Mehaničkim ili kemijskim putem spriječite širenje ambrozije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva 2007. godine donijelo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije. Ovom Naredbom propisuju se mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.07.2017
Mehaničkim ili kemijskim putem spriječite širenje ambrozije


Upozoravaju se svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama da su dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Osim njih, uklanjanje ambrozije dužni su provoditi i korisnici potpora i Mjera ruralnog razvoja koji moraju poštivati zahtjeve Višestruke sukladnosti (SMR) i Dobre poljoprivredne i okolišne uvjete (GAEC) na svim površinama u korištenju.

Uklanjanje ambrozije moguće je izvršiti mehanički ili kemijski uporabom herbicida. Pri tome je važno uklanjanje obaviti prije cvatnje ambrozije kako bi se spriječilo izlučivanje peluda koji izaziva alergije kod ljudi. Tako se sprječava i stvaranje sjemena čime se onemogućava daljnje širenje ambrozije.

Za neprovođenje mjera uklanjanja ambrozije predviđene su kaznene odredbe. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih Naredbom provode poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija. Podatke o registriranim sredstvima za zaštitu bilja moguće je pronaći na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/. 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja potrebno je primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno se treba voditi i evidencija o tretiranju. 

Zadnje vijesti

Šahisti iz Ruščice na turniru u Međugorju

Slavonski vatrogasci ponovo odlaze u Dalmaciju gasiti požare

Nakon uspjeha na državnom natjecanju, Gradska glazba Nove Gradiške nastavlja s nastupima diljem Hrvatske

SPORT

Najuspješniji Mato Opačak

Šahisti iz Ruščice na turniru u Međugorju

FOTO GALERIJA

U Podvinju prava manufaktura: peče se pekmez za 18. podvinjsku Pekmezijadu

Obilježena 60. obljetnica KUD-a Ivan Meštrović i 45 godina Galerije

Na autocesti kod Bukovlja smrtno stradala osoba u prometnoj

Što kada klasične dijete više ne pale?

Putem vjere, ljubavi i poniznosti do uznesenja u nebo, poput Marijinog