada dostupna samo onima koji vlastitim resursima, radom, vremenom i infrastrukturom mogu konjima osigurati hranu, smještaj i njegu. 

Manifestacija "Bijelo biserje Slavonije" ima posebnu, dodatnu, vrijednost zbog činjenice da je sastavni i neizostavni dio najstarije smotre folklora u Hrvatskoj "Brodsko kolo", zato će svi sudionici biti odjeveni u najsvečanije narodne nošnje, zaprege okićene peškirima, ponjavama i ostalim ručnim radovima koje su naše bake tkale "dugo u zimsku bijelu noć" i (sa)čuvale do današnjih dana u škrinjama s bijelim blagom.

Na ovogodišnjem "Bijelom biserju Slavonije" u nedjelju 27.lipnja najavljen je nastup i prikaz 20-tak svatovskih zaprega u kojima će biti upreženi konji pretežito lipicanske pasmine, čiji je uzgoj na području slavonskobrodske Posavine započeo prije 200 godina a njegova prisutnost na gospodarstvima bila je dokaz uspješnosti. Pozivnicu za sudjelovanje dobilo je svih devet konjogojskih udruga registriranih na području brodskoposavske županije. Organizator manifestacije je Konjogojstvena udruga "Slavonija" Slavonski Brod koja okuplja konjogojce i članove od istoka do zapada brodskoposavske županije.

Program "Biserja" 27.lipnja "kreće" na poligonu kod slavonskobrodske Srednje škole M.A.Relković u 11 sati mimohodom svatovskih zaprega, od škole pa dalje Cankarevom, Kumičićevom, Gupčevom, Zrinskom, Štamparevom, Štrosmajerovom, Krešimirovom, Vukovarskom, pa Pilarevom, Gupčevom, Kumičićićevom te Cankarevom do poligona škole M.A.Relković. U 12 sati, potom, bit će izbor najljepše svatovske zaprege, a u 13.30 sportska natjecanja.

Zadnje vijesti

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Dubrovnik deblokiran nakon osmomjesečne opsade

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima