Milijuni za energetsku obnovu objekata

Dogodilo se na današnji dan 22. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 22.10.2021
Milijuni za energetsku obnovu objekata


 1878. osnovana Domoljubna zadruga za pomoć stradalnicima u Zadru. Ovaj se datum uzima kao dan osnivanja Crvenog križa u Hrvatskoj.

1907. gradsko zastupstvo Broda raspravljalo je o otkupu parka Klasije od vojnog zapovjedništva u Zagrebu. Grad je u zamjenu ponudio vojsci dio erara na Vijušu, a vojska uz Klasije nudi za rušenje četiri tvrđavske zidine, od kojih bi cigla pripala gradu, te zatrpavanje opkopa oko Tvrđave u roku od sedam godina. Gradsko zastupstvo je sklopilo ugovor s vojskom i zidine srušene, a opkopi zatrpani. Nakon 90 godina Gradsko poglavarstvo Broda odlučilo je rekonstruirati devastirane dijelove Tvrđave – podići zidine i ponovno otkopati opkope. 

1919. Etnografski muzej u Zagrebu osnovan je na današnji dan na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, koji je Muzeju ostavio jednu od prvih i najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila. Muzej danas posjeduje oko 80.000 predmeta, nalazi se u reprezentativnoj secesijskoj zgradi nekadašnjeg Obrtnog doma, a obuhvaća uglavnom etnografsku baštinu Hrvatske.

1938. u SAD-u predstavljen prvi stroj za fotokopiranje.

1941. u Zagrebu su strijeljani komunisti Josip Kavaj i Mika Babić. 

1950. Osnovana Torcida, navijačka skupina Hajduka.

1962 predsjednik John F. Kennedy televizijskim putem objavio je američkoj naciji da su Sovjeti postavili raketne lansere za nuklearno oružje na Kubi i najavio blokadu otoka. Kubanska kriza bila je vrhunac Hladnog rata.

1964. rođen je u Šibeniku Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih svjetskih košarkaša ikada. Njegov prerano prekinut život završio je na kišnoj i skliskoj autocesti u Bavarskoj kod Ingolstadta 7. lipnja 1993. Sahranjen je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

1978. Ustoličenje pape sv. Ivana Pavla II. 

1986. umro je slavni znanstvenik i nobelovac Albert Szent-Györgyi, koga se smatra zaslužnim za otkrivanje vitamina C.

1987. Primjerak rijetke edicije Gutembergove biblije prodan je u akcijskoj kući „Christie's“ u New Yorku za rekordnih 5,39 milijuna dolara.

1991. Odlukom Kriznog štaba na brodskom području ukinuta je naredba o zamračivanju. 

1992. u dubrovačkom zaleđu započela je vojna Operacija Vlaštica.

1992. otkrivena je masovna grobnica na Ovčari.

1997. U Slavonskom Brodu u Gupčevoj ulici na upotrebu predana 22 stana stradalnicima Domovinskog rata. Izgradnju je ugovorila „ĐĐ“ Montaža s Ministarstvom graditeljstva, a financirani su iz sredstava detašmana. 

2008. Otvorena zgrada Zavoda za mirovinskom osiguranje, Područne službe u Slavonskom Brodu. Ovaj projekt vrijedan 11 milijuna kuna u nazočnosti brojnih gostiju i ravnateljice Vinke Vujnović na upotrebu je predao župan Danijel Marušić.

2008. lansirana je prva indijska misija na Mjesec bez ljudske posade. Nosila je ime Chandrayaan-1, što u prijevodu sa sanskrta otprilike znači „Mjesečevo vozilo“.

2009. Microsoft pustio u prodaju operativni sustav Windows 7.

2014. Međunarodni olimpijski odbor primio Kosovo u privremeno članstvo.

2017. Dvadeset i sedam milijuna kuna od čega je 15 milijuna bespovratno, odobrilo je Ministarstvo graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša Brodsko-posavskoj županiji za energetsku obnovu osnovnoškolskih i srednjoškolskih objekata. Odobrena su sredstva za škole u Velikoj Kopanici, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Bebrini, Rešetarima, Starom Petrovom Selu, Okučanima i Oprisavcima, te Srednju školu M.A. Relković u Slavonskom Brodu.

2017. Na spomendan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada u Bartolovcima, filijali župe sv. Marka, evanđeliste u Slobodnici kod Slavonskog Broda, slavljena je prva sveta misa u novosagrađenoj i uređenoj crkvi. To je u povijesti Bartolovaca prva crkva, a u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji jedina posvećena svetom Papi. Misno slavlje predvodio je domaći župnik Pero Stanić.

2019. Policija ulovila razbojnike iz Slavonskog Broda koji su zapucali na zaštitare i oteli im sedam vreća novca kod Đakova.

2019. Europska komisija ocijenila da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Viječe EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. Komisijin prijedlog ulaska Hrvatske u Schengen šalje se Vijeću EU, gdje će članice odlučiti hoće li i kad zaista primiti Hrvatsku.

2020. današnji datum ostat će zapisan u povijesti Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda, jer je održana prva, konstituirajuća, sjednica Senata slavonskobrodskog Sveučilišta , najmlađeg i devetog po redu u Republici hrvatskoj. Senat je stručno tijelo i imati će 13 članova i koji će u budućnosti odlučivati o svim akademskim, stručnim, znanstvenim i drugim pitanjima od važnosti za Sveučilište.

Rođeni na današnji dan su: Franz Listz, austrijski skladatelj mađarskog porijekla (1811), Josip Crnobori, hrvatski slikar (1907), francuska filmska glumica Catherine Deneuve (1943.), Dražen Petrović, hrvatski košarkaš (1964), američki filmski redatelj i scenarist Bill Condon (1955.).

Umrli na današnji dan su: francuski slikar Paul Cézanne (1906.), Borisav Stanković, srpski književnik (1927.), Vladimir Turina, hrvatski arhitekt (1968.), Pablo Casals, španjolski skladatelj (1973.), Lino Ventura, talijanski glumac (1987), Ève Curie, američka spisateljica (2007.), Sultan Saudijske Arabije bin Abdulaziz, (2011.).

Zadnje vijesti

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Prevaren prilikom prodaje ruksaka

Konzumirali alkohol unutar čekaonice na željezničkom kolodvoru

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Pogled iza kamere na snimanju spota Mateja Matijevića za srpske zvijezde u Beogradu

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske