Mehaničkim ili kemijskim putem spriječite širenje ambrozije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva 2007. godine donijelo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije. Ovom Naredbom propisuju se mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.07.2017
Mehaničkim ili kemijskim putem spriječite širenje ambrozije


Upozoravaju se svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama da su dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Osim njih, uklanjanje ambrozije dužni su provoditi i korisnici potpora i Mjera ruralnog razvoja koji moraju poštivati zahtjeve Višestruke sukladnosti (SMR) i Dobre poljoprivredne i okolišne uvjete (GAEC) na svim površinama u korištenju.

Uklanjanje ambrozije moguće je izvršiti mehanički ili kemijski uporabom herbicida. Pri tome je važno uklanjanje obaviti prije cvatnje ambrozije kako bi se spriječilo izlučivanje peluda koji izaziva alergije kod ljudi. Tako se sprječava i stvaranje sjemena čime se onemogućava daljnje širenje ambrozije.

Za neprovođenje mjera uklanjanja ambrozije predviđene su kaznene odredbe. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih Naredbom provode poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija. Podatke o registriranim sredstvima za zaštitu bilja moguće je pronaći na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/. 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja potrebno je primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno se treba voditi i evidencija o tretiranju. 

Zadnje vijesti

Mlađi kadeti KK Slavonski Brod 1946 favoriti za naslov

Depresija - bolest ili izbor?

U Brodu otvoren prvi Radnički dom u Hrvatskoj

NAJČITANIJE DANAS

KIDS SCIENCE DAY 21.10. U CITY COLOSSEUMU

Znanstveno kreativna radionica za male istraživače uz eksperimente, photo booth i natjecateljsku igru

FOTO GALERIJA

Drugo mjesto na turniru u Zagrebu

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Tomislav Gregurić

Braći Birač prva mjesta u Daruvaru

Afričke narukvice prijateljstva za pomoć misijama

Druga dječja smotra folklora u Gornjim Andrijevcima