Međunarodna strategijska igra i u Hrvatskoj; domaćini Osijek, Slavonski Brod i Slavonski Kobaš

Međunarodna strategijska igra “Intermarium” osmišljena je u Poljskoj, a prvi puta odigrat će se u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 13. do 15. studenog i to u Osijeku, Slavonskom Brodu i Slavonskom Kobašu. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti suorganizira igru u Osijeku u srijedu 13. studenog od 12 sati, u Slavonskom Brodu u četvrtak 14. studenog od 15 sati u prostorijama fakulteta i u Slavonskom Kobašu u dvorani Vatrogasnog doma u petak 15. studenog od 14 sati

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.11.2019
Međunarodna strategijska igra i u Hrvatskoj; domaćini Osijek, Slavonski Brod i Slavonski Kobaš
Igra je nastala u poljskom gradiću Łańcut 2018. godine, a izdavač igre je Fundacja Jagiellońska (www.jagiellonska.org). Idejni začetnik igre je Maciej Trojnar, a autori: Łukasz Wrona i Sebastian Wacięga. Grafičku obradu igre osmislili su Tomasz Łomnicki i Julia Ulman. Ovogodišnji su partneri, uz Poljsku, Hrvatska, Mađarska i Slovačka. Pobjednici igre u svakom gradu idu na europsko finale u Poljsku.

Igra je povijesne tematike, a igra se u skupinama od 20 do 35 ljudi. Igra je simulacija međunarodnih odnosa u srednjoj i južnoj Europi od 1918. do 1939. godine. Igrači preuzimaju ulogu diplomata - predstavnika država, nacija ili diplomatskih misija koje su nazvane stranama. Svaka strana ima 1 do 4 igrača. Na sredini dvorane nalazi se karta srednje Europe kakva je bila 1918. godine na kojoj su označene države i pokrajine. Svaka je država označena drugom bojom.
 
Igrači odabiru jednu državu te dobivaju kartice i kartu svoje države s označenim pokrajinama. Na karticama su napisane misije i operacijski bodovi koji služe igračima za unaprjeđivanje države. Na kartama koje dobiju određen je stupanj razvoja države, jačina vojske i društveno uređenje. Igrač tijekom igre može dogovarati sporazume s drugim zemljama, mijenjati društveno uređenje i ulagati u razvoj infrastrukture. Igrači mogu objavljivati rat susjednim državama i osvajati pokrajine, a etničke manjine (Ukrajinci, Makedonci, Bjelorusi) mogu sporazumno dogovarati osamostaljivanje i stvaranje nove države. Ova strategijska igra financirana je sredstvima poljske vlade, a naziv Intermarium označava područje između triju mora: Baltičkog, Crnog i Jadranskog. Ove godine zemlje partneri su Hrvatska, Slovačka i Mađarska, stoga će se tri igre organizirati u Hrvatskoj:
  
Mislite li da možda možete preokrenuti tijek povijesti? 
Povijest Europe u igri Intermarium može biti drugačije od one stvarne.
Igru će u Hrvatskoj provoditi animatori Josip Jagodar (prevoditelj igre na hrvatski jezik i glavni organizator), Igor Ilić, Tihana Novoselac i Tomislav Sarić, a gost je idejni začetnik Maciej Trojnar sa svojom suradnicom 
 
Projekt „Trimarium. Igra simulacije velikog formata kao sredstvo podrške i suradnje u obliku Tri mora” financira se iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova u sklopu natječaja „Dyplomacja Publiczna" (Javna diplomacja) i proračina Podkarpatskog Vojvodstva (Województwo Podkarpackie).

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

PRATITE UŽIVO Junak vodi nakon pogotka Stipe Baraća u 33. minuti

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

SPORT

Kvalifikacije za 2. HNL

PRATITE UŽIVO Junak vodi nakon pogotka Stipe Baraća u 33. minuti

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja