"Mi smo Legija, Marsa nam je svetinja"

Ime navijačke skupine Legija prvi puta se spominje 1989. godine na jednoj utakmici tadašnjeg BSK-a ( Brodskog sportskog kluba ) koji je nastupao u jugoslavenskoj međurepubličkoj ligi. Do tada je veliki broj navijača kroz desetke godina pratio utakmice BSK-a, ali nije bilo organizirane skupine navijača pod određenim imenom. Te godine grupa mladića sa Slavonije I i naselja Franje Sertića ( danas Andrije Hebranga ) počinje dolaziti na utakmice BSK-a sa transparentima i zastavama. Tu su ekipu predvodili Dalibor Jurišić - Jura, Igor Jagnjić - Bimbo, Robert Račić - Raka, Mario Varga i Ilko Kirchofer.

Autor: Krešimir Grčević | Datum objave: 05.03.2013


Na jednoj od utakmica u jesen 1989.g. objesili su na ogradu do terena transparent pod nazivom Legija. Na zahtjev tadašnje milicije, taj transparent morao se maknuti. Od tada se koristi naziv Legija za navijače BSK-a, kasnije Marsonije.

Iste godine održana je skupština kluba na stadionu uza Savu, te klub umjesto dosadašnjeg naziva BSK, dobiva ime HNK Marsonia.

Ratna događanja koja su uslijedila u Slavonskom Brodu i Hrvatskoj, odrazila su se i na Legiju. Mnogi njeni pripadnici koji su otišli u rat za domovinu, nisu se vratili svojim domovima.

HNK Marsonia je 1991. godine prestala igrati u međurepubličkoj ligi u kojoj je do tada nastupala sa klubovima iz ostalih republika SFRJ. Počela je igrati u Drugoj hrvatskoj ligi. Kako je rat ubrzo zahvatio i naš grad, Marsonia je zbog opasnosti od bombardiranja igrala svoje domaće utakmice u Požegi. Legija je znala ići sa 3 do 4 autobusa u Požegu na domaće utakmice. Na gostovanja su išli podravskom magistralom jer je autocesta do Zagreba bila okupirana, a do Zadra i Šibenika su išli jadranskom magistralom.

Od sezone 1993./1994. Marsonia ponovo igra domaće utakmice u Slavonskom Brodu, ali na stadionu Željezničara zvanom Stanko Vlainić - dida. To je Legiji uvelike olakšalo praćenje svojih ljubimaca u domaćim utakmicama. Bijelo - crni tada imaju jaku momčad predvođenu braćom Mujčin i Karićem koja je doslovno gazila sve pred sobom u Drugoj ligi.

Legiju je tada predvodio Dalibor Jurišić - Jura. Za vrijeme utakmice Jura, Bimbo, Raka, Varga ili Ilko bi se popeli na ogradu i rukovodili navijanjem. Transparent " Kad se Šolja rakije narolja, onda Šolja radi što ga volja " datira iz proljeća 1994.g. pred kraj drugoligaške sezone i ulaska Marsonije u Prvu saveznu ligu. To im je bio zaštitni znak i po tome su bili prepoznatljivi na gostovanjima.

U svim godinama koje su slijedile Legija je postojala pod tim imenom, ali nije imala status pravne osobe. To se mijenja 4. rujna 2000.g. kada je održana osnivačka skupština športsko - navijačke udruge Legija koja je usvojila svoj statut te postala udrugom 11. prosinca iste godine upisom u registar udruga. Prvi predsjednik skupštine bio je Mario Kovačević, a upravni odbor činili su : Dalibor Jurišić, Mario Varga, Ilko Kirchofer, Igor Đaković i Goran Barišić.

ŠNU Legija izdala je svoj prvi bilten 23. veljače 2001. godine u sklopu Posavske Hrvatske.

Urednik je bio Zlatko Stanić - Šeki, a autori tekstova su bili sami Legionari. Poznata je Šekijeva pjesma iz tih dana:

Naš je grad Slavonski Brod

Marsa, Legija i dragi Bog

Lijepa naša za nas zna

Čut će za nas Europa sva.

 

Mi smo brodska legija

Marsa nam je svetinja

Brod na Savi Marsu slavi

Marsa, Legija i naš Brod

šokački su rod.

Legija nije samo svojim grlima bodrila Marsu, nego je i svojim radom na stadionu pomagala kad god je trebalo. Postavljali su travu na terenu, čistili i bojali tribine, klupske prostorije, ograde, ukrašavali tribine, postavljali sjedalice. Jednom su cijelu noć lopatama čistili snijeg kako bi travnjak bio spreman za sutrašnju utakmicu sa Dinamom.

Poslije Jure predsjednici Legije bili su : Stanko Ozdanovac, Marko Rašić, Dražen Wilding i  Ivica Zubak. Sadašnji predvodnik Legije, Ivica Zubak, o svojim navijačkim iskustvima, stanju u Legiji i budućnosti Marsonije navodi :

" Počeo sam ići na utakmice Marsonije sa 13 godina. Prva utakmica na kojoj sam bio, bilo je gostovanje u Sigetu kod Hrvatskog Dragovoljca. Tada sam vidio da je to moj đir. Obožavam ići na utakmice. Adrenalin raste, uzbuđenje je strašno. Navijanje je ono što me čini živim.

Idemo i na gostovanja. Uvijek se organiziramo autobusom ili kombijem, sve ovisi koliko nas ide. Ekipa je dobra. Svi smo uvijek složni i spremni jedan drugome pomoći u nevolji. U Legiji nas ima dosta mladih, ali i starijih članova. Mnogi rade, imaju obitelji pa ponekad ne stignu na utakmicu. Mi smo zadovoljni ma koliko god nas ima, uvijek smo glasni i zdušno navijamo za Marsu. Naši dečki su jako dobro odigrali u subotu, ali nažalost nisu uspjeli pobijediti. Protiv Otoka očekujemo pobjedu. Vjerujemo da se sa ovim igračkim kadrom može izboriti ostanak u ligi. Igrači i rukovodstvo kluba imati će našu podršku ovu i sve sezone koje slijede. "

Legija je kroz sve godine bila uz Marsu, u dobrim i lošim vremenima. Koliko im je stalo do kluba pokazuje činjenica da su njih trojica odlučili preuzeti klub u svoje ruke u možda najtežim vremenima po klub. Dalibor Jurišić, Marko Rašić i Gabrijel Princip preuzeli su klub od Dragana Marića i odlučili ga vratiti na staze stare slave. Dečki su dobro krenuli. Želimo im svu sreću u ostvarenju tog cilja.

{youtube}36_afFiuJL4|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Dubrovnik deblokiran nakon osmomjesečne opsade

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima