Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća

U povodu 12. svibnja, Svjetskog dana medicinskih sestara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Hrvatska komora medicinskih sestara organizirali su u Slavonskom Brodu tradicionalnu zabavu. Prigodne darove i zahvalu za dugogodišnji rad, dobilo je 17 sestara i jedan tehničar, koji ove godine odlaze u zasluženu mirovinu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 12.05.2018
Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća


Bez njih bi naš oporavak i liječenje bio nemoguć. Medicinske sestre i tehničari su jedna od najvažnijih karika svakog zdravstvenog lanca. Upravo njima u čast, današnji 12. svibnja obilježava kao svjetski dan medicinskih sestara. Nažalost, sve ih je manje, sestre odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim uvjetima rada.

"U ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje barem 10 tisuća sestara, koje odlaze u durge zemlje nezadovoljne uvjetima rada i nepriznavanjem njihovih kvalifikacija u hrvatskom zdravstvu. Položaj medicinskih sestara u našoj zemlji nije dovoljno dobar, njihovo se obrazovanje i stečeno znanje ne cijeni dovoljno i sve nas je manje", upozorava Marija Gavran, predsjednica županijske Udruge medicinskih sestara koja u Brodsko -posavskoj županiji okuplja 380 članica. "Svaka je medicinska sestra ili medicinski tehničar ravnopravan član svakog liječnilkog tima, no to se počesto ne cijeni i ne prepoznaje", naglašava Marija Gavran

 
U protkelih nekoliko godina iz zemlje je otišlo, procjenjuje se, oko tisuću sestara, samo iz Slavonskog Broda njih tridesetak. Sestre nam ne odlaze samo zbog plaća, već zbog iscrpljivanja u bolnicama, u kojima su nevidljive i neprepoznate. Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i danas je u Zagrebu mirno prosvjedovao, tražeći potštivanje njihovih prava koja proizlaze iz granskog ali i temeljnog kolektivnog ugovora. Od Vlade traže izmjene pravilnika koji onemogućavaju zapošljavanje sestara u hrvatskim bolnicama, bolje uvjete rada, priznavanje njihovih stručnih kvalifikacija i povoljne stambene kredite kako bi mogle zasnovati obitelji u Hrvatskoj.
 
Uz Svjetski dan sestrinstva, Udruga medicinskih sestara sinoć je u suradnji sa sindikatom i komorom medicinskih sestara u Slavonskom Brodu organizirala i tradicionalnu zabavu. Prigodne darove i zahvalu za dugogodišnji rad, dobilo je 17 sestara i jedan tehničar, koji ove godine odlaze u zasluženu mirovinu.

 

Zadnje vijesti

Ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila u vrijednosti od 46 milijuna kuna

Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

VIDEO Posljednjih noći Brođani bez mirnog sna

SPORT

U nedjelju posljednja provjera

Još tjedan dana do početka sezone za nogometaše Zvonimira iz Donje Vrbe

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dograđena i obnovljena vjeronaučna dvorana u župi Podcrkavlje

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici