Mehaničkim ili kemijskim putem spriječite širenje ambrozije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva 2007. godine donijelo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije. Ovom Naredbom propisuju se mjere obveznog uklanjanja korova ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.07.2017
Mehaničkim ili kemijskim putem spriječite širenje ambrozije


Upozoravaju se svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama da su dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Osim njih, uklanjanje ambrozije dužni su provoditi i korisnici potpora i Mjera ruralnog razvoja koji moraju poštivati zahtjeve Višestruke sukladnosti (SMR) i Dobre poljoprivredne i okolišne uvjete (GAEC) na svim površinama u korištenju.

Uklanjanje ambrozije moguće je izvršiti mehanički ili kemijski uporabom herbicida. Pri tome je važno uklanjanje obaviti prije cvatnje ambrozije kako bi se spriječilo izlučivanje peluda koji izaziva alergije kod ljudi. Tako se sprječava i stvaranje sjemena čime se onemogućava daljnje širenje ambrozije.

Za neprovođenje mjera uklanjanja ambrozije predviđene su kaznene odredbe. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih Naredbom provode poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija. Podatke o registriranim sredstvima za zaštitu bilja moguće je pronaći na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/. 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja potrebno je primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno se treba voditi i evidencija o tretiranju. 

Zadnje vijesti

Zdravko Logarušić novi izbornik nogometne reprezentacije Sudana: 'Očekujem zahtjevan, ali zanimljiv posao'

Majstori, obiđite mjesta gdje ste radili i što je potrebno da građani budu zadovoljni

Počela isplata 19,7 milijuna kuna proizvođačima mlijeka

SPORT

Vodit će ih na Afričkom kupu nacija

Zdravko Logarušić novi izbornik nogometne reprezentacije Sudana: 'Očekujem zahtjevan, ali zanimljiv posao'

NAJČITANIJE DANAS

Bravo!!!

Brođanka Stela nova je hrvatska pjevačka zvijezda u usponu

FOTO GALERIJA

Vrhunac slavlja 60. obljetnice svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Potpisani Sporazumi o suradnji na razvoju širokopojasnog interneta

Pater Arek Krasicki: Mladi, ohrabrite se i otvorite srca za ljubav

Borna Čengić i Borna Mađarević uspješni na Prvenstvu Hrvatske

Sveti Nikola darivao mališane u Slavonskom Kobašu