Milanović – nakon Račana

Dogodilo se na današnji dan 2. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.06.2019
Milanović – nakon Račana


 1886. prvi i jedini put u povijesti jedan se američki predsjednik Grover Cleveland vjenčao u Bijeloj kući. Predsjedniku je bilo 49 godina, a njegova mladenka - Frances Folsom –imala je 21 godinu.

1894. Poznato svratište „Crvena kuća“, na glavnom gradskom trgu u Brodu, svečano je otvoreno 2. lipnja. Vlasnik ovog poznatog brodskog ugostiteljskog objekta bio je Franjo Benčević. Crvenu kuću zvali su i brodski Monaco, zbog pasioniranog kockanja zabranjenih igara. 

1909. Guglielmo Marconi, jedan od pionira radiotelegrafije, ostvario je prvi prijenos radio valova preko Atlanskog oceana i dobio Nobelovu nagradu za taj doprinos znanosti.

1928. u Novoj Gradiški Niža djevojačka škola priredila je prigodnu zabavu u mjesnom kinematografu „Urania“. Zabava je organizirana u korist „Crvenog križa“.

1934. Otvoren pariški zoološki vrt.

1953. godine održana je krunidba danas vladajuće britanske kraljice Elizabete II. u poznatoj Westminsterskoj opatiji u Londonu. Elizabeta II. U trenutku krunidbe imala je samo 27 godina, a njezin suprug Filip 31 (već su bili u braku više od 5 godina).

1955. Sovjetski i jugoslavenski lideri Nikita Hrušćov i Josi Broz Tito potpisali Beogradsku deklaraciju kojom su normalizirani odnosi te dvije države, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948. godine.

1969. Službeno otvoren internacionalni aerodrom Sarajevo.

1970. Papa Pavao VI. Proglasio Nikolu Tavelića svetim.

1991. U konkurenciji Francuza i Mađara Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu postao nosilac projekta za SSSR, u upravljanju, održavanju i remontu nuklearnih elektrana. Projekt je vrijedan 490 tisuća klirinških dolara. 

1991. Na današnji dan ustrojene su Hrvatske obrambene snage - HOS. Osnovane su kao vojno krilo HSP-a, a čelnik te stranke Dobroslav Paraga ujedno je bio i vrhovni zapovjednik HOS-a, a dužnost načelnika ratnog stožera obnašao je Ante Paradžik.

1991. dogodio se u Osijeku jedan od najzapamćenijih događaja iz Domovinskog rata. Crvenog Fiću osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk Jugoslavenske narodne armije. U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji pokazuje crvenog Fiću kako gazi tenk.

1993. Bosna i Hercegovina primljena u članstvo UNESCO-a.

1995. dogodio se incident po kojem je snimljen film „Iza neprijateljskih linija“ (Behind Enemy Lines) s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom. S neba iznad Bosne srušen je američki zrakoplov tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O'Grady sigurno se padobranom spustio u bosanske planine.

1995. Tijekom olujnog nevremena grom pogodio konstrukciju mosta između Stare i Bosanske Gradiške. Eksploziv kojim je most bio zaštićen u slučaju napada četnika, udarom groma bio je aktiviran te je pedesetak metara mosta jednostavno “odrezano“. 

2007. nakon smrti Ivice Račana, Zoran Milanović izabran je za 2. predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

2012. bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak osuđen na doživotni zatvor.

Rođeni: hrvatski književnik, Slavko Batušić, (1902.), Johnny Wwissmuller, američki plivač i glumac (1904.), Marko Todorović, glumac (1929.),  Zoran Ferić, hrvatski književnik (1961.).

Umrli: Josip Horvat Međimurec, hrvatski slikar (1945.), Josip Zorman, slikar (1963.), Radivije Korać, košarkaš (1969.),  Andrés Segovia, španjolski gitarista (1987.), Rex Harrison, engleski glumac (1990.).

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe u županiji, aktivnih slučajeva 121

13. Memorijal ''Ostat ću mlad – Krešimir Blažević'' u Centru mladih i na YouTubeu

Leona i Antonela 4. u finalu na 1000 metara

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“