Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća

U povodu 12. svibnja, Svjetskog dana medicinskih sestara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Hrvatska komora medicinskih sestara organizirali su u Slavonskom Brodu tradicionalnu zabavu. Prigodne darove i zahvalu za dugogodišnji rad, dobilo je 17 sestara i jedan tehničar, koji ove godine odlaze u zasluženu mirovinu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 12.05.2018
Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća


Bez njih bi naš oporavak i liječenje bio nemoguć. Medicinske sestre i tehničari su jedna od najvažnijih karika svakog zdravstvenog lanca. Upravo njima u čast, današnji 12. svibnja obilježava kao svjetski dan medicinskih sestara. Nažalost, sve ih je manje, sestre odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim uvjetima rada.

"U ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje barem 10 tisuća sestara, koje odlaze u durge zemlje nezadovoljne uvjetima rada i nepriznavanjem njihovih kvalifikacija u hrvatskom zdravstvu. Položaj medicinskih sestara u našoj zemlji nije dovoljno dobar, njihovo se obrazovanje i stečeno znanje ne cijeni dovoljno i sve nas je manje", upozorava Marija Gavran, predsjednica županijske Udruge medicinskih sestara koja u Brodsko -posavskoj županiji okuplja 380 članica. "Svaka je medicinska sestra ili medicinski tehničar ravnopravan član svakog liječnilkog tima, no to se počesto ne cijeni i ne prepoznaje", naglašava Marija Gavran

 
U protkelih nekoliko godina iz zemlje je otišlo, procjenjuje se, oko tisuću sestara, samo iz Slavonskog Broda njih tridesetak. Sestre nam ne odlaze samo zbog plaća, već zbog iscrpljivanja u bolnicama, u kojima su nevidljive i neprepoznate. Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i danas je u Zagrebu mirno prosvjedovao, tražeći potštivanje njihovih prava koja proizlaze iz granskog ali i temeljnog kolektivnog ugovora. Od Vlade traže izmjene pravilnika koji onemogućavaju zapošljavanje sestara u hrvatskim bolnicama, bolje uvjete rada, priznavanje njihovih stručnih kvalifikacija i povoljne stambene kredite kako bi mogle zasnovati obitelji u Hrvatskoj.
 
Uz Svjetski dan sestrinstva, Udruga medicinskih sestara sinoć je u suradnji sa sindikatom i komorom medicinskih sestara u Slavonskom Brodu organizirala i tradicionalnu zabavu. Prigodne darove i zahvalu za dugogodišnji rad, dobilo je 17 sestara i jedan tehničar, koji ove godine odlaze u zasluženu mirovinu.

 

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena