Mijenja se zakon o naknadama za roditelje, plaća za vrijeme porodiljnog 5653 kn

U javno savjetovanje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u ponedjeljak je uputilo Izmjene zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama kojima bi se povećao maksimalan iznos plaće za vrijeme roditeljskog dopusta (nakon šest mjeseci djetetova života) koji bi iznosio 5654 kune.

Autor: Brodportal | Datum objave: 05.11.2019
Mijenja se zakon o naknadama za roditelje, plaća za vrijeme porodiljnog 5653 kn
 Predlaže se, naime, od 1. travnja iduće godine povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta (od 6. mjeseca djetetova života) za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 120 posto proračunske osnovice mjesečno (dosadašnjeg limita od 3991,20 kuna) na 170 posto proračunske osnovice - odnosno 5654,20 kuna.

Taj bi se iznos dobivao šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj, odnosno još dodatna dva mjeseca (ukupno osam) ako to pravo koriste oba roditelja.

Naknada za rodiljni dopust (prvih šest mjeseci djetetova života) i dalje bi se isplaćivala u iznosu plaće majke ili oca, odnosno ostaje nelimitirana.

Promjene u sustavu rodiljnih i roditeljskih dopusta uvode se kako bi se dodatno potaknulo korištenje dopusta roditelja, uvažavajući obiteljsku situaciju, radi osiguranja stabilnosti majki na tržištu rada kao i potrebe jačeg uključivanja očeva na sudjelovanje u ranom odgoju djece. Korištenjem prava prema potrebama, roditeljima bi se olakšalo usklađivanje profesionalnog i privatnog života, stoji u obrazloženju predloženih izmjena upućenih u javnu raspravu koja traje 30 dana.

Mijenja se i razdoblje trajanja prethodnog osiguranja (staž) zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao uvjeta za ostvarivanje toga prava odnosno ono se smanjuje kako bi bilo povoljnije za korisnike prava. Tako se umjesto 12 mjeseci neprekidno predlaže 9 mjeseci staža, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine predlaže se 12 mjeseci.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje procjenjuje da će za primjenu Zakona od 1. travnja 2020. godine trebati dodatnih 160,65 milijuna kuna u 2020. godini, odnosno dodatnih 214,19 milijuna kuna u 2021. te isto toliko u 2022. godini.

izvor: index.hr

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja