Međunarodna strategijska igra i u Hrvatskoj; domaćini Osijek, Slavonski Brod i Slavonski Kobaš

Međunarodna strategijska igra “Intermarium” osmišljena je u Poljskoj, a prvi puta odigrat će se u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 13. do 15. studenog i to u Osijeku, Slavonskom Brodu i Slavonskom Kobašu. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti suorganizira igru u Osijeku u srijedu 13. studenog od 12 sati, u Slavonskom Brodu u četvrtak 14. studenog od 15 sati u prostorijama fakulteta i u Slavonskom Kobašu u dvorani Vatrogasnog doma u petak 15. studenog od 14 sati

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.11.2019
Međunarodna strategijska igra i u Hrvatskoj; domaćini Osijek, Slavonski Brod i Slavonski Kobaš


Igra je nastala u poljskom gradiću Łańcut 2018. godine, a izdavač igre je Fundacja Jagiellońska (www.jagiellonska.org). Idejni začetnik igre je Maciej Trojnar, a autori: Łukasz Wrona i Sebastian Wacięga. Grafičku obradu igre osmislili su Tomasz Łomnicki i Julia Ulman. Ovogodišnji su partneri, uz Poljsku, Hrvatska, Mađarska i Slovačka. Pobjednici igre u svakom gradu idu na europsko finale u Poljsku.

Igra je povijesne tematike, a igra se u skupinama od 20 do 35 ljudi. Igra je simulacija međunarodnih odnosa u srednjoj i južnoj Europi od 1918. do 1939. godine. Igrači preuzimaju ulogu diplomata - predstavnika država, nacija ili diplomatskih misija koje su nazvane stranama. Svaka strana ima 1 do 4 igrača. Na sredini dvorane nalazi se karta srednje Europe kakva je bila 1918. godine na kojoj su označene države i pokrajine. Svaka je država označena drugom bojom.
 
Igrači odabiru jednu državu te dobivaju kartice i kartu svoje države s označenim pokrajinama. Na karticama su napisane misije i operacijski bodovi koji služe igračima za unaprjeđivanje države. Na kartama koje dobiju određen je stupanj razvoja države, jačina vojske i društveno uređenje. Igrač tijekom igre može dogovarati sporazume s drugim zemljama, mijenjati društveno uređenje i ulagati u razvoj infrastrukture. Igrači mogu objavljivati rat susjednim državama i osvajati pokrajine, a etničke manjine (Ukrajinci, Makedonci, Bjelorusi) mogu sporazumno dogovarati osamostaljivanje i stvaranje nove države. Ova strategijska igra financirana je sredstvima poljske vlade, a naziv Intermarium označava područje između triju mora: Baltičkog, Crnog i Jadranskog. Ove godine zemlje partneri su Hrvatska, Slovačka i Mađarska, stoga će se tri igre organizirati u Hrvatskoj:
  
Mislite li da možda možete preokrenuti tijek povijesti? 
Povijest Europe u igri Intermarium može biti drugačije od one stvarne.
Igru će u Hrvatskoj provoditi animatori Josip Jagodar (prevoditelj igre na hrvatski jezik i glavni organizator), Igor Ilić, Tihana Novoselac i Tomislav Sarić, a gost je idejni začetnik Maciej Trojnar sa svojom suradnicom 
 
Projekt „Trimarium. Igra simulacije velikog formata kao sredstvo podrške i suradnje u obliku Tri mora” financira se iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova u sklopu natječaja „Dyplomacja Publiczna" (Javna diplomacja) i proračina Podkarpatskog Vojvodstva (Województwo Podkarpackie).

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Domaći poraz kuglača Slavonca iz Bukovlja za kraj polusezone

Nakon šest kola KK Dar sam na vrhu

Za Brodsko-posavsku županiju ugovoreno 11,3 milijarde kuna u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos