Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća

U povodu 12. svibnja, Svjetskog dana medicinskih sestara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Hrvatska komora medicinskih sestara organizirali su u Slavonskom Brodu tradicionalnu zabavu. Prigodne darove i zahvalu za dugogodišnji rad, dobilo je 17 sestara i jedan tehničar, koji ove godine odlaze u zasluženu mirovinu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 12.05.2018
Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća


Bez njih bi naš oporavak i liječenje bio nemoguć. Medicinske sestre i tehničari su jedna od najvažnijih karika svakog zdravstvenog lanca. Upravo njima u čast, današnji 12. svibnja obilježava kao svjetski dan medicinskih sestara. Nažalost, sve ih je manje, sestre odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim uvjetima rada.

"U ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje barem 10 tisuća sestara, koje odlaze u durge zemlje nezadovoljne uvjetima rada i nepriznavanjem njihovih kvalifikacija u hrvatskom zdravstvu. Položaj medicinskih sestara u našoj zemlji nije dovoljno dobar, njihovo se obrazovanje i stečeno znanje ne cijeni dovoljno i sve nas je manje", upozorava Marija Gavran, predsjednica županijske Udruge medicinskih sestara koja u Brodsko -posavskoj županiji okuplja 380 članica. "Svaka je medicinska sestra ili medicinski tehničar ravnopravan član svakog liječnilkog tima, no to se počesto ne cijeni i ne prepoznaje", naglašava Marija Gavran

 
U protkelih nekoliko godina iz zemlje je otišlo, procjenjuje se, oko tisuću sestara, samo iz Slavonskog Broda njih tridesetak. Sestre nam ne odlaze samo zbog plaća, već zbog iscrpljivanja u bolnicama, u kojima su nevidljive i neprepoznate. Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i danas je u Zagrebu mirno prosvjedovao, tražeći potštivanje njihovih prava koja proizlaze iz granskog ali i temeljnog kolektivnog ugovora. Od Vlade traže izmjene pravilnika koji onemogućavaju zapošljavanje sestara u hrvatskim bolnicama, bolje uvjete rada, priznavanje njihovih stručnih kvalifikacija i povoljne stambene kredite kako bi mogle zasnovati obitelji u Hrvatskoj.
 
Uz Svjetski dan sestrinstva, Udruga medicinskih sestara sinoć je u suradnji sa sindikatom i komorom medicinskih sestara u Slavonskom Brodu organizirala i tradicionalnu zabavu. Prigodne darove i zahvalu za dugogodišnji rad, dobilo je 17 sestara i jedan tehničar, koji ove godine odlaze u zasluženu mirovinu.

 

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“