Matične knjige ponovno u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 17. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.11.2019
Matične knjige ponovno u Hrvatskoj
 1796. godine umrla je najslavnija carica u ruskoj povijesti – Katarina Velika.

1886. rođen je Janko Polić Kamov, hrvatski pjesnik, pripovjedač i dramatičar. 

1920. postavljen je prvi javni sat u gradu Zagrebu. Nalazio se na Trgu bana Jelačića, na istom mjestu na kojem se i danas nalazi. Prvi gradski satovi u Zagrebu, bili su i fizički uvezeni iz Beča. Prvi zagrebački urar koji je bio zadužen za održavanje tih satova bio je, Mirko Novak. 

1929. u Novoj Gradiški mjesna organizacija Saveza hrvatskih obrtnika svečano je obilježila 20. obljetnicu djelovanja. Na čelu priređivačkog odbora bio je Stjepan Derežanin, brijač. 

1947. Puštena u saobraćaj željeznička pruga Šamac - Sarajevo, dugačka 242 km, u čijoj su izgradnji sudjelovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije. 

1989. Baršunasta revolucija, pokret koji je na miran način svrgnuo vlast komunista u Čehoslovačkoj pod vodstvom Vaclava Havela počeo je okupljanjem na glavnom praškom trgu na današnji dan. Niti mjesec dana kasnije sve je bilo gotovo, mirno i bez krvi, kako su se uskoro nakon toga razišle i Češka i Slovačka.

1990. Pod kodnim nazivom “tata šalje kukuruz u klipu“, u strogoj tajnosti, u Slavonskom Brodu u dvorištu kuće Ivana Iće Lovrića, u nekadašnjoj Fajerbahovoj ulici - danas spoj osječke i ulice uz rijeku Glogovicu u naselju A. Hebrang, primljeni su tzv Špegeljevi kaljašnjikovi, 1600 komada za općine Slavonski Brod, Novu Gradišku i Požegu. 

1991. napad na Škabrnju.

1991. Vukovar su napustili i posljednji branitelji koji su se uspjeli izvući prije pada na čelu s Brankom Borkovićem „Mladim Jastrebom“, a agresor je u potpunosti stegao obruč oko grada. Hrvatske snage bile su potisnute u sam centar grada i oko bolnice.

1995. Ogranak Matice hrvatske iz Slavonskog Broda organizirala je predstavljanje dviju knjiga akademika, književnika i poznatog hrvatskog emigranta dr. Vinka Nikolića. O knjigama „Tragedija se dogodila u svibnju“ i „Pred vratima domovine govorili su autor knjige i njegovi gosti.

1996. U mjestu Drežnik kod Nove Gradiške blagoslovljena obnovljena i uređena crkva Svetog Andrije. Blagoslov crkve i koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Lucije Jagec, novi provincijal Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda iz Zagreba.

1997. Američki veleposlanik u RH Peter Galbraith, šef misije UNHCR_a u Hrvatskoj Robert Robinson i načelnik općine Okučani Dražen Japundžić zajednički su otvorili obnovljeni Društveni dom u Bodegraju. Radove na obnovi izveli su radnici slavonskobrodskog „Gradexa“, a radove od 45.000 dolara financirao je IRCo.

2003. Jedan od najpoznatijih akcijskih glumaca današnjice, Arnold Schwarzenegger, ostvario je svoj san kada je položio zakletvu kao guverner Kalifornije.

2003. Srbija je vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. godine odnesene iz dijelova Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.

2007. Od ciklona koji je opustošio Bangladeš poginulo više od 1.000 ljudi.

Rođeni: Celestin Medović hrvatski slikar (1857.), britanski general Bernard Montgomery (1887.), Mihail Bahtin, ruski filozof i teoretičar književnosti (1895.), Soichiro Honda, japanski konstruktor automobila (1906.), američki glumac Rock Hudson (1925.), američki filmski redatelj Martin Scorsese (1942.), američki glumac Danny DeVito (1944.), hrvatski glumac Goran Grgić (1965.). 

Umrli: Robert Owen, engleski društveni reformator (1858.), Auguste Rodin, francuski kipar (1917.), Ante Trumbić, hrvatski političar (1938.), Don Gibson, američki pjevač (2003.), Ferenc Puskás, mađarski nogometaš (2006.). 

Zadnje vijesti

Bošnjaković: Preuzet ćemo 41000 kirurških maski, 7000 maski FFP2, 1070 kirurških ogrtača i 530 zaštitnih naočala

Kaufland zatvara poslovnicu zbog dezinfekcije nakon potvrđenog slučaja zaraze zaposlenice koronavirusom

Četiri novooboljela od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji