Matini kripoštoli otvorili šokačku sobu u Donjoj Bebrini

Čuvari tradicijske baštine iz Šokačke glumačke družine Matini Kripoštoli u Donjoj Bebrini otvorili Šokačku sobu i prostor za uvježbavanje svojih igrokaza!

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.10.2020
Matini kripoštoli otvorili šokačku sobu u Donjoj Bebrini


 Višestruko nagrađivani glumci amateri iz Šokačke glumačke družine Matini Kripoštoli sinoć su u Mjesnom domu u Donjoj Bebrini otvorili novu šokačku sobu koja je ujedno i njihova vježbaonica i čuvaonica kazališnih rekvizita. U sobi je izložen izvorni namještaj iz Odvoračkih sela koji datira iz prve polovice prošlog stoljeća. Autorima postava prvi je cilj sačuvati od zaborava tradicijsku baštinu Slavonije i na mlađe generacije prenijeti vrijednosti svega što je činilo život naših predaka. Osim što je riječ o pravom muzejskom postavu, to je ujedno i izvorni ambijent u kakvom su nekoć živjeli naše bake i djedovi. Priče o njihovom životu od zaborava čuvaju upravo Matini Kripoštoli, kroz svoje osebujne i maštovite kazališne igrokaze, koji su za svoja glumačka ostvarenja pobrali brojne nagrade s niza smotri pučkih igrokaza.

Sve su to starine dobro očuvane od propadanja – nijemi svjedoci jednog vremena i života na slavonskom selu. Njihovu povijesnu vrijednost prepoznaju brojni etnolozi. Matinim kripoštolima vjetar u leđa, ali i ime, dao je poznati brodski etnolog Zvonimir Toldi.

Matini Kripoštoli nezaobilazni su u programu Brodskog kola – najstarije smotre izvorbnog folklora u Hrvatskoj kojega je važan dio i smotra pučkih igrokaza u Sikirevcima. Njima ovi vrsni glumci amateri prenose sve ono što je nekoć bilo, kako se živjelo, radilo i učilo.

Zadnje vijesti

Oprez u sezoni grijanja: neispravni dimnjaci i instalacije znaju prouzročiti materijalne štete i fatalne ishode

155 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Završena sanacija klizišta na drenovačkom groblju

VIJESTI

VIDEO

Oprez u sezoni grijanja: neispravni dimnjaci i instalacije znaju prouzročiti materijalne štete i fatalne ishode

FOTO GALERIJA

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”