Milošević odbio sve prijedloge za mirno rješenje jugoslavenske krize

Dogodilo se na današnji dan 18. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 18.10.2019
Milošević odbio sve prijedloge za mirno rješenje jugoslavenske krize
 1386. otvoreno je Sveučilište u Heidelbergu.

1845. rođen je arhitekt koji je ostavio vjerojatno najveći trag na današnji izgled grada Zagreba – Hermann Bolle. Rođen je u Njemačkoj, u gradu Kölnu. Na jednom studijskom putovanju u Italiji Bolle je upoznao znamenitog đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera i utjecajnog povjesničara umjetnosti Isu Kršnjavog. U to doba je Strossmayer gradio đakovačku katedralu, pa je Bolle preuzeo vođenje njene gradnje. Zatim je dobio niz poslova u Zagrebu (obnova crkve sv. Marka itd.), pa se s otprilike 33 godine za stalno naselio u Zagrebu. U Zagrebu je Bolle sagradio značajnu zgradu Muzeja za umjetnost i obrt (nasuprot HNK) u stilu njemačke renesanse. U Mariji Bistrici restaurirao je hodočasnički kompleks. Najmonumentalniji Bolleovi projekti svakako su groblje Mirogoj i zagrebačka katedrala. Na Mirogoju je izgradio oko 500 metara duge arkade s 20 kupola. Zanimljivo je znati da je Bolle isprva namjeravao cijeli Mirogoj okružiti arkadama sa svih strana, no za to nije bilo dovoljno novca. Na zagrebačkom Kaptolu Bolle je srušio je zidine i kule koje su nekada bile pred ulazom u katedralu, a samu građevinu katedrale, koja je stradala u potresu 1880. godine, obnovio je u neogotičkom stilu. Time je katedrala izgubila svoj dotadašnji barokni značaj, no Zagreb je dobio prepoznatljive tornjeve visoke preko 100 metara, koji mu daju karakter velegrada. Bolle je u Zagrebu i umro, godine 1926. u dobi od 80 godina.

1867. Sjedinjene Američke Države kupile Aljasku od Rusije za 7,2 milijuna dolara.

1875. useljena je novosagrađena zgrada brodske Građanske škole. Škola je velika jednokatnica na glavnom trgu, sagrađena na mjestu gdje je nekada bio gradski magistrat. Godine 1918. ova Građanska pučka učiona će postat gimnazija, a dogradnjom još jednog kata 1922. godine poprimit će današnji izgled. Danas se u toj zgradi nalazi Strojarski fakultet. 

1922. Osnovana je Engleska radio kompanija BBC.

1931.Slavni američki izumitelj Thomas Alva Edison preminuo je na današnji dan.

1941. Na današnji dan poginuo je u Karlovcu u dobi od 41 godinu Josip Kraš. Po struci bio je novinar. Od 1937. godine bio je član najviših tijela KP Hrvatske i KP Jugoslavije. Josip Kraš poginuo je u uličnoj borbi u Karlovcu na današnji dan. Nakon završetka Drugog svjetskog rata proglašen je narodnim herojem. Godine 1950. zagrebačka tvornica slatkiša Union nazvana je po Josipu Krašu, a to ime zadržano je i nakon osamostaljenja Hrvatske..

1972. otvoren je u Brodu Dom umirovljenika. 

1991. Na drugom zajedanju Konferencije o Jugoslaviji u Hagu predsjednik Srbije Slobodan Milošević odbio je prijedlog Deklaracije o Jugoslaviji kojom je bilo predviđeno da bivše federalne jedinice postanu suverene i nezavisne republike. Milošević je kasnije odbio i sve ostale verzije za rješenja jugoslavenske krize koje su nudili međunarodni posrednici.

1995. Ministrica prosvjete prof. Ljilja Vokić položila je kamen temeljac u temelje nove športske dvorane u Novoj Gradiški. Investicija je to „teška“ 14 milijuna kuna a investitori su Ministarstvo prosvjete, Brodsko-posavska županija i Grad Nova Gradiška.

2010. godine potpisan je Ugovor vrijedan 30 milijuna eura za sufinanciranje Sustava vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Slavonskog Broda. Sufinancira ga Europska komisija u sklopu IPA programa s 15,34 milijuna, dok 12,3 milijuna sredstava osigurava državni proračun i grad Slavonski Brod s 2 milijuna eura. Uz desetak tisuća novih priključaka na kanalizaciju i oko 4.000 priključaka na vodu riješio se veliki problem gubitka u vodovodnoj mreži. Najveća komponenta ovog projekta je uređaj za pročišćavanje s trećim stupnjem pročišćavanja za oko 80.000 stanovnika kojim će se raditi mehaničko pročišćavanje, biološko pročišćavanje, obrada mulja te prerada i korištenje bioplina. 

Rođeni: Eugen Savojski, austrijski vojskovođa i državnik (1663.), talijanski skladatelj Baldassare Galuppi (1706.), hrvatski književnik Josip Eugen Tomić (1843.), Henri Bergson, francuski filozof (1859.), hrvatski komunist Pavle Gregorić (1892.), hrvatski povjesničar i akademik Lujo Margetić (1920.), Melina Merkuri, grčka glumica (1925.), Chuck Berry, američki glazbenik (1926.), Klaus Kinski, njemački glumac (1926.), Martina Navratilova, američka tenisačica češkog porijekla (1956.), belgijski glumac Jean-Claude Van Damme (1960.).

Umrli: papa Grgur XII. (1417.), papa Pio III. (1503.), Tomas Alva Edison, američki izumitelj (1931.), Leo Strauss, njemačko-američki filozof (1973.), njemački terorist Andreas Baader (1977.), Ilija Džuvalekovski, makedonski glumac (2004.), Josip Vončina , hrvatski akademik (2010.), Sylvia Kristel, nizozemska glumica (2012.).

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"